Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Region Halland stänger bokning för vaccinering

Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under fredagen nya riktlinjer för vaccinerade.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Moderaterna Halland

På fredagsförmiddagen stängde region Halland möjligheten för personer från andra utanför regionen att boka vaccintid digitalt.

Det efter att antalet personer som sökt sig till Halland ökat drastiskt.

På eftermiddagen meddelade regionen att man från och med midnatt, natten mot lördagen, stänger vaccinbokningen helt under en period.

”Det betyder också att den planerade starten för vaccinationsbokningen för personer födda 1960-1961 skjuts fram”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Under fredagen fattades beslut om att ingen utanför regionen får boka en vaccinationstid digitalt i Region Halland. 

Det efter att antalet bokade vaccinationer från personer från andra regioner ökat drastiskt under de senaste veckorna. I exempelvis Kungsbacka har 50 procent av bokningarna kommit från andra regioner. Det har fått konsekvensen att det varit svårt för hallandsbor att få tider. 

– Vi kände att vi var tvungna att agera. Nu måste vi se till att de doser vi fått också når dem som de är avsedda för, det vill säga hallänningarna. Vi behöver också ha en rimlig chans att planera vår kapacitet utifrån vårt invånarantal, säger Mikaela Waltersson till Hallands Nyheter.

Vaccinbokningen stänger helt

Men på fredagen fattades ett än mer drastiskt beslut: Vaccinbokningen stänger helt, och det är ännu okänt när den kommer att öppnas igen.

Detta efter att man fått besked om att de 48 000 doser av Pfizers vaccin, som skulle ha levererats i början av maj, i stället kommer i slutet av månaden.

Också vaccinturismen, att personer från andra regioner bokar upp vaccintider i Halland, ligger bakom beslutet.

”En annan orsak är att cirka 20 -25 procent av tiderna senaste veckan bokats av invånare bosatta i andra regioner”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Det tillfälliga stoppet innebär, skriver region Halland, att den planerade starten för vaccinationsbokningen för personer födda år 1960 och 1961 skjuts fram.

SE MER:

EU-kommissionen har gjort upp med Pfizer Biontech om att snabba på leveranserna till EU. Ytterligare 50 miljoner doser kommer levereras till EU fram till halvårsskiftet