Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stoppade av rektorn

Symboler för Sverige är anstötligt på Gullhögskolan i Vårgårda. Linda Larsson och Charlotte Bertelsen får välja andra tröjor för att inte bli hemskickade.
Foto: LASSE LASSE

OBS! Följande artikel publicerades 27 maj 2004 och är alltså snart 10 år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill alltså uppmärksamma att det ej handlar om en aktuell diskussion på skolan i fråga.

HÄR ÄR ARTIKELN FRÅN 2004:


VÅRGÅRDA. Linda Larsson och Charlotte Bertelsen har gjort det mest förbjudna.
De har tagit på sig tröjor med symboler för Sverige.
Skulle de gå till skolan i så anstötliga saker blir de hemskickade på stört.
Sånt är livet på Gullhögskolan i Vårgårda.


Linda och Charlotte berättar att det är skolans rektor som utfärdat förbudet mot flaggor, kronor och andra svenska symboler.

Hade inte tid att svara

Rektorn själv, Per-Hugo Hansson, hade inte möjlighet att säga så mycket när GT ringde i går kväll. Har du förbjudit elever att bära kläder med svenska symboler? - Du ringer lite olämpligt just nu. För vi har folk och fest och allt sånt där. Vi tänker skriva om det här och det vore bra om du kunde ge en kommentar. - Det är väldigt olämpligt att ringa så här mitt uppe i alltihop. Ringer du i morgon så kan jag kommentera det. Det hade varit bra med din kommentar samtidigt som artikeln står i tidningen. - Nej, jag har inga kommentarer nu. Så då får i stället Linda, Charlotte och Lindas mamma Anita försöka bena ut mysteriet. - Rektorn har gått till överdrift i sin antirasismiver, säger Anita. Det handlar ju inte om tröjor med främlingsfientliga budskap. Om nu nazisterna och BSS-rörelsen använder sig av svenska flaggan så är det väl hög tid att vi tar tillbaka den. Förbudet mot att visa stolthet över fäderneslandet tar sig också andra uttryck. - Vi får inte sjunga vår nationalsång eller sånger med fosterländsk anknytning, säger Linda. Och de där blå 70-talströjorna med en massa gula kronor är också förbjudna. Det är konstigt för de av mina kompisar som har invandrarbakgrund blir inte ett dugg störda av vare sig sånger eller tröjor.

Amerikanska flaggan okej

Det är däremot okej att bära en tröja med den amerikanska flaggan. Inte ens i dessa tider anses den tillnärmelsevis lika anstötlig som den svenska. - Vi ska väl vara stolta över den svenska fanan, tycker Lindas pappa, Peter Larsson. Att förbjuda svenska symboler är inget bra sätt att bekämpa främlingsfientlighet.