Symboler för Sverige är anstötligt på Gullhögskolan i Vårgårda. Linda Larsson och Charlotte Bertelsen får välja andra tröjor för att inte bli hemskickade.
Symboler för Sverige är anstötligt på Gullhögskolan i Vårgårda. Linda Larsson och Charlotte Bertelsen får välja andra tröjor för att inte bli hemskickade.

Stoppade av rektorn

Publicerad

OBS! Följande artikel publicerades 27 maj 2004 och är alltså snart 10 år gammal. I dag sprids den som ny på sociala medier, framförallt Facebook och Expressen vill alltså uppmärksamma att det ej handlar om en aktuell diskussion på skolan i fråga.

HÄR ÄR ARTIKELN FRÅN 2004:

 

VÅRGÅRDA. Linda Larsson och Charlotte Bertelsen har gjort det mest förbjudna.
De har tagit på sig tröjor med symboler för Sverige.
Skulle de gå till skolan i så anstötliga saker blir de hemskickade på stört.
Sånt är livet på Gullhögskolan i Vårgårda.

 

Linda och Charlotte berättar att det är skolans rektor som utfärdat förbudet mot flaggor, kronor och andra svenska symboler.

Hade inte tid att svara

Rektorn själv, Per-Hugo Hansson, hade inte möjlighet att säga så mycket när GT ringde i går kväll. Har du förbjudit elever att bära kläder med svenska symboler? - Du ringer lite olämpligt just nu. För vi har folk och fest och allt sånt där. Vi tänker skriva om det här och det vore bra om du kunde ge en kommentar. - Det är väldigt olämpligt att ringa så här mitt uppe i alltihop. Ringer du i morgon så kan jag kommentera det. Det hade varit bra med din kommentar samtidigt som artikeln står i tidningen. - Nej, jag har inga kommentarer nu. Så då får i stället Linda, Charlotte och Lindas mamma Anita försöka bena ut mysteriet. - Rektorn har gått till överdrift i sin antirasismiver, säger Anita. Det handlar ju inte om tröjor med främlingsfientliga budskap. Om nu nazisterna och BSS-rörelsen använder sig av svenska flaggan så är det väl hög tid att vi tar tillbaka den. Förbudet mot att visa stolthet över fäderneslandet tar sig också andra uttryck. - Vi får inte sjunga vår nationalsång eller sånger med fosterländsk anknytning, säger Linda. Och de där blå 70-talströjorna med en massa gula kronor är också förbjudna. Det är konstigt för de av mina kompisar som har invandrarbakgrund blir inte ett dugg störda av vare sig sånger eller tröjor.

Amerikanska flaggan okej

Det är däremot okej att bära en tröja med den amerikanska flaggan. Inte ens i dessa tider anses den tillnärmelsevis lika anstötlig som den svenska. - Vi ska väl vara stolta över den svenska fanan, tycker Lindas pappa, Peter Larsson. Att förbjuda svenska symboler är inget bra sätt att bekämpa främlingsfientlighet.

Sune Sundahl

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER