Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Passagerarilska efter dubbla tågstoppen

Ett SJ-tåg vid ett tidigare tillfälle. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Magnus Malm Samuelsson sitter på det aktuella tåget. Foto: Privat

Flera avgångar mellan Göteborg och Stockholm är kraftigt försenade efter dubbla olyckor på Västra Stambanan under fredagsförmiddagen.

– De har stängt av strömmen så vi sitter här och fryser, man känner sig behandlad som boskap, säger Magnus Malm Samuelsson, som sitter fast på ett tåg i Partille.

Klockan 07.40 på fredagsmorgonen stoppades all tågtrafik förbi mellan Stenstorp och Skövde. Trafikverket uppgav tidigt att det berodde på en misstänkt olycka. 

Stoppet har lett till kraftiga förseningar mellan Göteborg och Stockholm.

– Vår personal har precis kommit fram till platsen. Olycksansvarig är där och ser vad som har skett och bildar sig en uppfattning om hur lång tid det kan ta att återställa, sa Beisi Sundin, Trafikverkets presstjänst, strax efter klockan 08.30.

Vid den tidpunkten fanns det ingen prognos för när felet kunde vara åtgärdat. Man var tvungen att söka av en lång sträcka längs spåret innan någon sådan kunde ges.

"Fullständigt uselt"

Klockan 09.20 meddelade Trafikverket att tågen åter tilläts rulla förbi platsen.  

– Lokföraren har uppfattat att han kört på någonting, men visste inte vad. Av säkerhetsskäl stoppade man därför tågtrafiken, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Men tågen kommer inte längre än till Partille.

– Sedan 08.45 är det helt stopp. Även där är det någon eller något som är påkört. Man håller på att arbeta fram en trafikplan, säger Johansson.

Magnus Malm Samuelsson var på väg till jobbet när tåget fastnade i Partille vid 09-tiden på fredagsmorgonen. Klockan 11.30 stod tåget fortfarande stilla.

– De har stängt av strömmen här för länge sen, det är iskallt. De säger att vi kan behöva stå här i omkring tre timmar men ändå råder total avsaknad av beredskap, säger han och fortsätter:

– Det är fullständigt uselt. Vi får ingen information och de lämnar oss här i kylan utan hjälp i form av exempelvis filtar eller varm dryck. Man känner sig behandlad som boskap.

”Synd om de stackarna"

Passagerarna får inte lämna tåget.

– Vi är ju nära Partille tätort, de hade väl kunnat låta oss gå av och ta någon buss. Jag har med mig matieral så att jag kan jobba, men en tåggranne till mig har missat en tenta, säger Magnus Malm Samuelsson.

Enligt Trafikverkets prognos så skulle tågen rulla igen vid 11.30-tiden, men enligt Magnus så står tåget i Partille fortfarande stilla.

Thomas Johansson vid Trafikverket:

– Det är synd om de stackarna som sitter och fryser och det är beklagligt. Det är möjligt att det varit otäckt på platsen och att man därför inte kunnat evakuera.

Vi 12.37 meddelade Trafikverket att den reguljära trafiken började rulla strax innan klockan 12. 

Kort därefter meddelade man att det var stopp igen, detta för att man från Trafikverkets sida beslutat att evakuera tåget i Partille till slut.

Vid 13.10-tiden var det fortsatt stopp.

En av dem så satt fast på väg från Enköping till Göteborg var Thomas Axevik.

– Det känns sådär kul, vi har suttit här i över en timme, berättar Thomas. 

Thomas Axevik är en av dem som drabbats av förseningarna. Foto: Privat

Trafikverket hälsade att man jobbade på för fullt för att trafiken skulle rulla igen.

– Jag har förståelse för att det kan uppstå frustration hos passagerarna i sådana här lägen, men all vår personal jobbar så snabbt det kan. Det är viktigt att det görs grundligt för säkerhetens skull, sa Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket vid 13.10-tiden.

Stoppen påverkar även den lokala tågtrafiken i Västsverige, med flera inställda och försenade avgångar som följd.

 

Sitter du på ett försenat tåg? Hör av dig!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Ersättningsbussar sätts in

Ett kontakledningsfel melllan Ljungskile och Uddevalla orsakar också stora trafikstörningar.

– Vi har flera inställda avgångar och uppdaterar på vår hemsida kontinuerligt med information. I nuläget har vi ingen prognos för när felet kan tänkas vara åtgärdat, säger  Fanny Chass, Västtrafiks störningsjour. 

Tågtrafiken på sträckan återupptas tidigast 12.30. Det påverkar tågtrafiken på sträckan Göteborg-Uddevalla-Strömstad. 

Vissa tåg kommer att ställas in och ersättas med buss eller gå annan väg.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

Stenstorp, Skövde C, Göteborg C, Alingsås, Aspen, Aspedalen, Falköping C, Floby, Floda, Flemingsberg, Flen, Gårdsjö, Gnesta, Hallsberg, Herrljunga, Huddinge, Järna, Jonsered, Katrineholm C, Lerum, Laxå, Mölnbo, Norsesund, Partille, Stenkullen, Stockholms södra, Södertälje Syd, Töreboda, Västra Bodarne, Vårgårda, Vingåker, Årstaberg, Älvsjö, Stockholm Central.

 

Ljungskile, Uddevalla Östra, Uddevalla C, Göteborg C, Stenungsund, Kode, Stora Höga, Svenshögen, Ytterby