Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stöldvåg i Västsverige – flera personer gripna

Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.
Det mest uppseendeväckande gripandet skedde i Borås, runt klockan sex på morgonen. Vittnen såg att två män gick fram till en parkerad bil och slog sönder en ruta. Polisen tog upp jakten och stannade flyktbilen en bit därifrån. I bilen hittas gods i form av exempelvis airbags och kupévärmare.Foto: Jonas Tobin
Polisen skriver på hemsidan att ett flertal liknande stölder inträffat i Västsverige på senare tid och GT har tidigare skrivit om den så kallade rattligan – som brutit sig in i fina bilar, främst BMW och Mercedes, och stulit just airbags och dylikt.

Västsverige drabbades av en nattlig stöldvåg.

Polisen grep på bara några timmar åtta personer – bland annat två män som misstänks tillhöra uppmärksammade rattligan som i flera veckors tid begått fräcka bilkupper i området.

– Jag känner mig väldigt tillfreds. Ur ett polisiärt perspektiv är det en lyckad natt, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Nu hoppas polisen kunna spåra upp fler personer i rattligan.

Polisen i region Väst har haft fullt upp under februari månads första natt. För i Västsverige har det varit några oroliga timmar.

Det rör sig om inbrott, inbrottsförsök och stölder på många olika platser i området.

Vid midnatt noterade grannar att personer med ficklampor rörde sig i en villaträdgård i Lidköping. När polisen kallades till platsen försvann några män från platsen. Med hjälp av polishund kunde tre gripas och de misstänks nu för försök till inbrottsstöld.

Skateboardman på Icas tak

Strax därefter greps ytterligare en man efter ett lägenhetsbrott i Göteborg. Tjuven skulle smita ut genom fönstret – då blev han påkommen.

Vid fyra-tiden genomfördes ett försök till en rififikupp på Ica i Landvetter. En taklucka skakades och polisen grep, enligt den egna hemsidan, "en man som bar skateboard", som erkände att han varit på taket.

Ungefär samtidigt skedde ett inbrott i en villa i Lerum. Villaägaren, en äldre kvinna, låste in sig på toaletten på ovanvåningen under tiden som tjuven härjade runt i hennes hem. Mannen greps senare av polis.

Rattligans fräcka stölder

Det mest uppseendeväckande gripandet skedde i Borås, runt klockan sex på morgonen. Vittnen såg att två män gick fram till en parkerad bil och slog sönder en ruta. Polisen tog upp jakten och stannade flyktbilen en bit därifrån. I bilen hittas gods i form av exempelvis airbags och kupévärmare.

Bara i natt ska männen ha gjort inbrott i minst fyra bilar, tror polisen.

Ett flertal liknande stölder inträffat i Västsverige på senare tid och GT har tidigare skrivit om den så kallade rattligan – som brutit sig in i fina bilar, främst BMW och Mercedes, och stulit just airbags och dylikt.

– Det är väldigt kul att kunna påvisa att vi kunnat gripa några sett utifrån att det varit så många liknande stölder det senaste. Det var mycket bra agerat av allmänheten, som ska ha en eloge, säger Stefan Gustafsson.

Han menar att rattligan är uppbyggd som ett företag – och efter gripandena i Borås hoppas han att polisen kommer gripa fler i ligan.

– Det här är en bra början, de här personerna är bara två av flera. De här är väldigt väl organiserade och då hjälper det inte med några enstaka personer. Jag tror inte att det är vd:arna som är de som utför stölderna, om man säger så, säger Stefan Gustafsson.

Han beskriver natten som "lyckad ur ett polisiärt perspektiv."

– Utifrån perspektivet att vi i natt lyckats gripa mycket folk känner jag mig tillfreds. Det är jätteroligt att man också hittar folk och inte bara får in en anmälan, säger Stefan Gustafsson.