Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stöldturné mot äldre – polisen varnar: "Öppna inte dörren"

Ulla Brehm, polisens presstalesperson, varnar äldre för bedragare som härjar i området. Foto: ANDERS WEJROT / GT/EXPRESSEN
Tjuvarna har lurat sig in i de äldre personernas hem.Foto: Shutterstock

Tre åldringsbrott inträffade på kort tid i Halland på lördagseftermiddagen. En rullstolsburen kvinna i 90-årsåldern finns bland de drabbade. 

Mycket talar för att samma gärningsmän ligger bakom samtliga brott.

– Det är två kvinnor som har lurat eller tvingat sig in i äldre kvinnors hem och bland annat stulit smycken. Vi vill varna för att öppna dörren för personer som man inte känner igen, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region Väst.

Det första larmet till polisen kom in vid 12.30 på lördagseftermiddagen. 

– Det är en man som ringer in och berättar att två kvinnor har tvingat sig in hans mammas hem och stulit hennes bankkort, säger Ulla Brehm.

Den bestulna kvinnan är i 90-årsåldern.

– Brott mot äldre är särskilt hänsynslösa. Det är ju inte unga vuxna män de ger sig på. Ofast är det äldre, ensamboende kvinnor som råkar illa ut, säger Brehm.

Enligt signalementet från anmälaren var gärningsmännen två kvinnor i 20-årsåldern, drygt 160 centimeter långa med mörkt, lockigt hår och iklädda mörka kläder. 

Bara en dryg halvtimme senare kom ytterligare ett larm in till polisen, där samma kvinnor tycks ha varit i farten.

Rullstolsburen 90-åring bestulen

– Signalementet stämmer. Det är en äldre kvinna som ringer till polisen och säger att två kvinnor har tvingat sig in i hennes bostad och stulit smycken, uppger Ulla Brehm.

Och rånturnén verkar inte ha tagit slut där. Klockan 14.43 kom nästa larm, denna gång från Slöinge utanför Falkenberg.

– Det är en kvinna i 90-årsåldern som fått oönskad påhälsning av två yngre kvinnor. De ringer på och erbjuder massage.

Det är oklart om den äldre kvinnan, som sitter i rullstol, släppte in kvinnorna självmant eller om de tvingade sig in i hennes hem. Väl inne i bostaden ska kvinnorna ha stulit en mängd värdesaker.

Det finns inga uppgifter om att något av brottsoffren skadades fysiskt i samband med stölderna.

Polisen varnar – öppna inte dörren

– Samtliga händelser är länkade till varandra. Polisen samordnar detta. Vi åker runt i mindre samhällen och spanar efter de misstänkta, berättar Brehm.

Polisen uppmanar även allmänheten att hålla ögonen öppna.

– Om någon har sett två kvinnor som stämmer in på signalementet, då ska man höra av sig. Man kan ha sett något som vi inte har kännedom om och som kan vara till hjälp vid en senare identifiering, säger Ulla Brehm.

Och äldre som bor i området bör vara på sin vakt, enligt polisen.

– Vi går ut med varningen att inte släppa in okända människor, och att kanske inte ens öppna dörren för personer som man inte känner igen. Det är en förfärligt tråkig, men nödvändig, rekommendation, säger Brehm.

Viktigt att anmäla

Enligt Ulla Brehm känner många äldre sig dumma efter att ha blivit utsatta för bedragare, och väljer därför att inte anmäla brottet. Men hon poängterar att det är av yttersta vikt att kontakta polisen:

– Det finns ingenting att skämmas för. Det är inte lätt att värja sig mot de här människorna. När man anmäler ökar våra möjligheter att hitta och lagföra gärningsmännen, och förhindra att fler råkar illa ut, säger Brehm.