Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det har hänt i härvan: Läs hela granskningen

GT:s reporter Claes Petersson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Flera poliser har slagit larm om interna stölder på polishuset i centrala Göteborg.

GT:s Claes Peterssons avslöjande reportage inleddes den första december.

Detta har hänt sedan dess.  

1 DECEMBER 2019: GT avslöjar i ett reportage uppgifter om misstänkta interna stölder och brister i Göteborgspolisens beslagshantering. I interna meddelanden och en film framkommer hur poliser på polishuset i city, bland annat en gruppchef, skriver om egna fynd ur en beslagslåda med kommenaterarer som: ”Hoppas 2019 har mer godbitar i lådan”, ”När jag rotade den gången hittade jag en milwaukee tigersåg. Lyckan var total.” och ”Jag lägger pax på en muttermaskin om någon får syn på en, gött när vinterdäcken skall på”.


2 DECEMBER 2019: En tidigare internrevision blottade brister i beslagshanteringen. Men när en grupp inom NOA i Stockholm skulle åtgärda problemen anklagas Göteborgspolisen för ovilja att samarbeta. Samtidigt säger polischefen Erik Nord att det funnits brister i beslagshantering. Han hänvisar samtidigt till utpekade polisers försvar om att de interna meddelandena var ett ”skämt”.


3 DECEMBER 2019: Åklagare beslutar att inleda en förundersökning om de misstänkta stölderna. Leif GW Persson kommenterar uppgifterna i TV4:s Brottsjournalen: ”Det är klockren stöld och då ska man inte vara polis”.


4 DECEMBER 2019: Flera poliser, bland dem personer på chefsbefattning, vittnar om sina och andras stölder ur beslagslådorna. Man har betraktat verktygen som oregistrerat skräp som bara är att ta med sig. Rikspolischef Anders Thornberg kommenterar i TV4:s ”Nyheterna” och säger att han reagerat med bestörtning och bett Göteborgspolisen att se över rutiner.


6 DECEMBER 2019: Rikard i Göteborg anklagar polisen i Göteborg för att ha stulit verktyg, en kabelsax och en vinkelslip, värt uppåt 6 600 kronor. Ärendet läggs först ner, men förundersökningen återupptas i samband med GT:s granskning.


8 JANUARI 2020: Åklagaren Lena Kastlund meddelar att man lagt ner förundersökningen om stöld, i delen som rör polisernas interna chattmeddelanden, i brist på bevis. I förhör har poliserna sagt att det hela var ett skämt.