Samlar in pengar. Magasinet Johan & Martin släpps den 5 april, men under stödgalan hålls den officiella releasefesten. Alla intäkter går till att hjälpa Johan och Martin och deras familjer. Filters chefredaktör Mattias Göransson och Tobias Johansson Foto: Per Wissing
Samlar in pengar. Magasinet Johan & Martin släpps den 5 april, men under stödgalan hålls den officiella releasefesten. Alla intäkter går till att hjälpa Johan och Martin och deras familjer. Filters chefredaktör Mattias Göransson och Tobias Johansson Foto: Per Wissing

Stödgala hålls för Johan och Martin

Publicerad

GÖTEBORG. När de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye behöver stöd i det etiopiska fängelset ställer Göteborgs artistelit upp.

Den 12 april står ett tiotal musiker på Trädgårn's scen.

- När jag blev tillfrågad kändes det självklart att tacka ja, säger Ebbot Lundberg från The Soundtrack of Our Lives.

Förutom Ebbot Lundberg kommer bland andra även Hästpojken, Kapten Röd och Steget att uppträda under stödgalan. Syftet är att samla in pengar till rättegångs­kostnader, mat, medicin och resor till och från Etiopien för familjerna.

- Idén till en stödgala föddes ur ren panik när vi insåg att pengarna i dessa insamlingsfonder sinar, säger Tobias Johansson, som är barndomsvän med Johan Persson och tillsammans med stödgruppen för Johan Persson och Martin Schibbye arrangerar galan.

Enligt Tobias Johansson har intresset varit långt mycket större än han hade förväntat sig. I stort sett har alla artister som tillfrågats tackat ja, vilket han är tacksam för.

- Det hela har blivit ett kollektivt solidaritetsprojekt, fortsätter Tobias.

Tackade jag direkt

En av de artister som medverkar är The Soundtrack of Our Lives sångare Ebbot Lundberg. När han tillfrågades tackade han ja direkt.

- Det är bättre att göra någonting och alla bäckar små är ju bättre än ingenting, säger han.

Stödgalan utgör också releasefest för magasinet Johan & Martin. Tidningen, som ges ut av Filter, innehåller sex reportage som Johan Persson och Martin Schibbye har gjort tidigare.

Valde reportagen själva

Enligt Filters chefredaktör Mattias Göransson fick de själva välja vilka reportage som skulle vara med.

- De flesta har inte läst eller sett vad Johan och Martin har gjort tidigare, så vi vill visa vilka de är och vad de höll på med, säger Mattias Göransson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER