Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stödet till slungmannen – efter brutala polisattacken

Två män bland motdemonstranterna stod under tisdagen inför rätta misstänkta för att ha använt slunga för att kasta sten mot polisen.Foto: / POLISEN
Det anarkistiska fängelsenätverket samlar i en solidaritetshandling in pengar till den häktade slungmannen i Göteborg.Foto: GT
Åklagaren Mats Ihlbom bedömer slungan som ett livsfarligt vapen. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Rättegången började i Göteborgs tingsrätt på tisdagen. Foto: / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
Slungan som användes. Foto: / POLISEN
Här ses en av männen använda stenslungan. Foto: / POLISEN
1 / 7

Med slunga fick de maskerade männen i väg knytnävsstora stenar mot poliser under upploppen vid nazistdemonstrationen i september.

Ett livsfarligt vapen, enligt åklagaren.

Nu kan GT berätta att det anarkistiska fängelsenätverket Anarchist Black Cross samlar in pengar till den häktade misstänkta slungmannen.

– Det handlar om att visa solidaritet, säger kvinnan bakom en av nätverkets hemsidor.

Filmerna på de maskerade männen som slungade stenar mot polisen under våldsamheterna i Göteborg den 27 september har spritts över landet.

– Som stridsvapen kan slungan orsaka människor allvarliga eller livshotande skador, sa åklagaren Mats Ihlbom då rättegången mot de två slungmännen och nio övriga åtalade i motdemonstrantlägret inleddes under tisdagen.

Med på videolänk från Stockholm hördes också de två polismän som träffades av stenarna från slungan.

– Jag går ner i backen, en otrolig smärta, sa en av polismännen som fick en sten rakt i skrevet.

 

LÄS MER: Elva åtalas - sten slungades mot poliser

 

Anarkistnätverk: "Visa solidaritet"

Nu kan GT berätta att en av de svenska avdelningarna av det vänsterextrema anarkistiska fängelsenätverket Anarchist Black Cross uppmanat sina sympatisörer att skänka pengar och skriva brev till den av slungmännen som sitter häktad. 

"Att skriva brev är bland det viktigaste en kan göra för att visa solidaritet", skriver Anarchist Black Cross Raven på sin sida och erbjuder möjlighet att skänka pengar till mannen via internettjänsten Swish.

Numret används i många sammanhang då extremvänstern samlar in pengar till stöd för misstänkta dömda för politiskt motiverade brott.

En kvinna som själv anger att hon hanterar Anarchist Black Cross Ravens sajt beskriver det hela som en fråga om solidaritet. I texten på organisationens hemsida nämns ingenting om slungan eller stenkastning. Den häktade mannen beskrivs enbart som en person som "suttit häktad i Göteborg sedan den protesterat mot nazister"

I förhör medger mannen själv att han använt slungan, men förnekar att han träffat någon polis. Han nekar till också till brott.

LÄS MER: Extremvänsterns nattliga terror - "kommer att öka"

 

Protesterade mot nazisterna

– För ett tag sedan var det olagligt att vara homosexuell. Att protestera mot nazister är någonting som verkligen inte har lagförts tidigare på det sätt det gör i dag, säger kvinnan sin egen roll som "vilken administratör som helst".

Men det den här personen sitter häktad för att ha kastat sten mot polis?

– Ja, men till och med rättsväsendet säger ju att ingen är skyldig förrän den är dömd. Du vet väl lika väl som jag att inför lagen är vi alla olika. 

Ska det ses som ett ställningstagande för den metod som misstänks ha använts här?

– Jag kommer inte sitta här och spekulera i huruvida någon är skyldig eller har gjort rätt eller fel. Det är helt irrelevant. Jag tänker att det handlar om att solidarisera sig med utsatta personer, säger kvinnan som själv är dömd för politiskt motiverad brottslighet.

Anarchist Black Cross Ravens hemsida tar ställning för de elva åtalade efter kravallerna i Göteborg.Foto: GT

Polisman föll ihop

Under tisdagen vittnade de två polismännen som, enligt åklagaren, träffades av slungmännen. Båda är verksamma i Stockholm och var utsända av sin arbetsgivare till den stora kommenderingen i Göteborg liksom många andra inresta kolleger.

Den ena polisen beskriver situationen som mer eller mindre kaosartad med en stor folksamling en bra bit framför dem, men att de som valde att kasta sten inte nådde fram.

Förutom några maskerade längst fram med slunga.

– Vid ett tillfälle börjar våra grupper röra sig framåt mot demonstranterna och jag ser något komma farande emot mig, något mörkt, i midjehöjd. Jag blir träffad mellan benen av vad jag ser är en knytnävsstor sten, säger en av polismännen.

– Jag går ner i backen, känner en otrolig smärta. Två kolleger kommer fram och hjälper mig upp. Vi kommer tillbaka till våra fordon, den fysiska smärtan var otrolig.

LÄS MER: Domarna faller mot motdemonstranterna i Göteborg 

 

Kaos och våldsamt upplopp

Den andra polismannen beskriver att det var ren tur att han träffades på ett ställe över bröstet där han hade extra skydd. Men att kraften i stenen som slungades mot honom trots det fick ner honom på knä.

– Jag ser att han slungar ovanför sitt huvud. Sedan smäller det till, berättar polismannen.

Den häktade unge mannen som själv uppger att han är 17 år, men som tingsrätten och Migrationsverket anser äldre än 18 år, har gjort medgivanden. Han misstänks ha försökt skada polismännen.

En 19-årig göteborgare åtalas för att med slungans hjälp ha lyckats träffa poliserna. Något han nekar till. Han har tidigare sagt i en intervju med GT att poliserna stod i vägen mellan honom och nazisterna:

– Jag ville kasta på nazisterna, men polisen stod emellan, säger han och uppger att han inte hade för avsikt att träffa några poliser – och inte heller gjort det.

Bland motdemonstranterna dök maskerade personer upp och kastade sten.Foto: / POLISEN

"De får skylla sig själva"

På frågan om vad han tror skulle ha skett om stenarna träffat nazisterna säger han att han inte vet:

– De får skylla sig själva. De sprider hat.

Poliser blev träffade av de här stenarna. Hur ser du på det i dag?

– Jag var inte den enda som använde slungan. Men jag påstår att jag inte har träffat någon, säger 19-åringen.

De elva åtalade har inga kända kopplingar till politiska rörelser. Men stenkastningen delar extremvänstern. De allra flesta betonar de stora folkliga manifestationerna några hundra meter därifrån som en seger över nazisterna som inte fick hålla sin demonstration.

Men den anarkistiska fängelseorganisationen som samlar in pengar till slungmannen har haft en radikalare linje. På sin hemsida har Anarchist Black Cross Raven gått till de elva åtalades försvar:

"Händelserna i Göteborg har av vissa beskrivits som en seger. Men vem var det som ”vann”? Talet om vinst bygger på en förenklad analys av repressiva och fascistiska mekanismer. Det osynliggör det våld som nu riktas mot dessa 11 personer, och som varje dag drabbar vissa mer än andra".