Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnslottet får nya ägare: ”Fantastiskt”

En glad kvartett som just blivit ägare till anrika Thorskogs slott i Västerlanda. Från vänster Peter Dahlman, Niclas Hammarstrand, Anna Karin Hammarstrand och Lasse Nilsson.
Foto: Privat
2009 och 2010 spelades tv-programmet "Stjärnorna på slottet" in på Thorskogs slott. Här ses Tommy Körberg, Siw Malmkvist, Kjell Bergqvist, Meg Westergren och Björn Ranelid.
Foto: Lennart Rehnman

Efter att Thorskogs slott i Västerlanda, mellan Kungälv och Lilla Edet, varit ute till försäljning under lång tid har slottet nu fått nya ägare.

Det anrika gamla slottet var centrum för "Stjärnorna på slottet" under några år.

– Vi vill fortsätta och förädla den fantastiska verksamheten, säger en av ägarna, Niclas Hammarstrand.

Under många år drev de tidigare ägarna Lena och Tommy Jonsson slottet och det rustades upp och verksamheten gick bra. Inte minst efter att tv-programmet "Stjärnorna på slottet" flyttade in under 2009-2010 för inspelningarna av det populära programmet. Slottet har även haft besök av George Bush med fru Barbara, Sovjetledaren Michail Gorbatjov och Englands premiärminister John Major.

Thorskog blir bas

Trots detta så har paret Jonsson länge velat sälja slottet och så sent som 2013 var det till salu för 54 miljoner kronor. För drygt ett år sedan så gick Tommy Jonsson bort.

De nya ägarna heter Anna Karin och Niclas Hammarstrand, Peter Dahlman och Lasse Nilsson och den sistnämnde har jobbat på Thorskog redan tidigare, mellan 2007 och 2009. Han har även arbetat som konsult på slottet under hösten. Hur mycket de nya ägarna fått ge för slottet vill de inte avslöja.

Lasse Nilsson kommer nu att bli vd och driftansvarig för hotellet och han flyttar till slottet, som ligger vid Göta älvs västra strand. Men styrelsen kommer att bli aktiv och jobba med slottet också. Men om det blir så att de själva kommer att måla hus får framtiden utvisa.

– Det känns fantastiskt att ta över en sådan här klenod, säger Niclas Hammarstrand. Det är fantastisk verksamhet, byggnad och omgivningar.

De nya ägarna blev kära i slottet 2013 när de var och tittade på det.

– Det har varit en lång process innan vi kom i mål, säger han. Och nu ska vi förvalta vad de tidigare ägarna byggt upp för det är en fantastisk produkt som Lena och Tommy Jonsson gjort.

Varsam renovering

De nya ägarna ska nu gå igenom hotellet för att se vad som behöver göras och om det ska bli någon renovering så blir det en varsam sådan. I planerna ingår att få 20 nya rum, men även konferensdelen ska ses över.

De nya ägarna Anna Karin och Niclas Hammarsstrand och Peter Dahlman har byggt upp koncernen Perservo Holding sedan 1993. De är också bland annat ägare till hotellen Odin och Mektagonen i Göteborg.

THORSKOG

Slott med 40 rum.

BYGGÅR: 1892.

HISTORIA: Slottet är byggt av varvspatron Petter Larsson som gjort sig en förmögenhet på det varv han startat (1865) vid Göta älvs västra strand. Sonen Eskil Larsson äger 1912-26, innan slottet går ur familjens ägo. Det är i diverse privatpersoners ägo och används huvudsakligen som privatbostad.

Totalt finns 72 bäddar. Bland nutida besökare märks USA-presidenten George Bush med fru Barbara, Sovjetledaren Michail Gorbatjov och Englands premiärminister John Major.