Stjärnregissören sparkas – efter vredesutbrott på scen

Stjärnregissören Peter Konwitschny får sparken från Göteborgsoperan med omedelbar verkan.
Foto: Anette Nantell/DN / TT NYHETSBYRÅN
Den världsberömde operaregissören Peter Konwitschny fick ett häftigt utbrott som nu leder till att allt samarbete med honom upphör.
Foto: LEIF JACOBSSON

Stjärnregissören Peter Konwitschny får sparken från Göteborgsoperan med omedelbar verkan.

– Han har agerat på ett sätt som inte är acceptabelt. Han var aggressiv och fick plockas bort från scenen under ett genrep, säger Marie Branner, pressansvarig på Göteborgsoperan.

Utbrottet skedde inför ögonen på en förtvivlad barnkör.

Körsångaren Anna-Karin Simlund säger att hon trodde det skulle bli handgemäng.

På lördag har operan Boris Gudonov premiär, och i tisdag hölls ett förberedande genrep.

Där fick den världsberömde operaregissören Peter Konwitschny, 73, ett häftigt utbrott som nu leder till att allt samarbete med honom upphör.

– I anslutning till genrepet uppstod ett gräl mellan honom och medarbetare kring scenen, exakt vilka det var vet jag inte. Han agerade gå på ett sätt som inte är acceptabelt. Han var aggressiv och de fick plocka bort honom från scenen, säger Marie Branner, pressansvarig på Göteborgsoperan.

"Han var aggressiv"

 Peter Konwitschny blev tillsagd att lämna platsen.

– Man ansåg att han inte kunde stå och skrika där mer, säger Marie Branner.

Under repetitionsperioden har en assisterande regissör arbetat med föreställningen och för en dryg vecka sedan kom den tyske huvudregissören Peter Konwitschny till Göteborg för att slutföra repetitionerna inför premiären.

Anna-Karin Simlund, anställd i operakören sedan 23 år tillbaka och även vice förbundsordförande i Symf, yrkesmusikernas fackförbund, bevittnade händelsen.

Musiker satt och övade på instrument

– Efter att vi genomfört föreställningen skulle vi repetera applådtacket och det uppstod en paus. En av musikerna satt i orkesterdiket och övade på sitt instrument. Då blev han väldigt, väldigt arg. Det var mycket obehagligt, säger Anna-Karin Simlund.

Hon berättar att projektledaren försökte lugna ner Peter Konwitschny som var så arg att hon nästan trodde det skulle bli handgemäng. Regissören skrek: "Vet ni inte vem jag är?".

"Det finns gränser"

– Det är ovanligt att något sådant här händer hos oss. Det är en arbetsmiljö där vi jobbar med respekt och varsamhet med varandra även när vi går några dagar före premiären och det är mycket premiärnerver. Det här beteendet är inte inom ramen för det. Det är oproffsigt och det finns gränser hur man får agera, menar Marie Branner.

Dagen efter uppträdet på genrepet hölls ett möte mellan Göteborgsoperans ledning och Peter Konwitschny. Därefter beslutades att regissören får sparken från operan.

– Det påverkar inte premiären överhuvudtaget, konstaterar Marie Branner.

Barnkör blev vittne till bråket

Enligt uppgifter till P4 Göteborg bevittnade en förtvivlad barnkör regissörens utbrott.

–  Det är en barnkör med i operan och jag vet inte i vilken utsträckning de uppfattade vad som hände. Men att barn blev vittnen gör bråket ännu allvarligare. De vuxna ska uppträda som förebilder, säger Marie Branner.

Anna-Karin Simlund säger att hon applåderar sin arbetsgivare för dess agerande, både som anställd och som facklig företrädare.

Anna-Karin Simlund
Foto: Tilo Stengel

"Har agerat föredömligt"

– Ledningen har agerat föredömligt och satt gränsen för vad som är acceptabelt. Här gick det för långt. Särskilt som det fanns barn med på scenen. Det är fantastiskt och modigt gjort. Göteborgsoperan är en förebild i branschen som inte låter den stora stjärnan bli viktigare än den enskilde individen. Det är skönt som anställd att se att de tar vårt parti, förklarar hon.

Anna-Karin Simlund konstaterar att det inte är första gången som hon upplevt att regissörer fått utbrott.

"Har varit uppträden tidigare"

– Det har varit uppträdanden tidigare med andra regissörer för många år sedan. Då har det inte varit samma agerande från ledningen. I svallvågorna av hela metoo-rörelsen så ser vi att arbetsgivare nu vågar agera, säger hon.

Peter Konwitschny har arbetat med operauppsättningar över hela världen och tagit emot en rad priser, bland annat har han fått pris för bästa regissör tre gånger av operatidskriften Opernwelt. Han har också regisserat teaterpjäser.

Peter Konwitschny skriver i ett mejl till GT att han upplever sig orättvist behandlad efter att ha reagerat mot en musiker som inte respekterade hans uppmaning att vara tyst under repetitionerna.