Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruben Östlund är Årets göteborgare

Ruben Östlund med den åtråvärda Guldpalmen i famnen efter att filmen "The Square" utsetts till vinnare i Cannes 2017.Foto: GIANCARLO GORASSINI /IBL
Ruben Östlund poserar med GuldpalmenFoto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMA / /IBL BEST IMAGE
Ruben Östlund om att vinna Guldpalmen: "Otroligt vilken prestige det priset har. Jag kan i princip göra vad jag vill nu när det gäller film" säger han.Foto: NORA LOREK
Ruben Östlund vill ta ner Gustav II Adolf från sin piedestal och flytta ner honom på marken på torget. Och hämta pappan, Karl IX, från Kungsportsplatsen och ställa honom bredvid sonen.Foto: NORA LOREK
Ruben Östlunds segervrål vid prisutdelningen i Cannes. Bakom honom syns prisutdelaren och skådespelaren Juliette Binoche och juryns ordförande, regissören Pedro Almodovar.Foto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / IBL
Ruben Östlund är Årets Göteborgare 2017.Foto: Nora Lorek
1 / 7

En självgod retsticka som vill att det ska hända saker omkring honom – det säger han själv. Och i år har det hänt en hel del:

Han vann det prestigefyllda filmpriset "Guldpalmen" i Cannes.

Han presenterade idén att flytta Kopparmärra till Gustaf Adolfs torg.

Och nu – utsedd till Årets göteborgare.

– Det är dags att göteborgarna får lära känna mig, konstaterar filmregissören Ruben Östlund kaxigt och glatt.

Ruben Östlund gav upp ett segervrål när han tog emot Guldpalmen i Cannes för ett halvår sedan. Ett av filmvärldens finaste pris hamnade i händerna på killen från Styrsö som siktat högt med alla sina filmer redan från början.

Nu ville han slå till och göra ett rejält avtryck med sin femte långfilm, "The Square". Och han var "jättenervös" inför prisgalan. Orden nervös och osäker är annars inte de första man tänker på i mötet med Ruben Östlund.

"Ville genast ha ett pris"

– Först var jag väldigt nervös för att filmen inte skulle bli antagen, och när den blev antagen började jag bli nervös inför visningen, och efter visningen, som gick bra, ville jag genast ha ett pris. Jag ville att de tävlingsinriktade svenska kollegerna skulle reta sig på att någon kom och klev före i kön, säger Ruben Östlund.

Scen i "The Square" där en apiminatör löper amok inför smokingklädd middagspublik. "Den här scenen var själva målet med filmen. Att en smokingklädd publik på visning i Cannes skulle konfronteras med sin egen självbild med det som händer på filmduken. Jag vill att publiken ska tänka: Hur skulle jag reagerat i den här situationen", säger regissören Ruben Östlund.Foto: PLATTFORM PRODUKTION

Sekunderna efter han hört prisutdelaren säga "The Square" kastade han sig jublande om halsen på Claes Bang, filmens huvudrollsinnehavare, innan han sprang upp på scenen för att ta emot priset.

Hollywood har hört av sig

– Det är otroligt vilken prestige det priset har. Jag kan i stort sett göra vad jag vill nu, konstaterar Ruben Östlund rakt på sak.

Och det skulle bli fler priser. Alldeles nyligen vid European Film Awards den 9 december, tog han hem segern i alla de sex kategorier där "The Square" hade nominerats.

I går kom beskedet att Ruben Östlund nominerats till ännu ett prestigefyllt pris, amerikanska Golden Globe.

Och ja, Hollywood har hört av sig. "Väldigt många" i Hollywood har hört av sig förklarar han:

– Jag har träffat alla möjliga bolag och kan göra nästa film i USA om jag vill, vilket jag inte är så intresserad av. Då kommer man in i ett stort system. Jag är inte beredd att släppa kontrollen över produktionen. En kontroll som jag har när jag gör film i vårt eget bolag.

Ruben Östlund om känslan efter prisutdelningen. På natten satt han och smälte intrycken med sin flickvän och själva Guldpalmen på bordet på hotellbalkongen: "Jag bara njöt. Det var en stor tillfredsställelse, en intressant känsla som är svår att beskriva. Det är många duktiga regissörer som aldrig får uppleva den."Foto: NORA LOREK

Inte imponerad av stjärnglans

Han konstaterar att den högre budget det skulle innebära att göra filmen med amerikanska pengar hade skapat en större frihet. Han säger att det är en balansgång och att ingenting är bestämt ännu.

Ruben Östlund slår också fast att han "helt ärligt" aldrig varit imponerad av Hollywood, av stjärnglansen eller det stora amerikanska filmmaskineriet.

"Är en typisk göteborgare"

– På det sättet är jag nog en typisk Göteborgare, att vi inte så lätt låter oss imponeras av den stora världen utanför. Och det är något jag fått med mig från min uppväxt. Genikulten har aldrig existerat i min familj. Däremot kan jag vara imponerad av vissa människors prestationer, vad de lyckats skapa, säger Ruben Östlund.

Vi ses i regnet på Gustaf Adolfs torg där fotografen Nora Lorek vill placera Ruben Östlund nedanför statyn av Göteborgs grundare Gustav II Adolf. Själv skulle han inte vilja bli staty, förklarar Östlund. Däremot vill han gärna plocka ner kungen från sin piedestal. Men mer om det senare.

Stolt över att bli Årets Göteborgare

Med en påse bullar och en liter mjölk kliver vi in på produktionsbolagets kontor på Vallgatan där Ruben Östlund genast sätter på kaffet. Det värmer efter promenaden i det kalla höstregnet. En gigantisk affisch i klarrött från årets filmfestival i Cannes lyser upp köket.

Cannes – en viktig plats för Ruben Östlund. Här vann han Guldpalmen i Cannes 2017 för sin film "The Square", och nästan alla hans långfilmer har haft premiär på filmfestivalen i Cannes.Foto: NORA LOREK

Att bli utsedd till Årets göteborgare gör Ruben Östlund glad och stolt förklarar han. Han känner sig också kluven inför utnämningen.

"Bli för omtyckt inte bra"

– Att bli för omtyckt är inte bra, säger han och skrattar. Jag har alltid sett mig som en person som kommer lite underifrån och utifrån. Jag har fått energi av att inte befinna mig i centrum, en slags jungfrulig energi som det inte går att använda sig av när man blir etablerad.

– Men i och med att just jag blir utnämnd, är det ett tecken på att en göteborgare, det är en person som är lite provokativ och vågar utmana konventioner och tänka nytt. Jag kommer att försöka bära den här rollen så bra som möjligt, fortsätter han.

Gillar att provocera

Provocerade gjorde Ruben Östlund inte minst i somras när han presenterade ett radikalt förslag för göteborgarna. Ett förslag som han på allvar hoppas blir verklighet senast jubileumsåret 2021 när Göteborg fyller 400 år.

Det går ut på att flytta "Kopparmärra" från Kungsportsplatsen till Gustaf Adolfs torg och skapa ett nytt landmärke på den tomma platsen – en ruta som ska vara en plats för omtanke och tillit, som kan hjälpa till att förändra attityder och göra Göteborg till en bättre stad, menar han.

"Ska hjälpa varandra i rutan"

– Rutan ska vara en plats där människor hjälper varandra och tar ansvar för gemensamma rättigheter och skyldigheter. Jag kommer att ställa min Guldpalm i rutan den dag den blir verklighet. För i den här rutan stjäl vi inte, har Ruben Östlund tidigare förklarat.

Projektet med rutan, som också har koppling till filmen "The Square", kallar Ruben Östlund för "Pappa kom hem". 

Karl IX som sitter på "Kopparmärra" var pappa till Gustav II Adolf. Nu är det alltså tänkt att pappan ska flyttas till sonen Gustav som står staty på Gustaf Adolfs torg. Ruben Östlund vill också ta bort de höga socklarna och ställa statyerna på marken. Ta ner dem på jorden.

"Jag vill ge bilden till nästa generation att vi kan förändra staden", säger Ruben Östlund som väckt starka reaktioner med sitt pågående projekt "Rutan" där han vill flytta Kopparmärra till Gustaf Adolfs Torg.Foto: NORA LOREK

Fick nerkissad blöja med posten

Förslaget som väckte starka känslor hos göteborgarna har både hyllats och skapat ilska. Ruben Östlund fick en nerkissad blöja hemskickad med posten.

– Jag hade inte förväntat mig så starka reaktioner. Hade jag vetat det, då hade jag försökt mig på detta långt tidigare i min karriär. Det sätter ju ljuset på en dumhet, en typ av konvention. Hur vi bevarar något som vi inte vet vad det är vi bevarar. Det är absurt att försvara en staty som många inte ens vet vem det är. Karl IX tog tillbaka häxbränningen till Sverige och ansvarade för Linköpings blodbad.

"Vi kan förändra staden"

Han tycker att projektet är en chans till förändring, att skapa något positivt inför framtiden.

– Jag vill ge bilden till nästa generation att vi kan förändra staden. Jag tycker inte att Göteborgs centrum bara ska vara till för konsumtion och shopping. Staden ska också vara en plats att vara i.

 

LÄS MER: Djärva planen: Ruben Östlund vill flytta Kopparmärra

 

Projektet handlar också om att lyfta fram historiens kvinnor och kanske utöka statygruppen med Gustav II Adolfs mamma Kristina av Holstein-Gottorp. Platsen skulle också locka turister och stärka Göteborgs varumärke, tror Ruben Östlund.

– Jag har vunnit Guldpalmen och är nu Årets Göteborgare. Nu lyssnar ni vad jag har att säga, uppmanar han skämtsamt men segervisst.

Bra självförtroende

"Du måste lita på dig själv". Det var Ruben Östlunds mamma Catarinas ständiga uppmaning till sonen när han var liten. Och i dag verkar självförtroendet grundmurat.

TIDIGARE ÅRETS GÖTEBORGARE

1993: Leif "Loket" Olsson

1994: Thomas Ravelli

1995: Tomas von Brömssen

1996: Maria Lundqvist

1997: Jan Eliasson

1998: Viveca Lärn

1999: Jasenko Selimovic

2000: Mikael Ljungberg

2001: Håkan Hellström

2002: Eva Bergman

2003: Conny Evensson

2004: Christian Olsson och Yannick Tregaro

2005: Lotta Engberg

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Håkan Mild

2008: Thomas Johansson

2009: Nigar Ibrahim

2010: Gustavo Dudamel

2011: Mia Skäringer

2012: Leif Mannerström

2013: Lasse Kronér

2014: Laleh

2015: Miriam Bryant

2016: Pia Sundhage

– Hon upprepade det extremt många gånger. Min mamma målade mycket, och jag fick från tidig ålder komma och kritisera hennes målningar. Och hon tog det på stort allvar. Mina åsikter räknades och jag lärde mig lita på mitt eget sätt att se. Det har alltid känts självklart för mig att ha åsikter om saker och ting. Det är en bra metod för att bygga upp självkänsla hos barn, att förmedla att "du har rätt att tycka vad du tycker", säger Ruben Östlund som försöker inpränta samma sak hos sina femtonåriga tvillingdöttrar.

Ruben Östlunds nästa film har arbetsnamnet "Triangle of sadness", ett uttryck som används inom plastikkirurgin. Och visst har Ruben själv en bekymmersrynka mellan ögonen.Foto: NORA LOREK

Styrsö har betytt mycket

Ruben Östlund växte upp med sin mamma på Styrsö. Föräldrarna skildes och pappan flyttade därifrån när Ruben var fyra år. Båda föräldrarna har varit lärare, och båda har givit sonen ett kreativt, konstnärligt arv menar han. Mamman med sitt måleri och pappan genom sin uppväxt i ett konstnärshem. Pappans farfar, Egon Östlund, startade och var mentor för Halmstadgruppen.

Han säger att uppväxten på Styrsö har betytt mycket för hans eget skapande.

"Tvungen att vara kreativ"

– En ö är en så begränsad plats. Det skapar energi eftersom man är tvungen att vara kreativ inom den begränsningen. Då fanns Göteborg i fjärran som något farligt. Där fick man passa sig. På ön kände man sig trygg. Första gången jag åkte in till stan på egen hand fanns en surrande känsla av att vara utsatt på något sätt. En känsla jag använde i filmen "Play". 

På Styrsö fanns kommunala "Styrsö fritid" där Ruben och kompisarna kunde låna en videokamera som de använde för att spela in filmer, bland annat om vindsurfare. Även en videoredigeringsutrustning fanns tillgänglig. 

 

LÄS MER: Ruben Östlund vinner Guldpalmen

 

"Förälskad i videokameran"

– Jag blev förälskad i videokameran, konstaterar Ruben Östlund.

Många år senare gick han regiutbildningen i Göteborg, startade därefter produktionsbolaget Plattform produktion och förmedlar nu, samtidigt med sitt eget filmskapande, sina kunskaper vidare till elever på Akademin Valand Film vid Göteborgs universitet.

– Den vitala filmrörelse som finns i Göteborg har uppstått mycket för att vi har en filmhögskola. Göteborg är en mycket mer intressant filmstad än Stockholm i dag och det gäller att fortsätta stödja den här typen av verksamhet för att vi ska fortsätta vara det. När vi startade Plattform såg Film i Väst till att vi fick pengar till vår verksamhet, säger Ruben Östlund.

Vill stanna i Göteborg

Han har inga planer på att lämna Göteborg för större metropoler.

– Nej, jag trivs väldigt bra i Göteborg. Och mina döttrar bor här. De har blivit de där innerstadsbrudarna som jag själv var lite rädd för när jag bodde på Styrsö.

 

LÄS MER: Vad handlar Ruben Östlunds "The Square" om?

 

RUBEN ÖSTLUND – ÅRETS GÖTEBORGARE

Namn: Ruben Östlund

Ålder: 43 

Familj: Tvillingdöttrarna Alva och Hilda, 15 år, flickvännen Sina Görtz, 37, modefotograf. 

Bor: Lägenhet i Linnéstaden, Göteborg.

Bakgrund: Uppvuxen på Styrsö i Göteborgs skärgård. Jobbade på skidorter i Alperna efter gymnasiet, fick sedan jobb på produktionsbolag och spelade in skidfilmer. Gick regiutbildning på Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg.

Långfilmer: Gitarrmongot (2004), De ofrivilliga (2008), Play (2011), Turist (2013), The Square (2017).

Aktuell: Utsedd till Årets Göteborgare 2017. Vann "Guldpalmen", ett av världens finaste filmpris i Cannes i maj för filmen The Square. Tog hem storslam vid European Film Awards den 9 december med priser i sex kategorier för "The Square".

 

Rubens tre favoritplatser i Göteborg:

1) Styrsö. "Det går att ta sig dit på 45 minuter från centrala Göteborg. Därute är det en helt annan mental känsla, väldigt avstressad. Det finns något speciellt i begränsningen i att vara på en ö. Att ställa sig på Saltskärs udde, som är Styrsös västligaste punkt, och titta på havet ut mot Vinga och horisonten är fantastiskt. Här växte jag upp och här bor min mamma".

2) Linnestaden. "Ett mikrouniversum som man kan hålla till i... med alla restauranger ... och långgatorna, Slottsskogen och Skansberget. Här finns många lägenheter. Människor bor här. Platsen utanför Hagabion är otroligt fin. Jag promenerar alltid härifrån där jag bor till jobbet på Vallgatan".

3) Götaplatsen. "Vi är så dåliga på att göra torg i Göteborg, men det här är ett av de bättre. Det är kulturen runtomkring som gör att det är roligt att vara där. Konstmuseet, Stadsteatern, biografen Göta, biblioteket – de här kulturinstitutionerna skapar en vital och levande känsla. Där finns också en fin restaurang, Mr P, och det är fint här på sommaren". 

 

Årets Göteborgare utnämns i samarbete mellan GT, Göteborg & Co och Sveriges Radio Göteborg. Här är juryns motivering till pristagaren 2017:

"Ruben Östlund fyller små rutor och stora vita dukar med känslor. Vardagens dramatik och absurditeter blir till satir och konst med mänskliga relationer i centrum. Kryddat med svart humor och varm humanism visar han upp en spegelbild som roar och provocerar. Guldpalmen är svensk films största framgång på många år. Ruben Östlund är uppvuxen och utbildad i filmstaden Göteborg och en värdig Årets Göteborgare 2017."