Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnorna på Way out west i sommar

Ingången till Way out west 2015. Foto: ROBIN ARON
Way out west 2015. Foto: ANDERS YLANDER
Lana Del Rey. Foto: MEDIAPUNCH/REX
Regina Spektor. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Frank Ocean. Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Hundratals konserter på tre scener i Slottsskogen. Snabbmat och fine dining – allt vegetariskt. Särskild scen för spännande samtal och intervjuer. Och så klubbspelningar på olika platser i Göteborg.

Way out west går in på elfte året som en av landets största musikfestivaler med över 30 000 besökare per dag. 

– Programmet känns jättestarkt i år. Vår starkaste lineup ever, säger Ola Broquist på Luger.

När Way out west drar i gång i Slottsskogen den 10 augusti är det med ett brett startfält. Parken gästas av flera stora artister som Frank Ocean, Lana Del Rey, Major Lazer, Regina Spektor och The xx. Festivalen presenterar även flera starka svenska namn som Eva Dahlgren, Frida Hyvönen, Oskar Linnros och Jens Lekman.

Bland de senaste namnen som är klara för sommarens festival finns hiphop-giganterna Migos, rapparen Vince Staples, Sigrid, Beth Ditto och El Perro Del Mar

– Det känns som vår starkaste lineup ever, och vi har fått sjukt mycket positiv respons. Jag vill inte lyfta fram en speciell höjdpunkt under festivalen utan betona helheten. Det är genomgående väldigt starka artister, säger Ola Broquist, en av grundarna till festivalen och arrangör på Luger.

"Kan inte växa mer"

Way out west brukar ligga på 30 000 sålda biljetter per dag och där ligger också taket för hur stor festivalen kan bli.

– Vi kan inte växa mer i storlek. Vi försöker hitta små skrymslen för att göra själva området lite större. Förra året lade vi till nya området Höjden, där vi har Way out west talks som är allt från rena samtal till föreläsningar och intervjuer. Det blir inga nya scener i år, men vi satsar mer på de minsta scenerna Höjden och Dungen så att de platserna blir ännu skönare att hänga på bland annat genom sjysstare utbud av mat och dryck, berättar Ola Broquist.

Höjdpunkterna på Way out west 2017

Scen inom parentes.

Torsdag 10 augusti: 16.35 The Shins (Flamingo), 17.50 Flume (Azalea), 19.00 Migos (Flamingo) 20.15 Pixies (Azalea), 21.30 Frank Ocean (Flamingo), 22.00 Graveyard (Linné).

Fredag 11 augusti: 14.10 Jonathan Johansson (Azalea), 16.20 Vince Staples (Linné), 17.40 Mø (Flamingo), 18.45 Feist (Flamingo), 20.00 Ryan Adams (Flamingo), 21.15 The Afghan Whigs (Linné), 21.20 The XX (Azalea), 22.45 Major Lazer (Flamingo).

Lördag 12 augusti: 12.45 Eva Dahlgren (Linné), 14.00 Linnea Henriksson (Azalea), 15.10: George Ezra (Flamingo), 17.30 Oskar Linnros (Flamingo), 18.20 Frida Hyvönen (Linné), 18.45 London Grammar (Azalea), 20.00 Band of Horses (Flamingo), 21.20 Regina Spektor (Azalea), 22.40 Lana Del Rey (Flamingo).

Festivalen fortsätter ha ett helt vegetariskt utbud av mat. Stjärnkrogen Agrikultur med tyngdpunkt på ekologisk, närproducerad mat, kommer tillbaka och erbjuder "fine dining" i parken.

HBTQ-certifierad festival

En nyhet för i år är att Way out west startat ett samarbete med West Pride som inleds med att festivalen blir HBTQ-certifierad.

– Det är en utbildning som alla vi som jobbar med festivalen går igenom. Certifieringen känns självklar och skitviktig. En markör som vi gärna ser att andra evenemang inspireras av. Jag hoppas att det kommer att märkas genom en ännu mer inbjudande atmosfär, säger Ola Broquist.

 

LÄS MER: Göteborgs bästa uteserveringar 

 

Det är nu elfte omgången av festivalen som arrangerats årligen sedan 2007. Ola Broquist har tidigare konstaterat att det inte är självklart att Way out west finns kvar för evigt. Men några planer på att lägga ner verkar inte finnas.

Ola Broquist är en av grundarna av Way out west, en av landets största musikfestivaler som i år drar igång för elfte gången den 10 augusti och pågår i tre dagar. Foto: ROLF NYLÉN

– Vi måste inte göra världens grej som blir en medial raket varje år. Det är inte den viktiga delen av utvecklingen. Men man måste känna att festivalen utvecklas hela tiden. Den kan inte ligga stilla och bara pågå år ut och år in. Det är fullkomligt ointressant. Det måste hända grejer, konstaterar Broquist.

 

LÄS MER: Tio år med Way out west 

 

Ifrågasätter alkoholens roll

Utvecklingen ligger bland annat inom området social hållbarhet förklarar han. Där har festivalen ännu bara "skrapat på ytan".

– HBTQ-certifieringen är en del. Vi fortsätter också att ifrågasätta alkoholens självklara centralroll. Bland annat genom att komplettera med alkoholfria barer, vända på menyerna och presentera de alkoholfria dryckerna lika stort så att de inte bara består av ett tråkigt alternativ. Och temat på samtalsprogrammet kommer att vara hållbarhet i flera former, förklarar Ola Broquist.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Det händer i Västsverige i augusti

3–5 augusti

Uport musikweekend, Ulricehamn. Sveriges artistelit gästar Ulricehamn.

8–11 augusti

Lysekil Womens Match 2017, Lysekil. Världens största årliga matchracingtävling för damer.

10–12 augusti.

Way out west, Göteborg. Festivalen arrangeras för elfte året i Slottsskogen.

12 augusti

Dalslands Kanotmaraton+. Sveriges största kanottävling. 55 km paddlas genom fyra sjöar. Start vid Baldersnäs och mål i centrala Bengtsfors.

Parkfestivalen i Falköping. Coutry och visfestival i Mössebergsparken med båda lokala och rikskända artister på scenen.

12–13 augusti

Dragspelsstämma i Hjo. En av Nordens största dragspelsstämmor bjuder på gatudans genom stan, uppträdanden i stadsparken och buskspel på campingen.

18–19 augusti

Stora folkparksdansen på Karlsholme folkets park i Mariestad. Två dansbanor och dans på bryggan till band som Streaplers Flamingokvintetten, Donnez och Blender.

19 augusti

Tjörn runt, Stenungsund. I år det det 54:e upplagan av Tjörn Runt med start i Stenungsund och mål utanför Skåpesund på Stigfjorden. På vägen rundas Tjörn. Här möter mästare amatörer och tävlingarna brukar vara en åskådarsuccé.

21–17 augusti

FEI EM i Ridsport, Göteborg. Ridsport-EM avgörs i Göteborg med bland annat hoppning och dressyr på Ullevi och fyrspannskörning genom stan till Slottsskogen.

25–26 augusti

Matfestivalen, Skövde. Lokalproducerad mat och stor folkfest.

26 augusti

Musik på vattnet, Mölndal. Sensommarkonsert på Rådasjön har blivit en tradition. Publiken tar med picknick och njuter av musik och fyrverkeri från strandkanten.

Alingsås stora barnkalas 2017. Underhållning, tävlingar och aktiviteter för hela familjen i Alingsås stadskärna.

26–27 augusti

Tenson Tjörn Triathlon. En av landets största triathlontävlingar. Medeldistans och sprint. Även "kids race" och lagtävlingar.

LÄS MER: Guide – semestra i skärgården