Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Michelinstjärnor delades ut till västsvenska krögare

Filip Gemzell på restaurang Äng.
Foto: KRISTIAN SAHLBERG
Gwendal Poullennec, internationell direktör på Guide Michelin.
Foto: Florent Aceto © wildbee / Pressbild
Två västsvenska restauranger har fått var sin Michelinstjärna.
Foto: Daniel Cole / TT NYHETSBYRÅN

På måndagskvällen delade Guide Michelin ut stjärnor till nordiska restauranger.

Och bland de krögare som tilldelas en stjärna var två västsvenska.

En av dem är restaurang Project i Göteborg.

Efter ett inte minst för restaurangägare och krögare landet över tungt år var det på måndagen dags att dela ut Michelinstjärnor till de restauranger som utmärker sig särskilt på mathimlen.

En av de som tilldelades en stjärna var restaurang Project på Södra Vägen i Göteborg.

– Wow, herregud, det är otroligt, äntligen några goda nyheter, sa ägaren Cameron Irving under livesändningen. 

Project har tidigare omnämnts i Guide Michelin, men det här var första gången restaurangen fick en stjärna.

Det här betyder stjärnorna

* = ”En mycket bra restaurang i sin kategori”

** = ”Utomordentlig matlagning, värt en omväg”

*** = ”Exceptionellt bra kök, värt en egen resa”

Så här skriver Michelin om restaurangen:

”Den här mysiga restaurangen drivs på ett personligt sätt av make och hustru, vars balanserade, säsongsbetingade avsmakningsmeny erbjuder rätter som är raffinerade, unika och fulla av smak. Det vältaliga teamet förklarar stolt komponenterna i varje maträtt med ett leende; från det goda brödet som tar fem dagar att göra till det hemgjorda brödet som tar två dagar”.

Också restaurang Äng, vid Ästads Vingård i Tvååker i Varberg fick en Michelinstjärna för första gången.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det har varit ett galet år för oss alla. Jag är väldigt stolt över hela gänget, sa Filip Gemzell, köksmästare.

”Tre syskon – tredje generationens mejeribönder – har skapat en härlig destinationsrestaurang komplett med vingård, hotell och spa. Den överraskande avsmakningsmenyn, utan svinn, använder fantastiska säsongsmässiga råvaror från omgärdande Hallandsområdet och de som resultat skickligt förberedda rätterna är delikata, balanserade och smakfulla. Älskvärd service adderar till upplevelsen”.

Äng fick också en så kallad ”grön stjärna”, utdelad till ”framstående åtaganden som gjorts inom hållbar matlagning”.


Västsvenska restauranger i Guide Michelin 2020

Bhoga, Göteborg *

Koka, Göteborg *

SK Mat & Människor, Göteborg *

Thörnströms Kök, Göteborg (stängde under 2021) *

28+, Göteborg *