Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista minuten-tipsen för midsommarmaten

Sill och blommor är ett måste på midsommarfirandet.
Emma Bengtsson, kock.Foto: PONTUS HÖÖK
Michelinbelönade kocken Emma Bengtsson på svenska restaurangen Aquavit i New York.Foto: PONTUS HÖÖK

NEW YORK. Det börjar bli dags att bestämma sig för vad som ska vara på midsommarbordet, va?

Stjärnkocken Emma Bengtsson på Aquavit i New York delar med sig av sina bästa tips för att göra firandet till succé – och vad du vill undvika att göra. 

Det blir en annorlunda midsommar för de allra flesta i år. 

Så även på svenska finrestaurangen Aquavit i New York. Emma Bengtsson, 38, från Falkenberg chefar över krogen som har två stjärnor i Michelinguiden. Nu har man fått ställa om helt till följd av coronaviruset. 

Trots att flera delstater i USA har lättat på restriktionerna som sattes in för att bromsa smittan är det fortfarande stopp för bordsservering i New York – det är bara avhämtning eller utkörning som gäller än så länge. Så det blir inget svensk midsommarbord nu.

I stället erbjuder man ett slags matlåda av den lyxigare sorten.

Ett par dagar före midsommar är hennes team i full gång med förberedelserna i restaurangen i Midtown på Manhattan midsommarkorgar. De kommer vara fullpackade med flera sorters sill, gravlax, rökt lax, köttbullar, lingon, knäckebröd och jordgubbar med grädde. Och hemgjord snaps.

– Vi försöker se till att svenskarna i New York får lite mat i alla fall. Allting kommer ihoppackat i en liten korg, så det bara är att plocka upp och gå ut i parken.

https://www.instagram.com/p/CBOv8g9jCQW/

Själv kommer hon jobba en del av midsommarafton, men tänker plocka med sig lite mat och gå ut, hon med. 

Vad har du för egna favoriter på midsommarbordet? 

– Hmm… Senapssill. Gravlax. Och gubbröra. Det är mina tre måsten. 

Vid sidan av maträtterna ska det så klart finnas öl och snaps på bordet, enligt Bengtsson.

Och så: 

– Mycket färska blommor, det tycker jag är trevligt. Det är ett måste på midsommar, med kransar och sånt!

FIXA FESTEN SOM ETT PROFFS – EMMAS ENKLA RÅD

1. Lägg ner bär i snapsen 

Ett enkelt sätt att göra snapsen somrig – och ge den lite extra färg – är att stoppa i lite färska bär. 

– På sommaren tror jag det bästa man kan göra är att utnyttja allt som är i säsong. Så får man tag i färska jordgubbar eller blåbär så går det jättefort att lägga i sin akvavit om man vill ha en mer somrig smak på det. Det är bara att lägga i, som det är, och låt det sitta över natten så har du smaksatt akvavit nästa dag, säger Emma Bengtsson. 

 

2. Gör sillen på Aquavits sätt

Även om du inte kommer åt stjärnkrogens midsommarkorg så kan du göra en egen variant på Bengtssons sill: 

– Jag tycker att vår vårlökssill är väldigt trevlig. Det är nånting som går ganska fort att göra också. Det är bara att hacka ner vårlök, schalottenlök – eller vad för lök du kan hitta, eller ta ute i landet om du har ett land – och sen mixa det med en vinägrett nästintill, lite olja och vinäger. Och sen marinera sillen i det, det blir super, säger Bengtsson. 

 

3. Gör det inte för krångligt

Emma Bengtsson har också ett tips på vad man inte bör göra vid midsommarbordet. 

– Det man ska undvika mest när det kommer till firanden som midsommar är att laga mat i sista minuten. Håll dig till maträtter som kan lagas dagen innan och värmas upp, eller serveras kalla eller rumstempererade. Det sista du vill göra är att stå i köket. 

 

Listan över världens bästa restauranger.