Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnkockens lugnande besked

Alexandra Zazzi ger några somriga mattips som stillar hungern under grillförbudet. Foto: ROBIN ARON
Melonsallad med fetaost och mynta. Foto: Mitt kök
Sommarmat står och faller inte med grillen enligt Alexandra Zazzi. Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Just nu är det, på grund av extremtorkan, förbjudet att göra det som många svenskar förknippar allra mest med sommaren: att grilla.

Då kommer stjärnkocken Alexandra Zazzi med ett lugnande besked:

– Sommarmat står och faller inte med grillen!

I och med det rådande grill- och eldningsförbudet i Västsverige är det inte längre tillåtet att använda sig av grillar: varken gasol eller den mer klassiska kolgrillen.

Men för den hungrige finns det massvis med alternativ om man vill tysta den kurrande magen, lugnar kocken Alexandra Zazzi.

Många av de saker vi tror att begränsade till grillen går i själva verket att göra i ett helt vanligt svenskt kök, förklarar hon.

– Man kan göra väldigt mycket i ugnen, om man vill ha känslan av grillad mat. Om man vill att skinnet på kycklingen ska bli krispigt, så sköter ugnen det, säger Zazzi och fortsätter:

– Det finns grillplattor och pannor som man kan lägga på spisen som kan skapa grillkänsla. De bränner fettet så man får en rökig grillsmak. Om man känner att man inte kan vara utan grillränderna så får man det med dessa redskap också.

Finns möjligheter under campingsemestern

Och för de som lämnat sina kök för exempelvis en campingsemester med husvagn eller husbil finns det också hopp.

– Till exempel kan det vara ett bra tillfälle att testa raw food. Det är supernyttigt med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kroppen bara jublar!

Har man tillgång till el och kan koka sin mat öppnas möjligheterna ytterligare.

– Då kan man göra matiga sallader. Mixa ihop en egen pesto, koka lite pastaskruvar eller potatis och blanda ner, säger Alexandra Zazzi.

Självklarhet respektera förbudet

Själv har Alexandra Zazzi inga problem att hålla sig till reglerna.

– Med de extrema temperaturer vi har och med ett brandförsvar som går på knäna så tycker jag att det är en självklarhet att man respekterar förbudet, säger hon.

Och, slår hon fast:

– Sommarmat står och faller inte med grillen!

Zazzis grillsubstitut 1: Grillad sötpotatis med syrad rödlök och färskostsklick med paprika

För fyra personer

Tidsåtgång 30 minuter samt 1-2 timmar i kylskåp

 

2-3 stora sötpotatisar

lite matolja att pensla med

 

Syrad rödlök

15 minuter samt 1 timme vila

1 dl vatten

0,5 dl vit vinäger

1-2 msk honung

1 tsk salt

1 rödlök

färskost

1 stora bitar rostad paprika, ca 1 dl (rosta själv i grillpanna eller i ugn eller köp färdigt på burk)

2 msk olivolja

1 tsk riven citronskal (obs, endast det gula)

2 sardeller

1 msk kapris

250 g Keso

smaka av med salt och peppar och ev. kajennpeppar

 

Gör gärna så här:

Syrad rödlök

– Rör samman vatten, vinäger, honung och salt, smaka av med honung.

– Skala och skiva löken i tunna ringar, lägg i lagen och tyng ned med en kopp eller assiett så att all lök ligger under vätska.

– Plasta och ställ kallt minst 1 timme.

– Hållbarhet 1 vecka i kylskåp, sedan har den förlorat lite färg och smak.

 

Sötpotatisen

– Tvätta potatisen och skär bort ojämnheter.

– Skiva tunna skivor och pensla med olja.

– Stek på spisen på hetgrillpanna, 5-6 minuter på varje sida tills det fått färg, vänd sedan.

 

Färskost

– Mixa samman alla ingredienser utom keso i en matberedare med knivtillsats.

– När alla ingredienser är finfördelade, lägg i keso och kör samman till en slät massa.

– Smaka av med salt och peppar.

– Smaka av med lite kajennpeppar om man önskar lite hetta i såsen.

 

Servera med färskost och syrad lök.

 

Zazzis grillsubstitut 2: Sallad på vattenmelon, mynta & fetaost

För fyra personer

 

0,5 dl pinjenötter

1 msk Honung

1 msk mild olivolja

1 msk färskpressad lime

150 g fetaost

¼ dels vattenmelon

15-20 blad mynta

 

Gör gärna så här:

– Rosta pinjenötterna i torr panna och låt svalna.

– Rör samman honung, olivolja och lime, tärna fetaost och vänd i.

– Skär bort skalet från melonen och tärna i bitar (peta ut/skär bort kärnorna), vänd samman melon och fetaost med dressingen och myntablad.

– Strö över pinjenötter vid servering.

 

Zazzis grillsubstitut 3: Kålsallad

För fyra personer

 

1 granatäpple

1 apelsin

200 g rökt pancetta

¼ del rödkål

¼ del vitkål

¼ del savoykål

1 dl solros eller pumpakärnor (efter smak)

 

Dressing

0,5 dl kallpressad rapsolja av god kvalité

1 msk färskpressad citronjuice

2 tsk vit balsamvinäger

1 tsk honung

2-3 sardeller, hackade, valfritt

1 msk grovt hackad bladpersilja samt persilja till garnering

1 krm peppar

1 tsk salt

 

Gör gärna så här:

– Torrrosta pumpakärnorna i panna så att de knäpper. Låt svalna.

– Tärna/strimla fläsket och stek knaprigt i panna.

– Tag bort skalet och de vita hinnorna ur granatäpplet.

– Skala apelsinen och skär bort de vita hinnorna. Tag tillvara på saften genom att ha en tallrik under medan du jobbar.

– Skiva kålen mycket tunt (helst med mandolin eller osthyvel), vänd med apelsinköttet/saften och lägg upp på serveringsfat.

– Rör samman dressingen och värm försiktigt i kastrull eller mikro innan servering.

– Vid servering skeda den varma dressingen över salladen, lägg på granatäppelkärnor och fläsk.

– Låt gästerna själva smaka av med salt och peppar.