Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnkockens hårda kamp – för farfar Rolfs äldrevård

Rolf Lemke, 97, tränar på gym flera gånger i veckan. Barnbarnet Lisa Lemke skriver på Facebook att hon skäms över det sätt som Vaggeryds kommun hanterar äldrevården. Foto: Privat

Rolf Lemke, 97, lever ett gott liv på äldreboendet – men nu menar de anhöriga att han måste lämna sin lägenhet mot sin vilja.

Stjärnkocken Lisa Lemke, Rolfs barnbarn, är uppriven.

– Vad är livsvärdet med att bo så som han kommer att bo? undrar hon.

– Ingen boende flyttas mot sin vilja, svarar Ann-Katrin Löfstedt (M), ordförande i socialnämnden i Vaggeryds kommun.

Rolf Lemke, 97, bor på avdelningen Gullvivan på äldreboendet Sörgården i Skillingaryd i Vaggeryds kommun. Men i kommunen ska ett nytt boende för äldre stå klart inom några år och Gullvivan avvecklas.

– Informationen som gick ut till gamla och familjerna var att de skulle få vara kvar tills det att man fick möjlighet att flytta in på det nya boendet, säger tv-kocken Lisa Lemke, som är barnbarn till Rolf.

"Men, något gick fel", skriver hon i ett Facebook-inlägg som fått stor spridning.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157152215295278&set=p.10157152215295278&type=3&theater

Ska bo med dementa

Rolf blev erbjuden en plats på en annan avdelning på Sörgården och då kände han och hans anhöriga sig tvingade till att tacka ja till platsen, säger Lisa Lemke.

Det är något som ordföranden i socialnämnden i Vaggeryd, Ann-Katrin Löfstedt, M, reagerar över.

– Ingen boende flyttas mot sin vilja. Alla blir erbjudna en lägenhet i en annan del av Sörgården eller på boendet Furugården i Vaggeryd om man hellre vill gå dit. Det görs personliga val och tas personliga hänsyn, säger Ann-Katrin Löfstedt.

Beskrivs som sluten avdelning

Lisa Lemke förklarar att Rolf, som sina 97 år till trots är pigg och tränar flera gånger i veckan, nu kommer flytta från den öppna avdelningen till en där entrédörren har kodlås.

 

LÄS MER: Mannerströms ilska – efter kritiken mot sjukhusmaten

 

Där, säger hon, kommer han bo tillsammans med dem som lider av demenssjukdomar. Lisa Lemke beskriver det som en sluten avdelning.

– De som är på farfars avdelning i dag rör sig som man vill. Man kan sitta i öppna avdelningen och snacka och kan rulla till gymmet och så. Det som händer nu är att man går tillbaka till den äldrevård som var på 30-talet där alla likt boskap skyfflas in på en yta. Det känns inte rättvist mot någon i det här fallet att behandlas så, vare sig farfar och hans vänner, de anställda och inte heller de som behöver mer vård på den andra avdelningen, säger Lisa Lemke.

Tv-kocken och kokboksförfattaren Lisa Lemke kämpar för sin 97-årige farfar Rolfs äldrevård. Foto: PRODUKTBILD

Familjens kamp

Hennes pappa Göran Lemke har fört en hård kamp mot kommunen och även gjort en Ivo-anmälan. Han är själv aktiv inom Centerpartiet och sitter med i kommunfullmäktige och miljö- och byggnadsnämnden i Vaggeryd.

Centerpartiet utgör tillsammans med Moderaterna, Kristdemoraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet den så kallade "femklövern", som styr i minoritet i kommunen.

– Jag mår fruktansvärt dåligt av det här. När jag kommer till avdelningen vänder sig de gamla som bor där till mig med tårar i ögonen och undrar vad som ska hända med dem efter 1 juli. Jag vill att min far som gjort allt för oss ska få ett värdigt slut. Det gör ont, det gör ont, säger Göran Lemke.

Kommunens svar

Ann-Katrin Löfstedt, socialnämndens ordförande, anser att den stenhårda kritik som familjen Lemke riktar är orättvis.

– Det finns inga stängda avdelningar på Sörgården. Dörrarna på våra enheter är ofta utrustade med kodlås, av säkerhetsskäl. Vid varje dörr sitter det information om koden, så det är bara att slå den koden så kan personen röra sig fritt på de allmänna utrymmena på boendet, säger Ann-Katrin Löfstedt, och fortsätter:

– Särskilda enheter för demensvård för de som har behov av det finns i Vaggeryds kommun på Furugården. Men demens är en vanligt förekommande diagnos som uppkommer hos flertalet människor när man blir äldre. Dement är ett så vitt begrepp, men om man har väldigt svår demens är man på Furugården och får en annan form av vård.

Stämmer det att ni sagt att man skulle få bo kvar på avdelningen Gullvivan till det att det nya boendet stod klart?

– Jag vet att när vi tittade på det här så visade det sig att det nya boendet är försenat ett år och nu pratar man om att det ska stå klart i februari 2020. Då faller den aspekten. När vi tittade vidare på Gullvivan och insåg att vi hade tomma platser på de andra avdelningarna där det är en boende- och arbetsmiljö som är bättre så fortsatte vi med avvecklingen, även om det andra boendet är försenat.

 

 

LÄS MER: Här bestämmer de äldre vad som ska ätas

 

Jämförelsen med 30-talet är inte heller något hon stämmer in på. Standarden på äldrevården i Vaggeryd är hög, säger Ann-Kristin Löfstedt.

– På 30-talet hade vi faktiskt fattigstugor i Sverige och det var först på 50-talet man började bygga det som då kallades för ålderdomshem. Sedan har detta utvecklas.

Lisa Lemke: "Skäms"

Men Lisa Lemke köper inte kommunens förklaring.

På Facebook skriver hon, som nu bor i Falkenberg, att hon skäms att komma från Vaggeryd.

– Farfar känner att det är fruktansvärt sorgligt och tråkigt. Det känns som han tappat hoppet. De sociala stunderna är viktig och nu bor han på samma avdelning med människor som han kan dela minnen och historier med. Vad är livsvärdet med att bo så som han kommer att bo?