Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnkocken dukade upp lyxlunch på äldreboendet

Här köar de äldre på Vegahuset i Göteborg.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN
Ulf Wagner.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Ulf Wagner är en välkänd stjärna på Sveriges kroghimmel – och han var den förste i Göteborg med att få en stjärna i Guide Michelin. 

På torsdagen var han på besök på flera av Göteborgs äldreboende för att bjuda på trerätters.

– De sa att de aldrig hade ätit något godare men samtidigt tror jag att de mest är glada för att det händer någonting, säger Wagner. 

Många förknippar nog Ulf Wagner med Sjömagasinet – där han styrde skutan i över ett decennium. Men nyligen lämnade han den anrika krogen och öppnade i stället en helt ny restaurang i Kungsportshuset. 

Men på torsdagen lämnade han lyxrestaurangen och åkte i stället ut till Tre Stiftelsers äldreboenden i Göteborg, för att bjuda på lyxlunch. 

– Jag har precis lämnat äldreboendet i Björkekärr. Det var väldigt trevligt. Jag har varit ute och prata med de gamla, och så klart serverat en trerättersmeny. Så nu svävar jag på moln, säger Ulf Wagner. 

Här förbereder Ulf Wagner uppläggningen av potatispurén till huvudrätten.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

”Slukade verkligen”

Tre Stiftelser brukar bjuda in stjärnkockar till deras enheter en gång om året. Tidigare har det gästats av bland andra Håkan Törnström och Leif Mannerström – men Ulf Wagner är den enda som fått göra det två gånger. 

– Det är så fantastiskt roligt, säger han och fortsätter: 

– Jag märkte när min mamma var på äldreboende, hur viktigt det var med maten och att samlas till det. Sen är det kanske många som inte äter så mycket. Men man ser ändå glädjen hos de äldre att prata med någon. 

I dag stod det fisk på menyn, både som förrätt och huvudrätt. Till efterrätt blev det kokade plommon med vanilj och mörkchoklad – en rätt som verkligen gick hem, enligt Wagner. 

– De slukade verkligen i sig efterrätten. De sa att de aldrig hade ätit något godare men samtidigt tror jag att de mest är glada för att det händer någonting, säger Wagner och skrattar. 


Den smaskiga lunchen

Förrätt: Halstrad lax marinerad i soja med pepparrotskräm, picklad gurka och picklad rödlök. 

Huvudrätt: Ugnsbakad torsk med hummersoppa, potatispuré och sockerärtor.

Dessert: Kokade plommon krockat med vanilj som serverades med mörk chokladkräm och smulad tosca. 

SE MER:

Ett recept på världens godaste köttfärssås från stjärnkockarna Tommy Myllymäki och Jennie Walldén