Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnkockarna har startat grillsäsongen

Leif Mannerström grillar helst lammfiléer eller entrecote som han avnjuter med ett glas rosé. Foto: Anna Rut Fridholm
Alexandra Zazzi tycker att tillbehören till grillrätterna är väldigt viktiga och gör gärna goda såser och sallader till maten. Foto: Annacarin Isaksson
Solen skiner och stjärnkockarna tycker att det är hög tid för grillpremiär. Foto: Thomas Carlén
När tänker du njuta av årets grillpremiär?
Andrea Angelovski, 28, inköpsassistens, Guldheden och Anny Chu, 25, inköpsassistent, Kvillebäcken:
– I april, då kan man sitta ute i solen och grilla halloumi och marshmallows, säger Anny.
– Jag är väldigt enkel och en riktig korvmänniska, så jag kommer att grilla korv med bröd, säger Andrea.
Foto: Robin Aron
När tänker du njuta av årets grillpremiär?
Aileen Victorsson, 73, pensionär, Högsbohöjd och Ulf Victorsson, 71, pensionär, Högsbohöjd:
– Om en dryg vecka då vi ska åka till husvagnen som vi har i Hälleviksstrand, säger Aileen.
– Då ska vi njuta, jag har längtat sedan vi gjorde i ordningen grillplatsen i höstas, säger Ulf.
Foto: Robin Aron
När tänker du njuta av årets grillpremiär?
Lisa Bjurenvall, 25, receptionist, Vasastan:
– Funderar på att ta det nästa helg på landet. Då vill jag grilla korv med bröd.
Foto: Robin Aron
När tänker du njuta av årets grillpremiär?
Sandra Elge, 22, student, Johanneberg och Joakim Wimmercranz, 27, student, Johanneberg:
– Jag kan grilla när som helst så länge det är varmt, säger Joakim.
– Kanske i april, då känns det som vår, säger Sandra.
Foto: Robin Aron
När tänker du njuta av årets grillpremiär?
Harald Wexell, 20, student, Örgryte och Alexander Löfstrand, 20, säljare, Örgryte:
– Efter tentan som jag har nästa fredag, säger Harald.
– Jag ställer upp på det för att fira att den är gjord, då kan vi grilla fläskkarré, säger Alexander,
Foto: Robin Aron
1 / 8

Kryddig korv, majskolv eller varför inte slå på stort med en flintastek. Solen skiner och vårdvädret fortsätter, vad passar då bättre än att damma av trädgårdsmöblerna och göra årets grillpremiär?

– Strunta i om det är kvar snö på backen, grilla kan man alltid göra när solen skiner, säger krögaren Leif Mannerström.

Zazzi och Mannerströms bästa grilltips

 – Allt går att grilla, det är bara att testa sig fram.

– Glöm inte bort tillbehören, de lyfter hela maträtten.

– Servera grillrätten med sallad, bröd och goda såser och röror.

– Tänk inte att du bara kan grilla på kvällen, det är även härligt att grilla på ljusa dagen.

– Njut av tillfället att grilla, samla ihop nära och kära och gör det till en umgängesgrej.

 

Gör Alexandras chevrekräm: Mixa chevreost och tjock yoghurt eller crème fraiche. Tillsätt gräslök och salt och peppar efter smak.

Tillaga hamburgare på Mannerströms vis: Mal din egen färs på kvarn, tänk på att behålla den grovmald och grilla den, men inte för länge, den ska fortfarande var ljusrosa i mitten.

Krögaren Leif Mannerström, 74, tycker att det är grillsäsong året runt, men när det blir barmark och han kan ta fram uteköket så tycker han att det blir extra roligt att grilla.

– Man kan alltid grilla men när solen tittar fram blir det extra härligt. Jag grillar gärna alla sorters kött och fisk, säger han.

I torsdags grillade Leif Mannerström kyckling som han serverade med sallad och olika goda såser. Enligt honom själv gillar han de enkla maträtterna bäst.

– Jag är ju så enkel så kan jag få tag på riktigt fina lammfiléer eller entrecoter så är jag mer än nöjd. Det avnjuter jag gärna med ett glas rosé, säger han.

Njuter av själva grillandet

Stjärnkocken Alexandra Zazzi, 48, hade sin grillpremiär redan i tisdags och tycker att grillning är högaktuellt just nu.

– Direkt solen kommer fram och det blir några plusgrader tycker jag att man ska grilla. Det är väldigt lättillgängligt att samla folk omkring sig, njuta av våren och grilla samtidigt. Sedan behöver man inte ha grillkvällar utan du kan dra fram grillen redan vid två-tiden på dagen när du ändå är ute och påtar på i trädgården eller leker med ungarna, säger hon.

Personligen har hon ingen favoriträtt att slänga på grillen, utan tycker att just själva grillandet är det som hon njuter mest av.

– Jag grillar verkligen allt! I tisdags blev det salsiccia och rostad aubergine och till helgen blir det en jättegod röding som jag tänker marinera med ingefära, koriander och soja, säger hon.

Det finns många olika platser att grilla på och Alexandra Zazzi har ingen speciell favoritplats, förutom att det ska vara i solen. Hon tycker att resultatet med både kol- och gasolgrill blir bra, men föredrar ändå en av dem lite mer.

– Om man har mycket tid och kan ge lite kärlek till maten så är kolgrillen den roligaste att jobba med. Då kan man göra olika rökvarianter på maten och på så vis är kolgrillen den bästa, säger hon.

"Tillbehören lyfter upplevelsen"

Till alla som ska grilla i helgen vill hon tipsa om några goda tillbehör.

– Som alltid med grillad mat så är det tillbehören som lyfter upplevelsen. Goda sallader, röror och såser så blir det fulländat. Man kan till exempel göra en god kräm att ha till om man mixar chevreost med tjock yoghurt eller crème fraiche och har i gräslök, salt och peppar, säger Alexandra Zazzi.