Krögaren Leif Mannerström, 74, tycker att det är grillsäsong året runt, men när det blir barmark och han kan ta fram uteköket så tycker han att det blir extra roligt att grilla.
– Man kan alltid grilla men när solen tittar fram blir det extra härligt. Jag grillar gärna alla sorters kött och fisk, säger han.
I torsdags grillade Leif Mannerström kyckling som han serverade med sallad och olika goda såser. Enligt honom själv gillar han de enkla maträtterna bäst.
– Jag är ju så enkel så kan jag få tag på riktigt fina lammfiléer eller entrecoter så är jag mer än nöjd. Det avnjuter jag gärna med ett glas rosé, säger han.
Njuter av själva grillandet
Stjärnkocken Alexandra Zazzi, 48, hade sin grillpremiär redan i tisdags och tycker att grillning är högaktuellt just nu.
– Direkt solen kommer fram och det blir några plusgrader tycker jag att man ska grilla. Det är väldigt lättillgängligt att samla folk omkring sig, njuta av våren och grilla samtidigt. Sedan behöver man inte ha grillkvällar utan du kan dra fram grillen redan vid två-tiden på dagen när du ändå är ute och påtar på i trädgården eller leker med ungarna, säger hon.
Personligen har hon ingen favoriträtt att slänga på grillen, utan tycker att just själva grillandet är det som hon njuter mest av.
– Jag grillar verkligen allt! I tisdags blev det salsiccia och rostad aubergine och till helgen blir det en jättegod röding som jag tänker marinera med ingefära, koriander och soja, säger hon.
Det finns många olika platser att grilla på och Alexandra Zazzi har ingen speciell favoritplats, förutom att det ska vara i solen. Hon tycker att resultatet med både kol- och gasolgrill blir bra, men föredrar ändå en av dem lite mer.
– Om man har mycket tid och kan ge lite kärlek till maten så är kolgrillen den roligaste att jobba med. Då kan man göra olika rökvarianter på maten och på så vis är kolgrillen den bästa, säger hon.
"Tillbehören lyfter upplevelsen"
Till alla som ska grilla i helgen vill hon tipsa om några goda tillbehör.
– Som alltid med grillad mat så är det tillbehören som lyfter upplevelsen. Goda sallader, röror och såser så blir det fulländat. Man kan till exempel göra en god kräm att ha till om man mixar chevreost med tjock yoghurt eller crème fraiche och har i gräslök, salt och peppar, säger Alexandra Zazzi.