Stina är årets second hand profil: "Kul"

Stina Isaksson gillar att hitta nya användningsområden för gamla prylar. Som strömmingsburken som blev hållare till en pappersrulle.
Foto: Privat
Efter att ha besökt loppisar och second hand-butiker varje helg har det hunnit bli en hel del fynd.
Foto: Privat
Stina Isaksson arbetar till vardags som lärare, men har fått över 12 000 följare på Instagram där hon dokumenterar sin hobby.
Foto: Privat
Det var via sitt instagramkonto som Stina blev upptäckt och fick priset som årets second hand-profil.
Foto: Privat

Med över 12 000 följare på sitt instagramkonto inspirerar hon många med sina second hand-fynd. Nu har Stina Isaksson från Jönköping blivit utnämnd till årets second hand-profil.

– Det känns överraskande och oväntat, men väldigt kul. Jag är ju lärare och har det här som hobby, säger Stina Isaksson.

Det är Erikshjälpen second hand-butiker som delar ut priset till årets second hand-profil i Sverige och tidigare har bland annat vintagemodebloggaren Elsa Billgren tagit hem utmärkelsen. I år blev det läraren Stina Isaksson från Jönköping som genom sitt brinnande intresse för loppis och second hand har byggt upp en stor följarskara.

– Jag trodde det var ett pris som man behövde bli nominerad till och jag tror inte någon har nominerat mig. De upptäckte mig nog via mitt instagramkonto, säger Stina Isaksson.

Intresset har funnits länge. Redan som barn följde Stina med sin mamma på loppmarknader. När hon sedan skaffade eget boende blev det mycket begagnade möbler och prylar. Då var det till viss del en ekonomisk fråga men sen blev det helt enkelt roligare än att köpa nya saker.

– Det är inte lika lätt som att gå till inredningsbutik och bara köpa det senaste. Det här blir mer personligt och är ett intresse som jag njuter av. Man kan hitta många nya användningsområden i gamla prylar, säger Stina Isaksson.

Viktigt att shoppa med luktsinnet

Ett exempel på hur man kan hitta nya sätt att använda gamla prylar är en plåtburk som det tidigare har varit strömming i, som nu är väldigt väl urdiskad och som Stina har skruvat upp på väggen i sitt kök och har en pappersrulle i. Hon köper mycket prylar och föremål second hand men ibland är det svårt att hitta bra begagnade kläder och då händer det att Stina köper en del nytt.

– Man kan behöva använda luktsinnet så man inte kommer hem med något som är unket eller inte går att få rent. Men det brukar gå att vädra ur i många fall, säger Stina Isaksson

Till våren kommer Stina få ta emot diplom och statyett från Erikshjälpen. Hon kommer även få välja ett av Erikshjälpens biståndsprojekt som ska få ett bidrag på 25 000 kronor.

– Jag har inte fått listan på organisationer än, men det ser jag mycket fram emot att få göra, säger Stina Isaksson.


Stina Isakssons instagramkonto heter "stinainreder".

Stinas bästa tips

1. Gå på magkänsla.

2. Strunta i trender och hitta din egen stil.

3. Man ångrar sig för ofta om man inte slår till.

4. Det är bra att veta vad man är ute efter innan man går in i second hand-butiken eller går på loppis.

5. Övning ger färdighet.