Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina, 78, föll offer för bedragarparet

Stina Andersson, 78, blev lurad av det kända bedragarparet från Rumänien. "Om man tror gott om folk är det lätt att bli lurad", säger hon. Foto: PRIVAT
Paulica-Daniel Istrate tar ut pengar från ett av offrens kontokort på Ica i Halmstad. Under tiden har Ioana Luminita Alexandru uppehållit offret, en kvinna, genom att fråga om skinka passar bra till knäckebröd.Foto: Polisen

De slår till när du handlar på Ica och Coop, shoppar i klädbutiker och sitter och fikar.

Nu varnar polisen för de runt 30 ligor som drar runt i Sverige och lurar äldre.

Stina Andersson, 78, föll offer för det numera dömda bedragarparet Paulica-Daniel Istrate och Ioana Luminita Alexandru och deras karttrick.

– Om man tror gott om folk är det lätt att bli lurad, säger hon.

Tidigare i år dömdes ett kärlekspar från Rumänien till flera års fängelse efter sin omfattande brottsturné genom de södra och mellersta delarna av Sverige. De heter Paulica-Daniel Istrate, 36, och Ioana Luminita Alexandru, 28, riktade in sig på kvinnor i åldrarna 59–84 år och hade över 40 brottsoffer. De stal kvinnornas kontokort.

Några av städerna som de opererade i var Kungsbacka, Borås, Alingsås, Trollhättan, Varberg, Falkenberg, Kungälv, Uddevalla och Stenungsund.

En av alla som drabbades var Stina Andersson, 78, från Göteborg när hon hade varit och handlat på Coop Forum.

– Det var en som stannade med en bil bakom mig. Han frågade dels om jag kunde engelska, dels om jag kunde vägen till Falun. Han hade en karta och nu efteråt förstår jag att det var en annan som samtidigt gick in i min bil, säger Stina Andersson.

Det dömda bedragarparet Paulica-Daniel Istrate och Ioana Luminita Alexandru.Foto: Polisen

Stal Stinas Visakort

Bedragarna kom över Stinas Visakort.

– Jag fick förklara på kartan hur han skulle åka till Falun. Det räckte tydligen för att den andre fingerfärdige skulle nappa åt sig kortet.

Enligt domen ska också en tredje, för rätten okänd, person ha kamperat ihop med den kriminella kärleksduon.

 

LÄS MER: Kärleksparet Ioana och Daniels brottsturné genom Sverige

 

Och de är långt ifrån de enda som riktat in sig på att begå brott mot äldre i Sverige. Polisens Circa-grupp, som är de som utreder de brotten, följer ett 30-tal liknande ligor som även kan operera över landsgränserna, vilket Göteborgs-Posten också skrivit om.

– Det är inte säkert att alla är i vårt land just nu, men det är ett 30-tal som vi följer. Det kan vara plus-minus någon, säger Håkan Carlsson, chef över Circa-gruppen.

Håkan Carlsson, chef över polisens Circa-gruppFoto: TORBJÖRN SELANDER

Ligorna ger sig på intet ont anande människor på alla dess platser.

Som, liksom Paulica-Daniel Istrate och Ioana Luminita Alexandru, slår till vid stormarknader, som slår till i klädaffärer – och som slår till under fikastunden.

– Det beror lite på var man kan hitta sina offer. Det är inte så att man tänker att man ska slå till just i en viss typ av affär, utan man letar efter var de äldre finns. Mitt på dagen kanske de går och handlar sin mat och då slår man till i mataffären. Man gör en lov och så ser man att det är lämpliga offer i klädaffärer. Det finns möbelvaruhus som har restauranger och där kan man också slå till när de äter, säger Håkan Carlsson.

Lurar och distraherar

Vilken metod brottslingarna använder sig av för att komma över de äldres pengar och värdesaker varierar, men tillvägagångssättet är i grunden detsamma.

Det handlar om att lura och att distrahera, som när Stina Andersson och andra försökt hjälpa kartbedragare utanför butiker som Ica och Coop.

 

LÄS MER: Seriebedragarna lurar äldre kvinnor

 

Det går fort och det är svårt att märka.

För vissa kan det gå flera dagar innan man inser att man blivit av med sitt kort eller sina kontanter.

Då är det alldeles för sent.

– De ger sig på äldre människor i det offentliga rummet, säger Håkan Carlsson.

Ligorna slår bland annat till på Coop.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Två till fem personer i ligorna

De omkring 30 ligorna består, enligt Håkan Carlsson, av mellan två och fem personer. Oftast är det tre eller fyra och de är yrkeskriminella.

– De lever på det här, säger Håkan Carlsson.

Om ni nu vet att det finns ungefär 30 ligor, varför tar ni inte bara och plockar in tjuvarna?

– De flesta av dem är inte identifierade. Vi samlar bevisning och när vi väl får dem identifierade brukar vi gå ut med en efterlysning och så ser vi till att vi får dem gripna. Är det en utländsk liga får vi göra en internationell efterlysning.

 

LÄS MER: Victor sprängde äldreligan på Coop

 

Stina Andersson, som blev av med sitt Visakort vid Coop Forum, påpekar att det kan vara svårt att undvika att bli blåst, trots de varningar om äldrebedragare som polisen med regelbundenhet går ut med.

– Om man tror gott om folk är det lätt att bli lurad. Men jag har inte tagit det så hårt, utan det är nästan så att jag skrattat åt det, säger hon.