Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stina, 77, lurades – med fula karttricket

Stina Andersson, 77, blev lurad av bedragarna.
Foto: PRIVAT
Bedragarna dömdes för 72 stycken grova bedrägerier.
Foto: POLISEN

När Stina Andersson, 77, stod ute på parkeringen efter att ha handlat på Ica i Göteborg kom en man fram med en karta och frågade om vägen.

Stina hjälpte honom snällt – två dagar senare upptäckte hon att hennes Visakort var borta och att kortet hade tömts på pengar.

– Det kändes overkligt på något sätt. Jag vill inte tro ont om folk. Jag är inte misstänksam av mig, men det kanske man borde vara, säger hon.

I januari i år dömdes en man och en kvinna för en rad fula kortbedrägerier mot äldre. Bedragarna letade upp sina offer på stormarknader som Willys, Coop, Ica, Citygross och Lidl. Den gigantiska bedragarhärvan utspelade sig i stora delar av landet mellan maj och oktober i fjol.

Väl inne i butikerna siktade bedragarna in sig på äldre damer i kassan, iakttog när damerna slog in sin pinkod i kortmaskinen, för att sedan följa med dem ut på parkeringen där de genom att distrahera offren lyckades ta deras plånbok. Bland annat genom att visa upp en karta. Korten tömdes i flera fall på nästan alla pengar.

Lurades med karttricket

En av personerna som utsattes för de fräcka bedragarna är Stina Andersson, 77, från Göteborg. Hon var som vanligt och handlade på Ica Bäckebol i Göteborg den där dagen i oktober i fjol.


LÄS MER: Seriebedragarna lurar äldre kvinnor 


– När jag stod och packade in mina varor så stod en av personerna efter mig i kön. Det var tidigt på morgonen, det var nästan bara vi där, och jag tyckte att det var underligt att han handlade så lite, berättar hon.

Väl ute på parkeringen började Stina lasta in sina varor i bilen. Då körde en bil fram bredvid henne och ut ur bilen kom en man med en karta.

– Han frågade om vägen till Falun, av alla ställen. Jag visade honom vägen, men sedan upptäckte jag att min baklucka var öppen. Jag tänkte att det var konstigt att jag inte hade stängt luckan.

Bedragarna tömde kortet

Stina begav sig hemåt. Men redan i bilen på väg hem började hon tänka på att situationen med kartan hade känts underlig. Det var dock först två dagar senare, när hon stod på apoteket och skulle handla, som hon upptäckte att hennes Visakort var borta.

– Sedan såg jag att jag bara hade 49 kronor eller något liknande kvar på kortet.

Förstod du då att du hade blivit bestulen?

– Ja, jag tänkte att de var lite konstiga, säger hon.

En av bedragarna i färd med att ta ut pengar från ett offers kontokort.
Foto: POLISEN

Stina anmälde saken till sitt försäkringsbolag och polisen. Så småningom fick hon reda på att polisen gripit två gärningsmän och hon medverkade senare i rättegången. 

Metoden där bedragare registrerar ens pinkod, ofta i kassan eller vid en bankomat, för att sedan distrahera personen och stjäla plånboken eller endast bankkortet kallas för "shoulder surfing".


LÄS MER: Ica-bedragarnas luriga p-metod mot äldre 


I dag har Stina blivit mer försiktig när hon handlar.

– Nu tänker jag mig för när jag slår in min kod så ingen ska stå bakom.

"Var lite otrevligt"

Men hon tycker inte att händelsen har satt några särskilda spår hos henne.

– När jag skulle åka till Ica-butiken och handla igen efter att det hade hänt tyckte jag att det var lite otrevligt. Men det tänker jag inte på nu, säger Stina Andersson.

Bedragarna, en man och en kvinna, dömdes för grovt egenmäktigt förfarande vid 42 tillfällen och grovt bedrägeri vid 72 tillfällen. Mannen fick tre och ett halvt års fängelse. Kvinnan tre år. De ska också utvisas ur landet i tio års tid efter avtjänat straff.

En tredje person misstänks ha medverkat vid brotten. Men polisen har inte lyckas hitta personen.