Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stilexpertens tips: Så shoppar du smart

Foto: Simon Fritzell
Foto: Simon Fritzell

Att bara ge sig ut och shoppa loss är inte alltid en bra idé.

Planera klädinköpen och gör upp en plan.

– Skriv en lista som när du veckohandlar mat, säger stilexperten Katarina Althin som vill göra det lätt och roligt att hitta rätt i modedjungeln.

Vem har inte svettats i provrum bland högar av kläder, eller svept över butikens utbud med blicken utan att fastna för något? Och för att inte tala om hur många plagg som på impuls hamnat i shoppingkassen utan att man egentligen förstod hur det gick till.

– Många tycker det är svårt att shoppa, att det är svårt med kläder, konstaterar Katarina Althin, stilexpert och personal shopper som hjälper sina kunder att få rätsida på garderoben och en slags inre kompass när de går ut på stan.

Hon gillar att ge handfasta råd och vill inte att det här med mode ska vara så märkvärdigt.

– För de flesta är det lite för långt till catwalken i Paris. Mina tips utgår från varje persons förutsättningar vad gäller plånbok, kroppsform och jobbsituation - så att vi hamnar på rätt nivå, säger hon.

Krut på rätt ställe

Katarina Althin slår fast att de allra flesta, oavsett hur stort intresset för mode är, går upp på morgonen och vill piffa till sig.

– Den önskan finns hos nästan alla. Det har inget med klass och pengar att göra, menar hon.

Hon tipsar om att det är viktigt att tänka på var man lägger "krutet".  Att tänka på vilka kläder man använder mest i sin vardag. Att satsa på en basgarderob med lyxig svart kostym, pumps och designerhandväska kanske inte är smartast för en person som arbetar exempelvis i förskolan.

– Hur ofta använder förskolepersonal en sådan kostym? Kanske bara på fest, eller vid andra speciella tillfällen. I stället är det kanske jeans och bra regnkläder som är det viktigaste, och där personen ska unna sig dyrare märken med bättre kvalitet. Tänk alltså på var du ska lägga dina dyra slantar och var du kan hålla igen. Använder man bara svart kavaj tre gånger per år, så köp en billigare. Den som använder kavaj varje dag och regnjacka bara någon enstaka gång ska förstås tänka tvärtom, säger hon.

Stilexperten Katarina Althins shoppingråd:

o Gör din hemläxa och ge dig inte bara ut och shoppa loss. Planera hemma och skriv en shoppinglista precis som när du veckohandlar mat.

o Se över vad du redan har i garderoben. Vad behöver bytas ut? Vad kan livas upp genom nya inköp?

o Tänk stapelvaror. Vad är det jag använder till vardags? Är det jeans? Då är jeans en stapelvara.

o Addera sedan sådant som kryddar till outfiten. Accessoarer som skor och väskor är sådant som pyntar och sätter stilen, något som kan användas för att gasa på och höja modegraden.

o Det vanliga är att man tar "varvet": kliver in i butiken, tittar runt och tänker att det inte finns något där. Ställ dig i stället innanför dörren och skaffa dig överblick. Klädkedjorna skyltar så att vi ska se vilka trender som är aktuella, hur plaggen och färgerna kan kombineras. Titta på skyltdockorna. Det kan ge en ledtråd, och du ser var i butiken de coola plaggen finns, och var du till exempel hittar de sportigare kläderna.

o Är du i en butik där det finns en expedit som har tid, använd då verkligen hjälpen. Expediten kan sitt sortiment, möter många kunder och är ofta duktiga. Tänk på att det aldrig är något köptvång. Du har alltid rätt att säga nej.

o När du kommer hem, jobba på att integrera de nya plaggen. Lägg ut dem på sängen och kombinera med sådant du redan har. Se hur du kan få fler användningsområden för plagget.

o Ta hand om kläderna och tvätta rätt, så håller de längre. Gå till sömmerskan och laga och ändra. Tänk på att en billig kostym ser dyrare ut om den sitter korrekt. En dyr kostym som sitter fel ser billig ut. Fel passform är till exempel om kavajen bubblar i nacken, om ärmarna är för långa och om det är för stort och bylsigt över skulderbladen.

Katarinas klädknep:

1. Satsa på en garderob med få plagg som matchar varandra färg- och stilmässigt.

2 Framhäv fördelarna! Välj kläder som accentuerar/lyfter/visar något på din figur (som du är nöjd med) i stället för att dölja en skavank.

3. Spara pengar! Registrera dig hos butikerna för kundkvällar, rabatter och förtur till rean. Shoppa second hand eller ordna tjejkväll med klädbyte.

Ta kontroll över garderoben steg-för-steg:

1. Sortera efter säsong och satsa alltid på att hålla garderoben uppdelad mellan vår-sommar och höst-vinter.

2. Gör ett rens varje säsongsbyte. Sortera bort uttjänta kläder, skicka vidare plagg som inte längre passar och stuva undan det som ska sparas.

3. Skriv en lista på plagg som saknas och därför behövs till nästa år. Då kan du hålla utkik och göra smarta shoppingklipp i stället för att panikhandla i sista minuten.