Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stig och Margita flydde lågorna: ”Var nära ögat”

Räddningstjänsten fick snabbt överge tanken på att kunna rätta bostadshuset. Foto: Johan Sjöström
Stig Stenbloms barndomshem står inte kvar – men han vill ändå hylla räddningstjänstens insats. Foto: Johan Sjöström

Det tog mindre än tio minuter från det att Margita Stenblom, 61, upptäckt brandröken tills dess att våldsamma lågor slog genom hustaket.

Maken Stig Stenblom, 62, fick ge upp försöket att rädda sin barndomsgård och i stället fokusera på att rädda sitt eget liv.

– Jag blev tvungen att rusa ut, säger han. 

Allt paret äger har brunnit upp – även Margitas livsviktiga epilepsimediciner.

Ett halvt dygn efter att Margita och Stig Stenbloms hem i Götene har brunnit till grunden så står egenföretagarna i bageriet på gården – som brandmännen lyckades rädda – och arbetar. Makarna driver ett tårtföretag, och de planerar inte att göra beställarna besvikna, trots att deras liv vänts helt upp och ned under skärtorsdagskvällen.

– Vi håller på med tårtor för fullt här, säger Stig.

Det var vid 18-tiden på skärtorsdagen som allt tog sin början. Stig berättar:

– Vi var hemma bägge två. Vi hade kunder som skulle komma och hämta tårtor så Gita gick ut för att leverera tårtorna – och då såg hon att det kom rök ur en ventilation i huset. Då ropade hon efter mig, jag sprang in då, hämtade brandsläckaren och försökte lokalisera var det brann. Jag utgick från att det var köket.

 

LÄS MER: Våldsam brand i villa i Götene – huset totalförstört 

”Vi har ju bara de bagerikläderna som vi står i kvar”, säger Stig. Foto: Privat/Gitas Tårtor

Stig: ”Det var nära ögat”

Men Stig hann inte mycket mer än att lokalisera branden innan han fick fly för sitt liv.

– Jag kom aldrig så nära, jag blev tvungen att rusa ut. Nästan direkt efter att jag kommit utomhus så dundrade det ju genom taket. Det gick på högst tio minuter. Det var nära ögat.

Brandförloppet var våldsamt. Bara en halvtimme efter det första larmet till räddningstjänsten så fick brandmännen helt ge upp försöken om att rädda bostadshuset. Och spridningsrisken var påtaglig.

– Vi släpper huset och skyddar angränsande byggnader som ligger 8-10 meter därifrån, sa stabsbrandmästare Tony Engdahl under torsdagen.

Stig, som själv föddes på gården, och Margita stannade kvar under hela räddningsarbetet. De fick se på när deras hem slukas av lågorna samtidigt som de gjorde vad de kunde för att bistå räddningstjänsten i skyddandet av bageriet och garaget.

Medicinerna brann inne

Första prioritet dagen efter den personliga katastrofen är att skaffa nya mediciner till Margita som lider av epileptiska anfall.

– Vi är ju egna företagare och då är det bara att bita ihop, men vi har ju ett litet bekymmer här nu för Margita har epilepsi och hon har ju inte fått några mediciner, de har brunnit inne, berättar Stig.

Margita Stenbloms livsviktiga mediciner brann inne. Foto: Privat/Gitas Tårtor

Paret har tagit reda på att ett apotek i Skövde där de kan få hjälp har öppet under långfredagen och ska åka dit så fort portarna slås upp. 

Och det är knappast bara Margitas mediciner som slukats i den våldsamma eldsvådan.

– Vi har ju bara de bagerikläderna som vi står i kvar. Vi har inte ens en tandborste. Vi måste ju i väg och skaffa lite mat och andra förnödenheter. Allt vi hade är ju borta, säger Stig som samtidigt vill hylla räddningstjänsten för sin insats:

– De har gjort ett fantastiskt jobb helt enkelt, med att klara bageriet och framför allt garaget. De gjorde ett enormt arbete med att hålla ned branden.

Allt började med att Margita upptäckte rök som kom från huset – därefter gick det väldigt snabbt. Foto: Johan Sjöström

Något glömdes på spisen

Makarna har mycket arbete framför sig med att ordna en provisorisk bostad, bilnycklar som brunnit inne och bara det att införskaffa det allra nödvändigaste som mat och kläder.

– Vi är fullt försäkrade i alla fall. Det känns ju skönt att man inte har snålat på försäkringsbiten genom åren när något sådant här inträffar, säger Stig. 

Brandorsaken tros – både av räddningstjänsten och makarna själva – vara att något har glömts kvar på spisen.

– Med all sannolikhet har något glömts kvar på spisen och det var det som startade branden, säger Tomas Vänerfors, stationsbefäl hos polisen i Lidköping, till NLT.

Stig Stenblom vill – mitt i förödelsen – skicka en lugnande hälsning till de kunder som väntar beställning från ”Gitas tårtor” i helgen:

– Det som är beställt kommer jag att leverera i morgon bitti som vanligt. Och inte brännskadade!