Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stephanie vill att äldre ska få känna vinden i håret

Stephanie Edevåg, enhetschef vid vård- och omsorgsboendet Signeshus i Kungsbacka.
Foto: Kungsbacka kommun
Volontärer sökes som vill ta med de gamla på vård - och omsorgsboenden i Kungsbacka på en cykeltur.
Signeshus vård- och omsorgsboende blir först i Kungsbacka kommun med att införa projektet Cykla utan ålder.
Foto: Kungsbacka kommun
Stephanie Edvåg testar att sitta i den speciella rickshawcykeln som har två platser fram och en därbak för den som cyklar. Bakom står Emelie Eliasson som arbetar på Signeshus.
Foto: Kungsbacka kommun

Nu ska de gamla i Kungsbacka få möjlighet att susa fram på cykel och känna vinden i håret.

Kommunen söker volontärer som vill ta med äldre ut på en åktur på specialbyggda elcyklar.

– Särskilt när det är sommar vill vi att alla ska få chansen att komma ut och cykla, säger Stephanie Edevåg, enhetschef på Signeshus vård- och omsorgsboende.

Projektet som kallas Cykling utan ålder startade i Danmark redan 2012 finns nu i fler än 50 länder och i 27 kommuner i Sverige.

Stephanie Edevåg enhetschef på Signeshus vård- och omsorgsboende, var på studiebesök i Danmark och tänkte att detta var något de gamla i Kungsbacka borde få vara med om.

– Det hade varit väldigt lyckat i Danmark och betytt mycket för deras äldre. Nu vill vi också sätta guldkant på tillvaron för våra äldre, säger hon.

Just nu söker Kungsbacka kommun volontärer som vill ta sig an uppgiften att cykla med de gamla. Signeshus är först ut med cykelprojektet, men på sikt kommer fler boenden i kommunen att köpa in cyklar.

”Handlar om att vilja ge av sin tid”

– Vi är i uppstartsfasen och har fått in några frivilliga, men har inte kommit i gång ordentligt ännu. Volontärerna får först introduktion och utbildning i hur man använder våra cyklar, säger Stephanie Edevåg och tillägger:

– Det handlar också om det här med generositet. Att man är villig att ge av sin tid till en person som annars inte skulle ha kommit ut på det här sättet.

På Signeshus finns nu en så kallad sidebyside-elcykel och en form av rickshaw, en cykel där två kan sitta längst fram och en volontär sitter bakom och cyklar.

– Den är jättelätt att köra och de som åker med använder säkerhetsbälte, så man kan inte ramla av.

På Signeshus bor 118 personer berättar Stephanie Edevåg, och det är många som vill kunna komma ut på cykel.

– Cykelturerna ger möjlighet till nya kontakter, främjar hälsa och sprider glädje. Det kan exempelvis handla om att uppleva sommarens grönska, höra fåglarnas kvitter, åka förbi ungdomens kvarter, stanna till vid ett kafé eller bara få känna vinden i håret, säger hon.


SE OCKSÅ:

”De måste få möjlighet att vara med i samhället”.

Har du en elsparkcykel?