Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenströms fallskärm slukar höjning av parkeringstaxan

Maria Stenström fick sparken under onsdagen.Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg
Maria Stenström fick gå efter nästan två månaders arbetsbefrielse.Foto: LENNART REHNMAN / GT/EXPRESSEN

Fallskärmen för Parkeringsbolagets vd Maria Stenström är värd lite mer än tre miljoner kronor.

Det är nästan lika mycket bolaget räknar med att få in på en planerad ökning av parkeringstaxorna under nästa år.

– Den höjningen följer en långsiktig prisstrategi, det har bland annat med konsumentprisindex att göra, säger Margareta Broang, M, ordförande i styrelsen för Parkeringsbolaget. 

Samtidigt har styrelsen redan kunnat spara in på flera kostnader som den tidigare vd:n kritiserats för – som det stora konsultkontot. 

LÄS HELA GRANSKNINGEN 

Under onsdagen informerades personalen vid Parkeringsbolaget i Göteborg att deras vd inte kommer tillbaka till arbetet. 

Efter nästan två månaders arbetsbefrielse och en lång rad avslöjanden om missförhållanden fick Maria Stenström till slut gå. 

Med som mest 24 månadslöner. 

En kostnad för bolaget, med skatter och avgifter inräknat, på strax över tre miljoner kronor. 

Nu kan GT berätta att den kostnaden är nästan lika stor som nästa års planerade höjning av parkeringstaxan beräknas ge bolaget. 

Höjning av parkeringstaxan

I oktober 2020 höjs parkeringstaxan i centrala delarna av Göteborg och i en del av ytterområdena med en krona i timmen. Enligt den affärsplan och budget som styrelsen tog i förra veckan väntas den ökningen ge 3,5 miljoner mer i bolagets kassa för 2020.

– Den höjningen följer en långsiktig prisstrategi, det har bland annat med konsumentprisindex att göra, säger Margareta Broang och betonar att det inte har någonting med dagens beslut om att avsluta vd:s tjänst.

Parkeringsbolaget har drygt 100 anställda.Foto: Parkeringsbolaget Göteborg

Den långsiktiga prisstrategin lades fram för många år sedan och anger hur parkeringstaxan ska höjas i olika områden i Göteborg. En del områden ökar varje år, andra med två eller tre års mellanrum. 

Den prisstrategi som nu gäller fattade styrelsen beslut om 2016, enligt affärsplanen, men har sitt ursprung ytterligare flera år tillbaka i tid. 

Konsulter har sagts upp

Enligt Margareta Broang har bolaget i praktiken redan tjänat in den kostnad fallskärmen kan kosta bolaget genom de avtal med bland annat konsulter som sagts upp under de månader Maria Stenström varit arbetsbefriad och hennes förehavanden utreds av revisionsbyrån KPMG.

Det gäller bland annat avtalet med den amerikanska kändiscoachen som flögs in till Göteborg för utbildningar av utvalda delar av personalen. 

Samtidigt innebär affärsplanen som styrelsen tog i förra veckan en rad besparingar och en tydlig nyinriktning av bolaget. 

Bland annat räknar styrelsen med att kunna spara sex miljoner på en del av de utgiftsposter som varit i fokus under hösten: inköp av konsulter, av juridiska tjänster men också utgifter knutna till marknadsföring.

– Det var inte jättesvårt att göra de besparingarna, många av kostnaderna är kopplade till till exempel konsulter som som vi just nu utreder, säger Magareta Broang.

Gammalt avtal

Maria Stenströms avtal är ursprungligen från 2009, med den tidens betydligt mer generösa villkor än de villkor som kommunens direktörer och toppchefer har i dag. 

Avtalet ger henne först en uppsägningstid på sex månader med fullt betalt, en period som styrelsen beslutat arbetsbefria henne under. 

Utöver det har hon rätt till 18 månadslöner ytterligare som betalas ut månad för månad.

Skulle Maria Stenström få ett nytt arbete eller annan inkomst under tiden avgångsvederlaget betalas ut ska dessa inkomster dock räknas mot avgångsvederlaget. 

Rent bokföringstekniskt bokförs kostnaderna knutna till Maria Stenströms avsked på 2019, men utbetalningarna kommer löpa månadsvis.