Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stens mamma Inger dog efter ofrivilliga flytten

Sten Nilsson är kritisk till stängningen av Gullvivan. Hans mamma Inger, 99 år, dog kort efter flytten. Till höger Stens syster Eva.Foto: PRIVAT
Socialnämnden i Lysekil får nu skarp kritik av Ivo kring hur det gick till när äldreboendet Gullvivan stängdes.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo

Socialnämnden i Lysekil får nu skarp kritik av Ivo kring hur det gick till när äldreboendet Gullvivan stängdes och de äldre tvångsförflyttades i somras.

En av anmälarna, Sten Nilsson, hade sin mamma Inger på boendet, men hon gick bort bara en dryg månad efter tvångsflytten.

– Mamma var hyfsat rörlig och pigg, men bara en vecka efter flytten var hon närmast apatisk och gick bort i augusti, berättar Sten Nilsson.

Inger Nilsson blev 99 år.

– Jag kan ju inte bevisa att flytten var orsaken till att hon gick bort i somras, men jag är övertygad om att hon åtminstone skulle fått uppleva sin 100-årsdag i januari om man inte stängt Gullvivan, säger sonen Sten Nilsson.

GT har tidigare berättat att två av de andra åldringarna som bodde på Gullvivan avled kort efter flytten som skedde i slutet av juni: 95-årige Artur Blomgren gick bort i slutet av juli. Hans dotter, Lena Andersson berättade att hennes pappa tappade livsgnistan direkt efter flytten.

– Han ville inte klaga, men jag märkte ju på honom att han saknade sitt gamla boende. Och en gång när vi stod på färjan mellan Skaftö och Lysekil sa han ”Jag kan lika gärna hoppa av här”.

Ytterligare en av de boende avled kort efter flytten. Det betyder att tre av tolv boende på Gullvivan är borta.

Också Artur Blomgren gick bort kort efter flytten från Gullvivan.Foto: PRIVAT

Blev snabbt sämre

Ingen kan fastslå att dödsfallen orsakades av att Gullvivan hastigt stängdes.

– Inte jag heller, givetvis. Men jag märkte ju en påtaglig förändring direkt efter flytten. Mamma var gammal och hade många krämpor, men hon trivdes på Gullvivan och kände sig trygg där, säger Sten om sin mamma Inger.

– Hon kunde röra sig med hjälp av sin rullator, men bara en vecka efter flytten var läget ett helt annat. Hon bara satt med nedsjunket huvud, kunde inte röra sig själv. Jag frågade personalen om man gett henne någon medicin som påverkade henne, men det hade de inte.

Sten tror att flytten helt enkelt blev för mycket. Hans mamma gav upp och efter 1,5 månad på det nya boendet avled hon.

Sten Nilsson var en av många som protesterade mot beslutet att stänga Gullvivan. Han åtog sig att sätta ihop en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, riktad mot ansvariga i socialnämnden i Lysekils kommun. Bakom anmälan står ett antal anhöriga till de gamla på Gullvivan, uppger Nilsson.

Kritiken från IVO 

I veckan kom beslutet från Ivo och man påtalar följande brister:

• Socialnämndens insatser har inte utformats och genomförts tillsammans med den enskilde.

• Socialnämnden har inte fattat formellt beslut med överklagandehänvisning.

Sten Nilsson, som själv har ett förflutet som chef inom socialtjänsten i Lysekils kommun, kommenterar Ivo:s beslut så här:

– Det är positivt att Ivo visar på brister. Stängningen gick verkligen inte rätt till. 

Han och många andra fruktade direkt att stängningen och tvångsförflyttningen skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för de boende. Man fick tyvärr rätt.

25 procent av de som bodde på Gullvivan avled alltså redan i somras. Andra mår dåligt av att deras närmaste inte kan hälsa på lika ofta som förr på grund av avstånd och att man måste ta färja från Skaftö för att komma till Lysekil. 

”Inte kunnat göra mer”

Sten Nilsson är övertygad om att beslutet enbart är grundat på ekonomi, men menar att det är felaktigt även om man bortser från alla mänskliga aspekter som en flytt av tolv gamla och sköra människor för med sig.

– Det är en privat konsult som kommit fram till att kostnaderna per brukare är jämförelsevis höga i Lysekil, men detta stämmer inte om man använder det nationella system att räkna på som man använder i de flesta andra kommuner.

Ricard Söderberg (S), ordförande i socialnämnden har kommenterat beslutet för SVT Väst. 

– Jag ser inte hur vi hade kunnat göra mer när det kommer till informationsflödes som var då. Vi gav ut rätt mycket information, och vi hade inte kunnat göra annorlunda när läget var så akut.

– Det var en extrem situation, och ingen av våra chefer som varit med länge har aldrig sett något liknande. Nu ska vi se över våra rutiner så att vi agerar bättre om vi skulle hamna i samma situation igen, säger han bland annat.

Sten Nilsson reagerar starkt över Söderbergs uttalanden kring Ivo-beslutet:

– Jag anser att både ordförande och förvaltning far med osanning i sina yttrande. Det har överhuvudtaget inte varit några info-tillfällen som socialnämnden tagit initiativ till förutom ett telefonsamtal att Gullvivan måste stänga skyndsamt.

Vad gäller framtiden för Gullvivan är den högst oviss. Nyligen tog socialnämnden beslutet att man inte kommer att bygga ut Gullvivan. Därmed återstår två alternativ: lägga ner boendet för gott eller renovera de tolv platserna. Vilket alternativ det blir kommer sannolikt att beslutas i kommunfullmäktige i vinter.

 

LÄS MER: Gullvivan stängs: ”Flera gråter öppet”