Poliser angripna – tumult i två dagar

Polisen utsattes på måndagskvällen för stenkastning i Trollhättan.
Det skjuts raketer i Kronogården för andra kvällen i rad.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

Oroligheter har återigen blossat upp i stadsdelen Kronogården i Trollhättan.

Flera personer ska under måndagskvällen ha skjutit raketer och kastat sten mot polisen.

– Det är högst sannolikt att det är samma grupperingar som var där i går, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Larmet om de nya händelserna kom vid 21-tiden på måndagen.

– En polisbil som rörde sig i området blev vid den tidpunkten utsatt för stenkastning. De verkar som att de har sett en polisbil och börjat kasta. Det är inget ingripande eller så som är den utlösande faktorn, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.

Polisbilen fick plåtskador och punktering, men ingen person uppges ha kommit till skada.

Stor polisinsats

Förutom stenar ska även bangers och raketer ha kastats och avfyrats mot polisen.

– Vi är på plats med flera patruller och försöker bringa ordning, säger Adlersson.

Bland annat ska hundpatruller vara utkommenderade. 

Ingen person har ännu omhändertagits.

Det är andra dagen i rad som det är oroligt i Kronogården. Under söndagskvällen brann flera bilar och grupper med ungdomar kastade smällare och sköt raketer mot polisen. Polisens insats pågick i flera timmar.

Måndagens tumultartade scener har bland annat skett längs Lantmannavägen, det vill säga på samma gata som de tidigare oroligheterna utspelade sig vid.

– Det är högst sannolikt att det är samma grupperingar som var där i går, då omhändertog vi fem personer och avvisade en hel del andra, säger Adlersson.

Vad är det som gör att det här händer just nu?

– Jag vet inte vad det är som gör att det drar i gång nu, men ibland kan det hänga ihop med att vi gör ett för bra arbete i området, att vi kommer för nära. Vi får se om det här är något som kommer att hålla i, men vi kommer att vara uthålliga.

Hur många deltar i oroligheterna?

– På något ställe nämns det tio personer och ytterligare personer på ett annat. Det är svårt att säga, jag har ingen exakt siffra, säger Peter Adlersson.

Polis fick redan vid 19-tiden larm om höga smällar i området och att människor sköt raketer. Då fanns det dock inga indikationer på att raketsmällarna var riktade mot någon eller något.

Polisen uppger strax innan 23-tiden att läget verkar ha lugnat ned sig något.

– Folk är ute, men det har inte varit några våldsamheter under sista timmen. Men vi är kvar med en ganska stor styrka, säger Peter Adlersson.

Hävdar trakasserier

Lokaltidningen Ttela publicerade under måndagseftermiddagen en artikel där anonyma ungdomar hävdar att de blir trakasserade av polisen, att polisens agerande är anledningen till oroligheterna.

– Det här har pågått i flera år. Vi får inte göra vår röst hörd, säger en person till tidningen.

Jack Lennartsson, kommunpolis, kommenterade kritiken i Ttela så här:

– När man har ett klagomål får man komma in med en anmälan.

När GT var på plats i Kronogården tidigare under måndagen kommenterade väninnorna Siv Larsson, 83, och Majvor Karlsson, 70, oroligheterna:

– Vi känner oss inte hotade, för det berör en inte direkt så, men det är ju inte trevligt. Jag har bott här i tio år och tänker inte flytta härifrån, sa Siv Larsson.

En annan boende, Stefan Rämje, kallade söndagens händelser ”för jävliga”.

Utsatt område

Kronogården i Trollhättan är uppsatt på polisens lista för Västsveriges utsatta områden. Området har flera gånger tidigare skakats av upploppsliknande scener när ungdomsgäng gått till attack mot polisen. I december förra året pågick oroligheter två dagar i rad när ungdomar sköt raketer och kastade smällare mot polisen.

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige