Lena Nitz, ordförande i polisförbundet, riktar skarp kritik mot rikspolischef Dan Eliasson: "Måste förstå hur djupt och stort missnöjet är." Foto: Sven LindwallLena Nitz, ordförande i polisförbundet, riktar skarp kritik mot rikspolischef Dan Eliasson: "Måste förstå hur djupt och stort missnöjet är." Foto: Sven Lindwall
Lena Nitz, ordförande i polisförbundet, riktar skarp kritik mot rikspolischef Dan Eliasson: "Måste förstå hur djupt och stort missnöjet är." Foto: Sven Lindwall
Rikspolischefen Dan Eliasson kritiserades av polisinspektören Anders Karlsson – nu stämmer facket in i kritiken. Foto: Sven LindwallRikspolischefen Dan Eliasson kritiserades av polisinspektören Anders Karlsson – nu stämmer facket in i kritiken. Foto: Sven Lindwall
Rikspolischefen Dan Eliasson kritiserades av polisinspektören Anders Karlsson – nu stämmer facket in i kritiken. Foto: Sven Lindwall
Polisinspektören Anders Karlsson har hyllats över hela landet efter debattinlägget där han kräver rikspolischefens avgång. Foto: Anders YlanderPolisinspektören Anders Karlsson har hyllats över hela landet efter debattinlägget där han kräver rikspolischefens avgång. Foto: Anders Ylander
Polisinspektören Anders Karlsson har hyllats över hela landet efter debattinlägget där han kräver rikspolischefens avgång. Foto: Anders Ylander
Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst.Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst.
Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst.

Stenhårda kritiken mot rikspolischefen

Publicerad

I sitt uppmärksammade debattinlägg tidigare i veckan krävde Göteborgspolisen Anders Karlsson rikspolischef Dan Eliassons avgång.

Nu kliver facket in i debatten – också de med skarp kritik mot Sveriges högste polischef.

I en kort mejlkommentar svarar nu Eliasson att han ska träffa facket och "diskutera dessa frågor", men han vill i övrigt inte ge några kommentarer.

I ett debattinlägg i GT ber Anders Karlsson, polisinspektör i Göteborg City, om ursäkt för rikspolischefen Dan Eliasson – och uppmanar honom att avgå.

Hans debattartikel har delats över 50 000 gånger. Nu ger sig även Polisförbundet, polisernas fackförbund, in i den aktuella debatten.

Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst, vittnar om den ansträngda relationen mellan landets poliser och polisledningen.

– Jag är oroad över var vi är på väg. Som det är nu upplever inte mina medlemmar och kolleger att de har möjlighet att göra det jobb de är satta att göra. Förtroendeklyftan är stor, säger hon.

"Hindras från att utföra uppgiften"

Förbundsordföranden Lena Nitz instämmer.

– Det är otroligt frustrerande för våra medlemmar som är lojala mot medborgarna och den uppgift som de har. De upplever att de hindras från att göra det på ett bra sätt och med rimliga villkor, säger Lena Nitz.

På vilket sätt hindras poliserna från att utföra sitt uppdrag?

– Det djupa missnöjet har funnits under lång tid och det handlar både om att bli värderade för det arbete man gör och om den omorganisation som är gjord och vad den leder till. Man tycker inte att man kommer närmare medborgarna.

Också fackets förbundsordförande kritiserar Dan Eliasson.

– Det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson. Det djupa missnöjet har funnits under en lång tid, säger Lena Nitz.

Kräver ingen avgång

Står Polisförbundet bakom Anders Karlssons krav att Dan Eliasson ska avgå?

– Vi kräver inte Dan Eliassons avgång. Men det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson och därmed även mellan polisförbundet och polismyndigheten.

Lena Nitz menar att det "är viktigt att Dan Eliasson förstår allvaret i det djupa missnöjet."

– Man måste verkligen förstå hur djupt och stort missnöjet är. Det är någonting att ta på allvar, säger Lena Nitz.

Inför att Göteborgspolisen Anders Karlssons debattartikel publicerades avböjde Dan Eliasson att bemöta kritiken. Gällande den fackliga kritiken skriver Dan Eliasson i en mejlkommentar:

Eliasson: "Det för jag internt"

"Diskussioner om löner och hur vi kan genomföra omorganisationen på ett bättre sätt för jag internt med polisförbundet. Jag ska inom några veckor ha ett möte med Polisförbundets ledning för att diskutera dessa frågor."

När GT ber om att få ställa fler frågor svarar Anders Fahlén, pressekreterare på polisens kommunikationsavdelning:

"Hej, det här är hans svar. I övrigt har han inga fler kommentarer."

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson
Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER