Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stenhårda kritiken mot rikspolischefen

Lena Nitz, ordförande i polisförbundet, riktar skarp kritik mot rikspolischef Dan Eliasson: "Måste förstå hur djupt och stort missnöjet är." Foto: Sven Lindwall
Rikspolischefen Dan Eliasson kritiserades av polisinspektören Anders Karlsson – nu stämmer facket in i kritiken. Foto: Sven Lindwall
Polisinspektören Anders Karlsson har hyllats över hela landet efter debattinlägget där han kräver rikspolischefens avgång. Foto: Anders Ylander
Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst.

I sitt uppmärksammade debattinlägg tidigare i veckan krävde Göteborgspolisen Anders Karlsson rikspolischef Dan Eliassons avgång.

Nu kliver facket in i debatten – också de med skarp kritik mot Sveriges högste polischef.

I en kort mejlkommentar svarar nu Eliasson att han ska träffa facket och "diskutera dessa frågor", men han vill i övrigt inte ge några kommentarer.

I ett debattinlägg i GT ber Anders Karlsson, polisinspektör i Göteborg City, om ursäkt för rikspolischefen Dan Eliasson – och uppmanar honom att avgå.

Hans debattartikel har delats över 50 000 gånger. Nu ger sig även Polisförbundet, polisernas fackförbund, in i den aktuella debatten.

Katharina von Sydow, vice ordförande i Polisförbundet Väst, vittnar om den ansträngda relationen mellan landets poliser och polisledningen.

– Jag är oroad över var vi är på väg. Som det är nu upplever inte mina medlemmar och kolleger att de har möjlighet att göra det jobb de är satta att göra. Förtroendeklyftan är stor, säger hon.

"Hindras från att utföra uppgiften"

Förbundsordföranden Lena Nitz instämmer.

– Det är otroligt frustrerande för våra medlemmar som är lojala mot medborgarna och den uppgift som de har. De upplever att de hindras från att göra det på ett bra sätt och med rimliga villkor, säger Lena Nitz.

På vilket sätt hindras poliserna från att utföra sitt uppdrag?

– Det djupa missnöjet har funnits under lång tid och det handlar både om att bli värderade för det arbete man gör och om den omorganisation som är gjord och vad den leder till. Man tycker inte att man kommer närmare medborgarna.

Också fackets förbundsordförande kritiserar Dan Eliasson.

– Det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson. Det djupa missnöjet har funnits under en lång tid, säger Lena Nitz.

Kräver ingen avgång

Står Polisförbundet bakom Anders Karlssons krav att Dan Eliasson ska avgå?

– Vi kräver inte Dan Eliassons avgång. Men det finns definitivt en förtroendeskada mellan Sveriges poliser och Dan Eliasson och därmed även mellan polisförbundet och polismyndigheten.

Lena Nitz menar att det "är viktigt att Dan Eliasson förstår allvaret i det djupa missnöjet."

– Man måste verkligen förstå hur djupt och stort missnöjet är. Det är någonting att ta på allvar, säger Lena Nitz.

Inför att Göteborgspolisen Anders Karlssons debattartikel publicerades avböjde Dan Eliasson att bemöta kritiken. Gällande den fackliga kritiken skriver Dan Eliasson i en mejlkommentar:

Eliasson: "Det för jag internt"

"Diskussioner om löner och hur vi kan genomföra omorganisationen på ett bättre sätt för jag internt med polisförbundet. Jag ska inom några veckor ha ett möte med Polisförbundets ledning för att diskutera dessa frågor."

När GT ber om att få ställa fler frågor svarar Anders Fahlén, pressekreterare på polisens kommunikationsavdelning:

"Hej, det här är hans svar. I övrigt har han inga fler kommentarer."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!