På fredagen kunde GT avslöja att Maria Rydén, kommunalråd i Göteborg, har gjort flera privata lyxresor på betald arbetstid. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STADPå fredagen kunde GT avslöja att Maria Rydén, kommunalråd i Göteborg, har gjort flera privata lyxresor på betald arbetstid. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STAD
På fredagen kunde GT avslöja att Maria Rydén, kommunalråd i Göteborg, har gjort flera privata lyxresor på betald arbetstid. Foto: MAGNUS GOTANDER / GÖTEBORGS STAD
Via telefonlistor har GT följt hur Maria Rydén har rest över världen. Foto: SHUTTERSTOCKVia telefonlistor har GT följt hur Maria Rydén har rest över världen. Foto: SHUTTERSTOCK
Via telefonlistor har GT följt hur Maria Rydén har rest över världen. Foto: SHUTTERSTOCK
Hon har bland annat varit i Australien, Namibia, Paris och USA. Foto: SHUTTERSTOCKHon har bland annat varit i Australien, Namibia, Paris och USA. Foto: SHUTTERSTOCK
Hon har bland annat varit i Australien, Namibia, Paris och USA.  Foto: SHUTTERSTOCK
Tord Karlsson (S) kräver nu hennes avgång. Samtidigt skakas han själv av en skandal. Foto: PETER SVENSSON / SDN NORRA HISINGENTord Karlsson (S) kräver nu hennes avgång. Samtidigt skakas han själv av en skandal. Foto: PETER SVENSSON / SDN NORRA HISINGEN
Tord Karlsson (S) kräver nu hennes avgång. Samtidigt skakas han själv av en skandal. Foto: PETER SVENSSON / SDN NORRA HISINGEN

Karlsson kräver Rydéns avgång – efter resorna

Publicerad

M-toppen Maria Rydén har under flera år gjort privata lyxresor – på betald arbetstid.

Nu ställs krav på Rydéns avgång. 

– Jag tycker att hon ska avgå som kommunalråd. Det här är systematiskt, säger Tord Karlsson (S). 

– Det får vi ju se. Tillkommer här ytterligare saker så blir ju det här en annan sak, säger Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg. 

Som kommunalråd och vice ordförande för partiets kvinnoförbund är Maria Rydén en tung spelare inom Moderaterna, i Göteborg såväl som i landet.

På fredagen kunde GT avslöja att Rydén de senaste åren åkt på lyxresor på betald arbetstid. Skattebetalarna har stått för lönen när toppolitikern åkt privat till bland annat Australien, Namibia, Paris och USA. 

– Det här är så jättejättejättekonstigt, svarade Rydén när hon ställdes inför avslöjandet.

– Jag har jobbat inom sjukvården i 30 år och skulle aldrig drömma om att kunna göra något sådant i den vägen där heller. Och jag kan inte förklara varför det inte är inskrivet. Det är jättepinsamt, sa Maria Rydén. 

 

CSABA PERLENBERG: Maria Rydéns förklaring är redan en modern klassiker 

 

Maria Rydén är kommunalråd och vice ordförande för partiets kvinnoförbund.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

"Klart att det inte är ett misstag"

Vår kartläggning av Maria Rydéns telefonlistor visar att hon vid minst elva tillfällen befunnit på utlandsresor samtidigt som lön betalats ut i stället för semester. 

Det här är systematiskt

Nu väcks krav på hennes avgång. 

– Det är klart att det inte är ett misstag. Det här har ju inte varit vid ett tillfälle. Det här har ju varit hela tiden. Jag tycker att hon ska avgå som kommunalråd. Det här är systematiskt, säger kommunalrådet Tord Karlsson (S).

Också Ann Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, är skarpt kritisk till Maria Rydéns agerande. 

"Det är naturligtvis helt fel", säger kommunstyrelsens ordförande Ann Sofie Hermansson (S).Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

– Det Maria har gjort är ju allvarligt, man kan inte åka på semester utan att ta ledigt. Det är naturligtvis helt fel. Det är också en försvårande omständighet att det här har pågått under en ganska lång tid om jag bedömer det rätt. Det handlar inte om något enstaka misstag, säger Hermansson. 

Din partikollega Tord Karlsson kräver Maria Rydéns avgång som kommunalråd. Vad säger du?

– För min del är det alldeles för tidigt att ta ställning till den frågan. Jag kan inte göra en helhetsbedömning. Att kräva någons avgång ska man aldrig göra lättvindigt. Det får framför allt inte bli en del i ett politiskt spel. Det här är frågor som alltid måste hanteras mycket noggrant. 

 

LÄS MER: "Tord Karlsson försöker lägga hela ansvaret på förvaltningschefen"  

 

Tord Karlsson kräver Maria Rydéns avgång. Samtidigt kräver Moderaterna och de övriga allianspartierna just Tord Karlssons avgång efter en annan skandal.Foto: FACEBOOK

Även Tord Karlsson krävs på sin avgång

Tidigare i veckan krävde Moderaterna och de övriga allianspartierna just Tord Karlssons avgång efter en skandal om kritiserade utlandsresor till bland annat USA. 

Ann-Sofie Hermansson (S) anser att det finns betydande skillnader i Tord Karlssons och Maria Rydéns agerande. 

 

LÄS MER: M-toppen Maria Rydéns privata lyxresor på betald arbetstid 

 

– Hon har åkt på semester utan att ta ledigt och då handlar det om personlig vinning. Tord är ordförande i en nämnd där det framför allt innan han tillträdde fanns betydande brister i hanteringen som håller på att rättas till. Han åkte ihop med en moderat och en miljöpartist till Seattle på en viktig arbetsresa. Den kanske blev anmärkningsvärt lång men det finns förklaringar till att så blev fallet, säger Ann-Sofie Hermansson. 

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, är kritisk mot Maria Rydéns privata lyxresor på betald arbetstid – men säger också: 

– Här finns likheter men också skillnader. Kritiken mot Tord Karlsson bestod av flera delar. Det handlar också om en nämnd som han är och har varit ansvarig för där revisorerna bland annat beskrivit det som det värsta de har sett. En annan skillnad är viljan att göra rätt. Maria har redan gått igenom vad som gått fel och vad jag förstår det också återställt det som var fel. 

Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, menar att det finns både likheter och skillnader mellan skandalerna kring Rydéns och Karlssons agerande.Foto: ROBIN ARON / GT EXPRESSEN

Tycker du att hennes förklaring är trovärdig – att det skett av oaktsamhet?

– Jag kan inte bedöma varför hon har gjort detta eller hur det har gått till. 

Hade du köpt förklaringen om den hade kommit från ett kommunalråd från ett annat parti? 

– Detta är flera allvarliga missar, det säger jag inte något annat om. Förtroendet för den administrativa förmågan har fått sig en rejäl törn men skillnaderna jämfört med Tord Karlsson är som sagt stora, säger Jonas Ransgård. 

Kan Maria Rydén sitta kvar som kommunalråd?

– Det får vi ju se. Det som är viktigt nu är att det vidtas rättelser och att det säkerställs att det här inte kan hända igen. Tillkommer här ytterligare saker så blir ju det här en annan sak, en ny fråga, säger Ransgård. 

"Det vore verkligen jättejättejättekonstigt om inte Moderaterna gjorde något ordentligt", säger Tord Karlsson.Foto: PETER SVENSSON / SDN NORRA HISINGEN

"Det hon gjort är tio gånger värre"

Tord Karlsson själv menar att Rydéns agerande är långt mer klandervärt än hans. 

– Jag tycker att det Maria Rydén har gjort är tio gånger värre. Om de har krävt min avgång för det som jag har gjort så vore det ju väldigt märkligt om man inte såg till att Maria Rydén avgick. Det vore verkligen jättejättejättekonstigt om inte Moderaterna gjorde något ordentligt, säger Karlsson. 

När vi når Maria Rydén på lördagen vidhåller hon att hon har agerat oaktsamt men att det aldrig funnits något uppsåt att göra fel. Om sin politiska framtid säger hon: 

"Förtroende är något man förtjänar och det är ingenting man tar", säger Maria Rydén.Foto: THOMAS CARLGREN / PRESSBILD

– Det är inte jag som bestämmer om jag ska sitta kvar som kommunalråd. Det här är ett förtroendeuppdrag och det är som vi alltid säger i Moderaterna att förtroende är något man förtjänar och det är ingenting man tar. Det är våra medlemmar och mina partikamrater som bestämmer om de har förtroende för mig, säger Maria Rydén. 

Du har ingen egen uppfattning i frågan?

– Nej, jag tycker faktiskt att det är vårt parti som ska uttala sig om om de har förtroende för mig eller inte. Har de förtroende för mig och vill att jag ska sitta kvar så gör jag naturligtvis det väldigt gärna. Har de inte förtroende för mig och vill att jag ska lämna så kommer jag naturligtvis att göra det. 

Relaterade ämnen
Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER