Stenevi om vittnesmålen från kvinnovården: ”Så arg”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Märta Stenevi är ett av Miljöpartiets språkrör. På tisdagen besökte hon Göteborg.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Förlossningsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Märta Stenevi (MP) vill höja kvinnosjukvårdens status och öka forskningsanslagen inom området.

Det berättar hon i samband med ett besök i Göteborg, där hon bland annat träffade Sahlgrenskas ledning.

Samtidigt riktar hon kritik mot Centerns ”otroligt märkliga konstruktion” inför höstens budgetförhandlingar.

– Det är ganska anmärkningsvärt faktiskt, säger Stenevi.

Under dagen har Märta Stenevi (MP) besökt vården i Göteborg för samtal med Sahlgrenskas ledning, forskare och barnmorskor om kvinnlig reproduktiv hälsa – framför allt vestibulit, endometrios och förlossningsskador. 

– Jag blev, igen, så fruktansvärt arg, säger hon efter vittnesmålen från vården.

Socialstyrelsen har tidigare riktat kritik mot vården kring både endometrios och vestibulit. Det saknas kunskap och kännedom om sjukdomarna, menar myndigheten, som samtidigt pekar ut attitydproblem i vården gentemot kvinnor som lider av vestibulit. Det finns även brister i vårdkedjan kring endometrios, enligt Socialstyrelsen. 

Märta Stenevi (MP) hade möte med Sahlgrenskas ledning om kvinnosjukvården på tisdagen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

– Vi måste en gång för alla få ett feministiskt perspektiv på folkhälsan, säger Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet och jämställdhetsminister.

Hon är övertygad om att den bristande forskningen på ämnet har att göra med att det är just kvinnor som insjuknar.

– Om det här hade drabbat män, och att det var män som var sjukskrivna, så hade vi vetat mer.

Fler resurser och politisk fokus

Stenevi menar att mycket av problematiken har att göra med att kvinnosjukdomar ses som något man som kvinna förväntas leva med, i stället för sjukdomar som kan behandlas.

Nu vill hon och Miljöpartiet höja kvinnosjukvårdens status och öka forskningsanslagen inom området.

– Så vi får forskningen som krävs, metodutvecklingen som krävs, men också sätta till resurser i själva vårdförloppen så att vi till exempel har bemanning på förlossningsavdelningarna som gör det till en sammanhållen vårdkedja, säger Stenevi.

– Det behöver också satsas resurser på forskning och utbildning, man måste veta mer och den kunskapen måste nå ut, så den omedelbart når ut i verksamheterna.

När GT pratar med Märta Stenevi är det inte långt kvar tills höstens budget ska förhandlas, och inte heller längesen statsminister Stefan Löfven annonserade sin avgång. 

– Jag har uppskattat, och uppskattar, väldigt mycket att samarbeta med Stefan Löfven och tycker att det har varit väldigt givande. Våra partier har haft ett långt och gott samarbete, säger hon.

Kängan mot Centern: ”Anmärkningsvärt”

Hon vill inte spekulera kring hans efterträdare, utan menar att ”det är en process som de (S) äger internt”. 

– I grund och botten vilar samarbetet på en politisk överenskommelse, den är inte personberoende. Det är ett speciellt läge i riksdagen, som bekant, så det kommer oavsett att bli en väldigt spännande höst, säkert med många turer.

Det var efter att både Vänstern och Centern släppte fram Stefan Löfven igen, efter misstroendeförklaringen, som S och MP kunde sitta kvar i regering.

Centerpartiets partiledare, Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

I gengäld kräver Centerpartiet att regeringen inte förhandlar med Vänsterpartiet, som i sin tur kräver ett finger med i spelet i höstens budget.

Kommer Löfvens avgång påverka budgetförhandlingarna för er del?

– Nej det skulle jag inte säga. Stöket kring budgetförhandlingarna beror mer på den otroligt märkliga konstruktionen där Centern kan tänka sig att stödja budgeten i andra hand men villkora det på vilka förhandlingar som förs mellan andra partier. Det är vad det är och vi får se hur det här kommer falla ut. Men jag kan tycka att det är betydligt rimligare att sätta sig vid ett bord och förhandla, det är normalt sett så vi kommer överens. Att nu via media eller på andra sätt försöka sig på någon slags gissningslek om vem som vill vad, det tycker jag är ganska anmärkningsvärt faktiskt.

SE MER:

”Två väldigt tydliga val”