Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stenafärjan kan bli ett sjukhusskepp

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Stena Saga kan bli ”sjukhusskepp”.
Foto: STENA LINE

Fartyget Stena Saga som gått i trafik mellan Fredrikshamn och Oslo kan komma till användning på ett nytt sätt.

Hytter kan göras om till vårdplatser för coronapatienter.

Stena Lines dotterbolag Stena Roro tog över skeppet när linjen lades ner.

Nu kan bolaget erbjuda 520 bäddar om man får en beställning, skriver Sjöfartstidningen.

Bil- och passagerarfärjan Stena Saga togs ur trafik när Stena Line tvingades lägga ner linjen mellan Oslo och Fredrikshamn till följd av coronaviruset.

Stena Roro tog över färjan och nu undersöker bolaget möjligheterna att göra om Stena Saga till ett ”sjukhusskepp”, skriver Sjöfartstidningen. 

Tidigare har även Shippax rapporterat om detta.

Bolaget vänder sig till både Sverige, Danmark, Norge och Tyskland för att höra efter om det finns intresse att använda fartyget för coronapatienter.

Ny design framtagen

– Stena Saga är en stor nattbåt med över 590 hytter. Vi har tagit fram en design som vi kan genomföra på 2–3 veckor, där vi bygger om ventilationssystemet, sätter in larmsystem och kommunikationssystem, och vi bygger även om inredningen så att den passar. Vi avskiljer även besättningen från patienter och vidtar andra nödvändiga åtgärder, säger Per Westling, vd Stena Roro, till Sjöfartstidningen.

Det handlar inte om platser för intensivvård, förklarar han för tidningen, utan om att fartyget skulle kunna avlasta sjukhusen med patienter som inte tillhör de svårast sjuka, eller för eftervård.

– I dag finns ju ett uppenbart behov i Stockholm, så att köra Stena Saga till Stockholms hamn inom några veckor är fullt möjligt, säger Per Westling till Sjöfartstidningen.

Stena Line har varslat nära 1 000

Beskedet om att lägga ner linjen mellan Danmark och Norge kom 19 mars. 

Några dagar tidigare meddelade Stena Line att de varslade 950 personer i den svenska verksamheten. 

– Vi har sett en kraftig nedgång i bokningarna och gör bedömningen att det inte kommer att återhämta sig inför den kommande högsäsongen, i sommar. Vi har dragit in passagerartrafik på flera linjer och särskilt utsatta är linjerna i Skandinavien, delvis beroende på restriktionerna från våra grannländer när det kommer till gränskontroller och liknande, förklarade då Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

TV: 950 har varslats från Stena Line