Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stena-miljardärens gåva till Belfast – fredssymbol

Dan Sten Olsson tog över efter sin pappa – nu är han en av Sveriges rikaste.
Stena-familjen överlämnar skulpturen.Foto: PRESSBILD/STENA LINE
Dan Sten Olsson, vd för Stena-imperiet och mångmiljardär.Foto: NORA LOREK

Stena-familjen med Dan Sten Olsson i spetsen skänker antivåldsskulpturen ”The knotted gun” till Belfast på Nordirland.

Fredssymbolen, också känd under namnet ”Non-violence” (icke-våld) skapades av svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd.

Reuterswärd skapade den världskända freds- och antivåldssymbolen efter att vännen John Lennon sköts till döds i New York 1980.

Skulpturen finns sedan tidigare i Göteborg och i en rad världsstäder, däribland i Berlin, Tokyo och utanför FN-byggnaden i New York.

Och nu får alltså Belfast sitt eget exemplar av konstverket, framgår av ett pressmeddelande. Ceremonin skedde i fredags förra veckan och skulpturen kommer vara en permanent installation. Det var Belfasts borgmästare lord Mayor John Finucane som tog emot donationen från redarfamiljen.

När skulpturen överlämnades startades också ett samarbete mellan Belfast, Stena Line och  Non-violence project foundation, organisationen som i dag står bakom skulpturen.

Imperiet som Dan Sten Olsson leder från huvudkontoret i Masthuggshamnen i Göteborg är gigantiskt.

Gigantiskt imperium

Det handlar om 130 fartyg, oljeriggar, fastigheter i massor, över 19 000 anställda i mängder av branscher världen över, däribland Belfast. Stena Line har haft verksamhet där sedan 1995 och staden är ett viktigt nav med tre linjer och sju fartyg som avgår dagligen.

Stena-sfären omfattar bland annat verksamheter inom rederi, offshore, fastigheter, avfallshantering, oljeborrning, energi och finans.

I en intervju i GT i vintras berättade vd:n Dan Sten Olsson, 72, att han fortfarande jobbar lika mycket som han alltid gjort – det vill säga nästan hela sin vakna tid. På frågan hur länge han ska fortsätta att hålla i stafettpinnen svarade han att han ska fundera på saken när han fyller 75.

Få koll på de senaste nyheterna med Expressen TV.