Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stena-miljardärens beslut om framtiden: ”Tar fem år i taget”

Dan Sten Olsson, vd för Stena-imperiet, vid sitt skrivbord på kontoret.
Foto: NORA LOREK
Stena-imperiet styrs från Matshuggshamnen i Göteborg.
Foto: NORA LOREK

Dan Sten Olsson, 71 år, är en av landets rikaste personer och leder ett mångmiljardimperium från Masthuggshamnen i Göteborg.

Han har bestämt sig för att köra på som vd och ytterst ansvarig i ytterligare fyra år – minst.

– Jag fortsätter tills jag är 75 år, sen får vi se. Jag tar fem år i taget.

Vem som så småningom ska efterträda honom är en väl förborgad hemlighet.

Hans koncern har ett motigt 2018 men ser ändå ut göra en vinst. Prognosen för 2018 är en vinst på 870 miljoner kronor före skatt. Hade man inte sålt en del av sina fastigheter hade man landat på en mångmiljardförlust.

– Ja, det är ju inte många som klarar såna här smällar, det får man väl säga. Det är ju en himla tur att vi är så diversifierade som vi är så vi lyckas leverera vinst.

– Vi gör det trots att drilling-sidan (oljeborrning med mera) smällt fyra miljarder. Dessutom har Stena Bulk (mest oljefrakter) gått med stora förluster, men där håller det på att vända.

Riskfylld bransch

Är drillingen det stora sorgebarnet?

– Det har alltid varit stora svängningar i den branschen. Den här typen av rörelser, den är cyklisk. Det är bara tre år sedan vi tjänade tolv miljarder på drilling och det kommer att vända igen.

Stena-koncernen är i dag världsomspännande i en mängd branscher med totalt över 19 000 anställda. De flesta av bolagen blomstrar och håller förlustbranscherna under armarna.

Vd:n Dan Sten Olsson äger 51%, hans syskon Madeleine Eriksson med familj och Stefan Olsson äger resterande 49%.

Dan Sten Olsson har en personlig förmögenhet på runt 40 miljarder kronor enligt Veckans Affärer. När magasinet gjorde sin lista i slutet av 2017 var han på plats elva bland de rikaste i Sverige och etta i hemstaden Göteborg.

Efterträdde Sten Allan

Hans far Sten Allan började som redare i liten skala på Donsö i Göteborgs södra skärgård på 30-talet och byggde under drygt 40 år upp Stena Line. Dan Sten har lett och utvecklat koncernen sedan 1983 då han tog över och leder i dag ett företagsimperium i mängder av branscher. 

Man har runt 20 miljarder kronor i likvida medel i bolagen.

– Det är ju för att kunna vara handlingskraftig och sköta de rörelser vi har. Vi har åtta fartyg i beställning till Stena Line, till exempel.

Har du detaljkoll på alla dina bolag?

– Ja, jag har ju varit med om att starta i stort sett allting från noll så på så sätt har jag ju ett väldigt informationsövertag. Det gör att det är hyggligt lätt för mig att hålla mig orienterad.

– När vi talar om succession så finns det ju ingen som kan ha den kollen som jag har. Så är det bara, då hamnar man i en annan typ av styrning. Så det är bra att jag är kvar, enkelt utryckt, haha.

Tränar varje morgon

Hur länge ska du fortsätta?

– Jag ska fundera på det när jag fyller 75 år. Så får man se sen. Går inte att fundera detta varje år, utan nu kör jag fem år sen får vi se.

Hur pallar du rent fysiskt?

– Jag tränar 25 minuter varje morgon. Det gjorde jag inte när jag var yngre.

– Det handlar om väldigt enkla rörelser, jag reser väldigt mycket, runt 100 dagar om året, så jag kan göra dem på ett hotellrum. Jag gör 120 situps, 120 armhävningar mot vägg, ett antal benhävningar och lite andra rörelser varje morgon.

– För fem år sen var jag ganska så risig när jag satte mig på en träningscykel och blev testad. Sen tänkte jag: Det här är ju larvigt! Att jag inte har tid att ta en kvart om dagen och sköta min motion, det är ju ... Då är man ju inte riktigt klok. 

Ingen efterträdare i familjen

Du har två barn, ingen av dem arbetar heltid inom Stena? Vad händer med familjekoncernen den dagen du slutar?

– Vi får ju organisera oss på ett annat sätt och det har vi egentligen redan förberedelser för. Så det gäller ju bara att hitta en vd, men vem det kan bli, det vill jag inte prata om i dag.

Uppenbarligen kommer ingen i nästa generation Olsson i fråga. Är det något du sörjer?

– Nej, det gör jag inte. Du måste vara byggd på ett speciellt sätt för att leva och arbeta som jag gör. Att arbeta i stort sett all din vakna tid, att ta det ansvaret. Jag tror mer och mer att du måste söka din lycka på det sättet du är byggd för. 

Dan Sten Olsson kommer att ta ett nytt beslut om framtiden när han fyller 75.
Foto: NORA LOREK

Dan Sten Olsson tycker att det viktigaste är att ens barn blir lyckliga med det dom gör. Att pressa någon att ta över kan få motsatt effekt, menar han.

– Absolut, för det hemskaste måste vara att bli ansvarig för ett företag de inte vill bli ansvariga för. Så, nej, jag är inte ledsen för det.

– Sen vill jag poängtera att de är så begåvade att de kommer att bli ansvarsfulla ägare. Det är ett naturligt steg att nästa generation blir ägare.