Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Stena Line varslar 950 anställda

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Stena Line varslar 950 anställda med anledning av coronavirusets utbrott.
Foto: HENRIK JANSSON

Stena Line som har huvudkontor i Göteborg säger upp 950 medarbetare i den svenska verksamheten.

Varslet är en effekt av hur coronaviruset påverkar passagerarverksamheten.

– Med den situation vi nu befinner oss i har vi inget annat val, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Lines i en kommentar.

Vid lunchtid på måndagen meddelade Stena Line att de varslar 950 personer i den svenska verksamheten.

Anledningen till det stora varslet är att passagerartrafiken i princip upphört med anledning av coronavirusets spridning. 

Företaget meddelar att verksamheten i Skandinavien är den värst drabbade och att trafiken mellan Sverige, Danmark, Polen, Tyskland och Lettland i stort sett stannat helt. 

– Med den situation vi nu befinner oss i har vi inget annat val än att anpassa verksamheten och våra kostnader för att begränsa den negativa omfattningen och säkra den fortsatta fraktverksamheten, säger Niclas Mårtensson, vd för Stena Lines i en kommentar.

Stena Lines vd Niclas Mårtensson.
Foto: ANDERS YLANDER

Skapar oro i företaget

Stena Line utesluter inte att det blir fler neddragningar i verksamheten.

– Vi har sett en kraftig nedgång i bokningarna och gör bedömningen att det inte kommer att återhämta sig inför den kommande högsäsongen, i sommar. Vi har dragit in passagerartrafik på flera linjer och särskilt utsatta är linjerna i Skandinavien, delvis beroende på restriktionerna från våra grannländer när det kommer till gränskontroller och liknande, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Beslutet om att varsla personal skapar stor oro i företaget konstaterar han:

– Det blir en oerhörd oro i hela företaget så klart. Att ta beslut om varsel av medarbetare är ett oerhört tråkigt beslut. I dagsläget är det nödvändigt. Vi måste anpassa våra kostnader till en extremt extraordinär situation.

Varslet av personal omfattar sjöanställda på Stena Lines nio svenskflaggade fartyg och även tjänstemän på alla orter där företaget är verksamma, skriver Stena Line i ett pressmeddelande. Dessutom drabbas de två dotterbolagen Stena Line Travel Group och Retail & Food Services.

Under torsdagen beslutade Stena Line även att lägga ner linjen mellan Oslo och Frederikshavn med omedelbar verkan, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Linjen har haft aktiv trafik i över 40 år.

– Det är ett tufft läge för Stena Line och det tvingar oss till tuffa beslut. Det är med tungt hjärta som vi nu tagit beslutet att stänga linjen, säger Niclas Mårtensson, vd på Stena Line i ett pressmeddelande. 

TV: Coronas effekt på företag

Coronas effekt på företag: De jobben drabbas hårdast