Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stena Line tappar åtta av tio passagerare

Magdalena Andersson räknar med en kraftig stigning av arbetslösa.
Carl Mårtensson är presschef på Stena Line.Foto: STENA AB

Flera av Stena Lines linjer i Norden har redan påverkats eller stängts till följd av coronaviruset. 

Nu räknar man med att tappa 80 procent av all passagerartrafik i Europa i år – och under onsdagen kommer den 156 meter långa Oslofärjan Stena Saga att segla till Uddevalla där hon ska ligga för ankar tills vidare.

På grund av det drastiskt minskade antalet passagerare har Stena Line behövt ta åtgärder för sex olika linjer i Norden till följd av coronaviruset. Bland annat har man dragit in på fartyg, slutat med passagerartrafik eller ställt in linjer.

– På fartygen är det färre som arbetar, kortare öppettider och mer transport generellt. De passagerare som reser är folk som behöver resa, inte för turism, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Tre fartyg står still

Förra året reste över 7,6 miljoner passagerare med Stena Line. I år blir det betydligt färre.

– Sedan coronavirusets utbrott står tre fartyg still. Men även på resterande fartyg transporterar man framför allt frakt. Vi räknar man att tappa 80 procent av all passagerartrafik i hela Europa i år, säger Carl Mårtensson.

Stena Line räknar med att tappa 80 procent av all passagerartrafik under året i hela Europa.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Flyttar fartyg till Uddevalla

För närvarande ligger tre av Stena Lines fartyg stilla. Det gäller Stena Sassnitz som ligger i Sassnitz, Stena Danica som ligger i Göteborg och Stena Saga, som tidigare trafikerade Oslo-Fredrikshamn, som under onsdagen ska segla från Göteborg till Uddevalla. 

– Att vi flyttar Stena Saga beror på att hon är tagen ur trafik och hon kommer flyttas till vårt systerbolag Stena RoRo som arbetar med uppdrag som att hyra ut eller chartra fartyg. Det är en långsiktig lösning. I dagsläget finns inga tankar på att flytta andra stillastående fartyg, säger Carl Mårtensson. 

Stena Saga.Foto: PRESSBILD

Tidigare i mars kom beskedet att Stena Line varslade 950 svenska anställda på grund av hur coronaviruset påverkar passagerarverksamheten. 

– Med den situation vi nu befinner oss i har vi inget annat val, berättade Niclas Mårtensson, vd för Stena Line i en kommentar vid tillfället.

 

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona

 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

 

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det