Planen: Färja ska bli nytt coronasjukhus

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Per Westling är vd för Stena Roro.
Foto: Privat

Jättefärjan Stena Saga som tidigare trafikerat sträckan mellan Oslo och Fredrikshamn kan nu bli ett flytande coronasjukhus med plats för 520 patienter.

Designen för att bygga om skeppet till ett sådant är framtagen och ägaren Stena Roro har tagit kontakt med myndigheter i flera olika länder för att kolla intresset.

– För att kunna genomföra detta så behöver vi bygga om ventilationssystem och larm- och kommunikationssystem som behövs för patienter och annat. De här ombyggnaderna kan göras på två till tre veckor, säger Per Westling. 

Med anledning av coronapandemin tog Stena Line beslutet att lägga ner bland annat linjen mellan norska Oslo och danska Fredrikshamn.

Nu kan bil- och passagerarfärjan Stena Saga, som tidigare trafikerat sträckan, få ett helt annat användningsområde:

Som sjukhus.

Kontaktat flera olika länder

När färjelinjen stängdes tog Stena Lines dotterbolag Stena Roro över fartyget och efter att ha utrett möjligheten att göra om det till sjukhus har man nu kontaktat myndigheter i flera olika länder för att se om behovet och intresset finns, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Stena Saga kan nu byggas om till passagerarskepp.
Foto: ERIK JOHANSEN/NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Däribland MSB och Socialstyrelsen i Sverige.

– Vi kan bygga om Stena Saga så att vi kan erbjuda plats för 520 patienter. Tanken är att det i så fall primärt ska vara för att avlasta de vanliga sjukhusen eller erbjuda någon form av eftervård om det behövs. Det är ett förslag från våran sida, säger Per Westling, vd för Stena Roro. 

Designen är förberedd

Stena Roro har förberett designen för att omvandla färjan till ett sjukhus. 

Rikard Olsson är projektledare. Han uppger att färjans 590 hytter kan byggas om så att 520 patienter får plats på fartyget.

Dock krävs en hel del förändringar, förklarar Per Westling. 

– För att kunna genomföra detta så behöver vi bygga om ventilationssystem och larm- och kommunikationssystem som behövs för patienter och annat. De här ombyggnaderna kan göras på två till tre veckor, säger Per Westling. 

För närvarande ligger färjan i hamnen i Uddevalla.

GT söker MSB och Socialstyrelsen.

TV: Stena Line stoppar färjelinjer

Presschefen Carl Mårtensson om beslutet som låg bakom.