Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Skatt knivdödade man – nu sänks straffet

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Stefan Skatt döms till 6,5 års fängelse för grovt vållande till annans död.Foto: Polisen
Dådet inträffade utanför Nordstan i centrala Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Stefan Skatt, 46, högg en man med kniv utanför Nordstan i Göteborg och dennes skador blev så svåra att han avled.

Tingsrätten dömde Skatt till 15 års fängelse för mord, men nu ändrar hovrätten både rubricering på brottet och längd på straffet.

Hovrätten dömer Stefan Skatt till 6,5 års fängelse för grovt vållande till annans död.

I höstas inträffade en dispyt utanför Nordstan mellan Stefan Skatt och en annan man. Skatt högg med sin kniv upprepade gånger och skar bland annat upp offrets ansikte.

Mannen skadade sig så svårt att han senare avled

Efter knivdådet hoppade Stefan Skatt på en spårvagn, i vilken han gick bärsärkagång. Han slog och bankade på rutan in till förarhytten, riktade en kniv mot föraren och skrek.

Stefan Skatt på spårvagnen med kniv i handen.Foto: POLISEN

Stefan Skatts straff sänks

Göteborgs tingsrätt dömde Stefan Skatt till 15 års fängelse för mord, grovt olaga hot, olaga hot, stöld, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.

Men nu ändras morddomen av hovrätten för Västra Sverige  och då mer än halveras straffet. I stället för mord anser hovrätten att Stefan Skatt gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död och han döms till 6,5 års fängelse.

Hovrätten skriver i domen att Stefan Skatt måste ha varit medveten om att det fanns en risk att offret skulle dö av angreppet, men menar att ”omständigheterna inte är sådana att det är styrkt att han uppfattade att det förelåg en mycket hög sannolikhet för att NN (offret) skulle dö eller att han annars trodde – i betydelsen antog eller utgick från – att så skulle ske”.

Döms för grovt vållande till annans död

Stefan Skatt var inte likgiltig för att offret skulle dö, anser hovrätten. Därmed ändras rubriceringen till grovt vållande till annans död.

Hans advokat Erik Poussard säger:

– Det är en helt riktig dom som hovrätten har meddelat. Stefan har aldrig haft uppsåt att beröva målsäganden livet och han har fått upprättelse genom domen.

Hur ser han i dag på det som han gjort sig skyldig till?

– Han ser på det som att det var en konfrontation och att han använde ett övervåld, men inte att det skulle få de konsekvenserna som det tyvärr blev.