Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan och hans barn offer för den ”nya hemlösheten”

Stefan berättar i ”Uppdrag Granskning”: "Vi har ingenstans att bo".
Uppdrag granskning berättar om Stefan Billberg och hans två barn i reportaget om strukturell hemlöshet. Till höger reportern Ida Nordén.
Foto: SVT
Stefan Billbergs tonårsdotter Emma i UG om strukturell hemlöshet.
Foto: SVT
Stefan Billberg berättar om sitt liv som strukturellt hemlös i ”Uppdrag Granskning”.
Foto: SVT

En ny kategori av hemlösa växer snabbt till antalet i Sverige – de ”strukturellt hemlösa”.

Det handlar om vanliga och friska människor som helt enkelt inte kan ta sig in på bostadsmarknaden, främst i storstäderna.

Stefan Billberg och hans barn är offer för den nya hemlösheten.

– Om man är psykiskt sjuk kan man få en lägenhet. Jag kommer nog att bli det om vi ska fortsätta leva så här, säger han i onsdagens ”Uppdrag granskning”. 

Stefan Billberg och hans två tonårsbarn tillhör en grupp som inte har nånstans att bo, men som inte har några andra sociala problem. I storstäderna blir de allt fler och man kallar dem ”strukturellt hemlösa”.

Till skillnad från ”socialt hemlösa” – där det finns missbruk, psykisk ohälsa eller annan problematik med i bilden – får denna grupp inte hjälp med att hitta en fast bostad av socialtjänsten. Det enligt en ny rutin.

– Det är en ny rutin som berör en mindre del av personer som är hemlösa, såna som inte har några andra sociala problem, men hamnat i akut nödsituation, säger Eva Saletti, sektorschef på socialtjänsten i Göteborg.

Eva Saletti, sektorschef socialtjänsten i Göteborg.
Foto: SVT

Sådana som Stefan förväntas kunna hitta en bostad själva, men med små eller inga medel är det svårt i bostadsbristens Sverige i dag.

– Har du inte fem-sex år i bostadskön är det omöjligt att få en lägenhet. Såvida du inte är mångmiljonär som kan köpa en lägenhet eller betala ockerpriser via svarta kontrakt, berättar tvåbarnspappan Stefan Billberg i programmet.

I reportaget följer ”Uppdrag granskning” Stefan och hans barn från oktober fram till i dag. Man flyttar ständigt in och ut från diverse tillfälliga boenden med ett fåtal av sina tillhörigheter nedpackade i några flyttkartonger. Mesta tiden bor man i ett rum på ett vandrarhem för över 1 000 kronor natten.

Skyhöga kostnader

Socialtjänsten står oftast för kostnaden när Stefans pengar tagit slut. Detta trots att kostnaden blir på så vis blir skyhögt högre än vad den skulle blivit om familjen bott i hyreslägenheten de tvingades lämna.

– Om man är psykiskt sjuk kan man få en lägenhet. Jag kommer nog att bli det om vi ska fortsätta leva så här, säger Stefan Billberg uppgivet.

Politikerna i Göteborg har bestämt att ”socialt hemlösa” ska få hjälp med egen bostad, medan ”strukturellt hemlösa” inte ska få samma hjälp.

– Det är fruktansvärt att barn ska behöva leva så här 2020, men jag är inte förvånad att det ser ut så här, säger en av de ansvariga politikerna i Göteborg som intervjuas efter reportaget, Marina Johansson (S).

Marina Johansson (S).
Foto: SVT

Hon och övriga ansvariga som intervjuas är överens om att bostadsbristen är grundorsaken till att den strukturella hemlösheten ökar snabbt. Värst i landet är det i Göteborg där flera tusen ”strukturellt hemlösa” är drabbade enligt uppgifter i reportaget. I landets andra stad behöver man stå i kö i sex år i genomsnitt innan man erbjuds en lägenhet.

Väntas öka ytterligare

I reportaget följer man också trebarnsfamiljen Alo som lever i ett annat rum på vandrarhemmet sedan 4,5 månader. Kostnaden för denna tid: runt 145 000 kronor.

– Det här är en kortsiktighet som ofta blir väldigt dyr, konstaterar Magnus Knutagård, forskare i Lund.

Mycket talar för att antalet ”strukturellt hemlösa” kommer att öka ytterligare de närmaste åren till följd av flyktingvågen 2015. Många flyktingfamiljer har ett bostadskontrakt som löper ut under de närmaste åren med start i slutet av denna månad.  

”Uppdrag gransknings” reportage visas på SVT1 klockan 20 på onsdag. Det går också att se på SVT Play.