Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Holms stöd till utsatta luciapojken

Stefan Holm poserar som Lucia på Instagram.Foto: Skärmdump
Här är hela Stefan Holms Instagram-inläggFoto: Skärmdump

Pojken som figurerade som lucia i Åhléns reklamkampanj fick ta emot så mycket hatiska kommentarer på sociala medier att att familjen bad klädföretaget att ta bort bilden.

Nu får pojken stöd från den förre höjdhopparen Stefan Holm.

"Är det okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det?" frågar sig Holm i Instagram-inlägget som gillats av tusentals människor.

Bilden på ett barn i en Åhléns-kampanj, iklädd lucialinne och ljuskrona, fick hatet att koka på sociala medier – för att barnet var pojke och hade mörk hy. Kommentarer som "Vidrigt att göra narr av nordiska traditioner så där" och "Fan jag spyr" var några av kommentarerna enligt TT.

Till slut valde Åhléns ta bort bilden, efter att pojkens familj kontaktat företaget.

Stefan Holm visar sitt stöd

Nu får den lilla pojken stöd från höjdhopparlegendaren Stefan Holm.

 

LÄS MER: Åhléns drar tillbaka kampanj efter rasism 

 

I ett Instagram-inlägg poserar Holm som lucia. Han står i vit skjorta och ljuskrona. Inlägget har gillats av tusentals personer och kommenterats av hundratals.

– Jag har länge varit trött på diskussionen som inträder vid jul och lucia. Och nu tänkte jag att om folk klagar på att en pojke som är mörkhyad är lucia, är det då okej att jag, som blekfet fyrtioåring, är det? säger han till Värmlands Folkblad.

Tror på nytt debattklimat

Holm säger till tidningen att han tidigare varit dålig på att ta ställning i sociala medier.

– Jag brukar vara dålig på att ta ställning men någon gång måste man göra det. När man hoppar på barn på det här sättet...

Stefan Holm tror att debattklimatet på sociala medier är på gång att förändras.

– Det har varit alldeles för lätt att sprida hat på sociala medier alldeles för länge, men nu finns det en stor grupp som börjar ge sig in i diskussionen och göra sig hörda. På sikt kanske det börjar förändras lite, säger han till Värmlands Folkblad.