Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Andersson har ny krog- show – om andra världskriget

Stefan Andersson är tillbaka på scenen med en ny föreställning med historiskt tema: ”Flygblad över Berlin”.
Foto: Johanna Gunnberg
”Flygblad över Berlin” spelas på Kajskjul 8 i Göteborg under våren. Premiär fredag 11 januari.
Foto: Henrik Sandsjö

Som 24-åring slog Stefan Andersson igenom som popstjärna med låten ”Catch the moon”.

Många år senare tog karriären en annan riktning.

Nu står Stefan Andersson, 51, på scenen med sin sjunde historiska föreställning – den här gången med fokus på Sverige under andra världskriget.

– Min personliga ingång är min morfar som kom till Sverige som flykting från det tyskockuperade Norge, berättar han.

Sångaren och låtskrivaren Stefan Andersson är tillbaka på scenen med en ny historisk musikföreställning – ”Flygblad över Berlin”, som handlar om andra världskriget med Sverige som utgångspunkt.

– Detta är ett ämne som legat så nära att jag inte sett det riktigt tidigare. Det är också ett ämne som skrämmer att beskriva, för det är så smärtsamt fortfarande. Det gör ont i många än i dag, säger Stefan Andersson.

Föreställningen börjar med krigsutbrottet i september 1939 och slutar med fredagen i maj 1945.

– Däremellan får publiken lära känna en rad människor i Sverige som upplevde kriget. Det handlar bland annat om spionverksamhet, kodknäckning, om svenska frivilliga som slogs dagen D, och om den svenske diplomaten som fick vittnesmål från en SS-officer som besökt förintelselägren, berättar Stefan Andersson. 

Spionverksamhet och kodknäckning

En av personerna som figurerar i föreställningen är hans egen morfar Arne.

– Han fick fly från Norge och kom till en flyktingförläggning i Vingåker. Han berättade aldrig vad han varit med om. Han uttryckte med ögonen att ”prata med mig om vad ni vill men prata aldrig om kriget”. Det var för smärtsamt för honom, säger Stefan Andersson som förgäves försökte ställa frågor till sin morfar.

Istället har han intervjuat sin mamma och hennes syskon som hört fragment av pappans historia.

I sin nya föreställning har Stefan Andersson fokus på Sverige under andra världskriget.
Foto: Henrik Sandsjö

– Jag har fått hjälp att gå igenom arkiv och har kunnat lägga ett pussel. Morfar flydde över gränsen 1942, blev jagad av tyskarna och sprang genom skogen in i Sverige, säger han.

Stefan Andersson har tidigare berättat om historiska händelser och personer på skivor och i föreställningar:  ”Marstrandsfånge No 90 Kleist”, ”Skeppsråttan”, ”Teaterkungen”, ”Made in China”, ”Hönsafest” och ”Blanche & Blanche”.

Att den tidigare pop- och rockkillen, som slog igenom 1992 med sin succélåt ”Catch the moon”, skulle byta inriktning på karriären var en ren slump förklarar han. Det började med ett privat besök på Marstrand.

Inspirerades av turistguide

– Jag hade en period på sju år när jag inte tog fram gitarren. Jag var förvånad över hur något jag älskat så mycket inte var roligt längre. Sommaren 2007 var jag med min son på båtsemester, och han ville gå till Carlstens fästning. Vi var på en guidad tur där guiden berättade inlevelsefullt om fångarna. Jag kände direkt att det här ska jag göra en skiva om, berättar Stefan Andersson.

Så föddes den första föreställningen om No 90 Kleist. Nu är det dags för den sjunde uppsättningen. 

”Flygblad över Berlin” har premiär i morgon fredag på Kajskjul 8 i Göteborg. Med på scen finns ett femmannaband och en skådespelare.

– Det är så fruktansvärt jobbigt att skriva och läsa så mycket som jag har gjort inför den här föreställningen. Samtidigt så älskar jag det. Men det är skönt att det är över. Och nu är det en stor lycka att ställa sig på scenen, säger Stefan Andersson.