Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan, 41: "Kommer att dö ganska snart"

Stefan "Stiffe" Bernholm.
Foto: Tommy Pedersen

Beachvolleyprofilen Stefan ”Stiffe” Bernholm, 41, var sjukskriven för utbrändhet och hade magproblem.

I mitten av november kom beskedet: obotlig cancer.

Nu vill han samla in pengar till cancerforskningen genom det han älskar – beachvolley.

– Jag behövde någonting positivt att sysselsätta mina tankar med. Jag vill hjälpa andra, säger han.

Stefan Bernholm, uppvuxen i Tostared utanför Göteborg, fick veta att han hade en tumör i magen den 15 november förra året. Fem dagar senare kom beskedet att cancern även hade spridit sig till binjure, lymfkörtlar och skelett.

– Det var väldigt tungt och vände upp och ner på allting. Plötsligt såg jag på allting lite annorlunda. Varför ska jag pensionsspara till exempel? Man börjar vrida på vad man gjort i livet och vad man vill göra, säger han.

Han sjukskrev sig för utbrändhet redan i juni eftersom han saknade ork och lust. Månaderna gick och han mådde bättre psykiskt, men i stället blev magen sämre och sämre.

– Jag berättade för min läkare att jag orkade mer och var piggare, men att jag inte åt någonting och kräktes.

Trodde det var magsår

Tumören upptäcktes vid en gastroskopi.

– Det fanns ingen tanke på att det kunde vara cancer. Det var inte det man letade efter. Jag tänkte att det var magsår.

Beskedet om att han led av en obotlig sjukdom var lika oväntat som tungt. Men ganska omgående började han se på livet på ett nytt sätt. Varje dag blev värd att ta tillvara.

– Jag lever fortfarande, säger Stefan Bernholm.

I början av december sattes cellgiftsbehandlingar in. Sjukdomen har inneburit stora problem med att äta och dricka. Han har svårt att sova och han lever med ständigt illamående och smärta.

Stefan Bernholm har ägnat de senaste 15 åren av sitt liv åt beachvolley – som spelare men också som projektledare för turneringar och olika event. Mitt i sin cancerkamp startade han därför kampanjen Beachvolley mot cancer till förmån för Cancerfonden.

– Jag gjorde det för att inte bara känna mig hjälplös hemma. Helt plötsligt fanns det något jag kunde göra som var positivt både för mig och för andra människor, säger han.

Insamlingen fick snabbt ett stort gensvar i beachvolleykretsar och drog in runt 100 000 kronor på bara åtta dagar och är nu uppe i 200 000 kronor.

Obotlig cancer

Stefan Bernholms liv nu är tufft. Han berättar att han har svårt att gå, att han lätt blir andfådd, men att han har både bra och dåliga dagar. Dagarna efter cellgiftsbehandlingarna är han mer eller mindre sängliggande.

Även om cancern är obotlig vet han inte hur lång tid han har kvar. Mycket avgörs av hur väl han svarar på behandlingarna och om något kan göras om cancern skulle dra sig tillbaka.

– Det är många faktorer och varje fall är individuellt. Behandlingen är i ett tidigt skede, men min läkare säger att jag borde ha haft själva cancern i ett och ett halvt till två år, säger Stefan Bernholm.

Han fortsätter:

– Det tog någon månad för mig att förlika mig med tanken, att inse att jag kommer att dö. Och att jag kommer att dö ganska snart.

Stefan Bernholm bor i dag i Stockholm med sin sambo Frida efter att ha bott tio år i Göteborg. Både mamma och lillebror bor kvar på Västkusten.

När han får ett dödsdatum av läkarna kommer han att ta det med en nypa salt.

– Jag vill inte lägga så mycket vikt vid det. Det jag gör just nu vill jag fortsätta göra. Jag vill komma upp på morgonen och umgås med min katt och när min sambo kommer hem vill jag umgås med henne. Tiden där emellan vill jag hjälpa andra.

Stefan ”Stiffe” Bernholm

Ålder: 41 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambon Frida, katten Elsy samt bror och mamma i Göteborg.

Aktuell: Startade insamlingen Beachvolley mot cancer i december efter att han själv fått sitt cancerbesked i november.

Beachvolley mot cancer i Nordstan i mars

Syftet med Beachvolley mot cancer är att öka intresset för sporten, sprida information och samla in pengar till förmån för Cancerfonden. Hittills har runt 200 000 kronor samlats in.

Mellan den 10 och 16 mars är det Beach festival i Nordstan. 80 ton sand förvandlar köpcentret till en tropisk sandstrand under en vecka.

Några av landets bästa lag finns på plats på den tillfälliga idrottsarenan för att spela. Bland annat gästar OS-spelaren Simon Dahl festivalen den 14-16 mars.

I samband med turneringen genomförs en insamlingskampanj för Beachvolley mot cancer.