Statsvetaren: ”Uppenbart att det är en jävsituation”

Enligt statsvetare Folke Johansson rör det sig om en uppenbar jävsituation.
Foto: Pressbild
Rektorn på Gärdsåsskolan i Kortedala rekryterar stadsdelens ledande politiker som intendent.
Foto: Daniel Olsson / GT/Expressen
Foto: Daniel Olsson / GT/Expressen

Politiska vilden Özgür Tasbas (-) var med och fattade beslut om Gärdsåsskolans framtid.

Veckor senare fick han en tjänst som intendent – beslutat av rektorn Robert Svensson som själv uppger att de är vänner.

– Det verkar ganska uppenbart att det är en jävsituation, säger Folke Johansson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Tidigare i våras utlyste stadsdelsförvaltningen i Östra Göteborg en tjänst som intendent vid Gärdsåsskolan, en 4-9-skola i Kortedala.

GT kan i dag avslöja att tjänsten gått till samma person som bara veckor tidigare höll i ordförandeklubban när avgörande beslut om skolans framtid fattades.Nämligen Özgür Tasbas (-), stadsdelsnämnden i Östra Göteborgs ordförande.

Özgür Tasbas, i dag aktiv i Demokraterna, har fått tjänsten som intendent vid Gärdsåsskolan i Kortedala.
Foto: Pressbild Miljöpartiet

Samtidigt uppger rektorn Robert Svensson, som beslutat att anställa Özgür Tasbas, själv att de inte bara varit arbetskolleger sedan tidigare utan även har en privat vänskaplig relation.

– Vi är vänner ja, säger han.

”Vi umgås privat ibland, absolut”

Bland annat var Özgür Tasbas – som tidigare var medlem i Miljöpartiet men som i dag är aktiv i Demokraterna i Göteborg – inbjuden när Robert Svensson gifte sig häromåret.– Vi känner varandra. Vi umgås privat ibland, absolut, men när jag tillsatte honom och tog det beslutet var det utifrån att hans cv, hans personliga brev och intervjuerna där var bättre än de andra, säger Robert Svensson.

Enligt Folke Johansson, professor emeritus och statsvetare vid Göteborgs universitet, handlar det om en jävsituation.

– Det verkar ganska uppenbart att det är en jävsituation, utifrån de uppgifter som framkommit. Ibland används termen delikatessjäv när någon har en relation till en av de sökande, och det har han i det här fallet. Han borde ha avstått att delta i handläggningen av ärendet, säger han.

Statsvetaren: ”Uppenbar risk”

Folke Johansson fortsätter:

– Här finns en uppenbar risk att låta sig påverkas. Det är inte säkert att han har låtit sig påverkas, men det spelar ingen roll.

Özgür Tasbas har redan fått sitt kontor på Gärdsåsskolan.
Foto: Daniel Olsson

Är det enbart rektorn som gjort fel här?

– Det står politikern fritt att söka tjänsten. Han är inte ansvarigt för vem som sedan fattar beslutet. Det är rektorn, säger han.Vad borde hända nu?

– Jag vet inte hur långt detta gått, men det verkar som att han är tillsatt. Då kan han inte dra tillbaka det rakt upp och ned. I så fall får det bli en juridisk process, säger Folke Johansson.

GT söker rektorn vid Gärdsåsskolan Robert Svensson på nytt.


Tillägg 190523: Hösten 2018 utredde Stadsdelen Östra Göteborg frågan om jäv ur strikt arbetsrättsligt perspektiv. Slutsatsen var att formell grund för jäv inte fanns utifrån ett vänskapsperspektiv mellan rektor och Tasbas, men att: ”Utredningen visar att det kan finnas kompetensbrist inom organisationen kring vad som är jäv och hur man bör agera vid risk för jäv.”