Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Statsministern: "En svart dag för Sverige"

Statsministern ställer in dagens planerade möte i riksdagen och åker till Trollhättan med anledning av skolattacken.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven åker direkt till Trollhättan.
Foto: Olle Sporrong
<p>Även Kungahuset följer händelsen och har reagerat med bestörtning.</p>
Foto: Patrik C Ã Sterberg

Statsministern ställer in dagens planerade möte i riksdagen.

Anledningen är dagens attack på en skola i Trollhättan.

– Det här är en svart dag för Sverige, säger Stefan Löfven enligt en kommentar på regeringens hemsida.

Kungahuset och flera ledande politiker har också kommenterat den stora chock och bestörtning de känner inför det inträffade.

Det var sedan länge inplanerat i riksdagens kalender att statsminister Stefan Löfven skulle vara tillgänglig för frågor från de andra riksdagsledamöterna vid statsministerns frågestund på torsdagseftermiddagen.

Men i sista minuten avbröt statsministern mötet.

Anledningen är den blodiga skolattacken i Trollhättan på torsdagsförmiddagen.

– Det här är en svart dag för Sverige. Jag tänker på offren och deras familjer, elever och personal, och hela det drabbade samhället. Inga ord kan beskriva vad de går igenom just nu. Vi känner med dem, och vi ska se till att de får allt stöd de behöver, säger statsminister Stefan Löfven.

Mona Sahlin: Tankarna finns hos anhöriga

Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, hoppas på att mer information om attacken snart ska bli känd - så att man undviker rykten om vad som skett.

– Jag är i samma chock som alla andra. Att verkligheten blir allt svårare att förstå. Att tankarna finns hos anhöriga och att jag hoppas information kommer ut snarast om allt som går att säga. Spekulationer och rykten riskerar att göra ont värre och måste tas på allvar! säger hon i ett sms till Expressen.

Stefan Löfven beslöt sig omedelbart för att i stället åka till Trollhättan på grund av attentatet.

– Jag kan bekräfta att statsministern är på väg dit så snart som möjligt, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.Kungahuset: Sverige är i chock

Även Kungahuset har reagerat på dagens händelser på skolan i Trollhättan. De är tagna av vad det är som har hänt.

– Samtliga i kungafamiljen är informerade och vi följer händelseutvecklingen. Händelserna och har reagerat med bestörtning, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Lite senare under dagen publicerades ett uttalande av kungen på hovets hemsida och på Facebook.

"Sverige är i chock. Det är med stor bestörtning och sorg som jag och min familj har mottagit beskedet om händelserna i Trollhättan. Våra tankar går till de drabbade och anhöriga, till de offer som nu vårdas under kritiska förhållanden, samt till de elever och anställda på skolan som nu behöver allt stöd."

Det våldsamma angreppet på skolan har fått flera andra politiker att reagera.

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på Twitter:Inrikesminister Anders Ygeman (S) kommenterar attacken i Trollhättan:

– Det är med sorg och bestörtning jag tagit emot beskedet om attacken mot skolan, säger han till TT.

– Mina tankar går naturligtvis till offren och deras familjer, och till elever, lärare och oroliga föräldrar.

EU-kommissionär Cecilia Malmström, FP, uttrycker också sin sorg över det som hänt.Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, skriver i en kommentar till TT:

"Det är med stor sorg vi tagit del av uppgifterna om det fruktansvärda som händer i Trollhättan i dag. Attacken har avbrutits av polis och vi får löpande information om händelseutvecklingen. Jag och regeringen vill uttrycka vårt djupaste deltagande med de drabbade, deras nära och alla de i Trollhättan som nu känner oro. Det här är inte en attack mot en enskild skola, utan mot hela Sverige. Många elever runt om i hela vårt land kommer nu behöva mötas i sin oro och sina frågor. Vi ska kunna ge våra barn en trygg skolmiljö".

"Ofattbart tragiskt"

C-ledaren Annie Lööf är skakad av det som skett och beskriver på Twitter skolattacken som "ofattbar och tragisk".Även SD-ledaren Jimmie Åkesson uttrycker chock över det som hänt i Trollhättan.