Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stationerna gör bygget 100 miljoner kronor dyrare

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Så här kommer Haga station att se ut.
Foto: Göteborgs stad

Västlänkens stationer i Haga och Korsvägen blir betydligt dyrare än beräknat.

Sammanlagt handlar det om en summa på över 100 miljoner kronor, skriver GP.

Västra Götalandsregionens investeringsplan för åren 2021 till 2023 är på väg att klubbas. Planen innefattar alla stora projekt som ska genomföras de kommande åren inom regionen. 

Sammanlagt handlar det om investeringar på miljarder – och investeringarna i Västlänkens stationer i Haga och Korsvägen har sammanlagt fördyrats med 104 miljoner kronor, enligt GP. Korsvägen med 62 miljoner och Haga med 42 miljoner.

– Det är väl för att man gjort en kalkyl mellan tumme och pekfinger en gång i tiden, sedan har man lagt till vissa saker, säger Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen, till GP.

Den ökade kostnaden gäller inte Västlänken i sig, utan det handlar om bygget av två resecentrum som planeras vid de båda stationerna.

Nytt beslut måste fattas

Fördyrningen gör dock att frågan måste tas upp för nytt beslut hos fastighetsnämnden i Göteborg och i Västtrafiks styrelse.

– Vi har haft många diskussioner och sedan har man landat på den här nivån. Jag har inte några tankar kring det och vi kommer nog att släppa fram det här, säger Johnny Magnusson.

Sverigedemokraterna är kritiskt mot fördyrningen – och mot hela projektet Västlänken.

– Vi anser att gå 100 miljoner kronor över budget inte är rimligt. Dessutom har vi sedan första dagen varit skeptiska till om de här kostnadskalkylerna kommer att hålla och nu visar det sig stämma, säger regionrådet Håkan Lösnit (SD) till GP.