Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Korsvägen kommer få butiker under markytan

Förslag på gestaltningen för Korsvägen.Illustration: White

Station Korsvägens plattformar kommer att ligga långt under markytan.

Nu har fastighetsnämnden beslutat att ytor ska säljas av till ­butiker på stationens mellanplan halvvägs ner. 

– Apotek, bokhandel, salladsbar, sushibar, grab&go-­grejer och den typen av affärer som exempelvis finns i Stockholms tunnelbana. Så har tankarna gått hos oss, säger Anna Björnered, projektledare på fastighetskontoret, till Göteborgs-Posten.

Västlänkens Station Korsvägen, en fyrspårsstation med två plattformar, kommer att ligga drygt 17 meter under mark­plan. För att transporten inte ska bli för tråkig planeras ett mellanplan halvvägs ner till plattformen.

Ytor på mellanplanet ska säljas av för exempelvis butiker. Det har fastighetsnämnden beslutat.

– Nu går vi ut till marknaden och ser hur mycket den är beredd att betala, säger Anna Björnered till tidningen.

”Vi vet inte riktigt hur lönsamt det här blir”

Björnered påpekar dock att det inte kan vara för mycket restaurangverksamheter eftersom det ställer stora krav på miljö och ventilation. 

Mellanplanet ska delas mellan Trafikverket och Göteborgs stad. Fastighetskontoret bedömde för tre år sedan att intäkterna skulle överstiga investeringen på 30 miljoner kronor.

– Vi vet inte riktigt hur lönsamt det här blir. Det är ett väldigt svårvärderat projekt och vi har inte värderat det i dagsläget, säger Anna Björnered till tidningen.