Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Staten får 180 miljoner
trots 25 000 arbetslösa

Trots 25 000 arbetslösa i Göteborg skickades 180 miljoner kronor tillbaka till statskassan 2012.

Ett hårdare regelverk gör att arbetsförmedlingen inte kan utnyttja sina pengar.

– Det är stötande, säger Mattias Jonsson (S), riksdagsledamot från Göteborg, som debatterar med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i riksdagen i eftermiddag.

Under flera år har pengar skickats tillbaka från arbetsförmedlingar runtom i Sverige.

– Det handlar om ungefär 18 miljarder på sex år, säger Mattias Jonsson. Det är stora summor som gått förlorade.

– Reglerna är så detaljstyrda att det hämmar arbetet, fortsätter han. 120 miljoner kronor skulle kunna gå till utbildning och resterande 60 miljoner satsas på utförsäkrade och arbetslösa i Fas 3. Det är ett bekymmer både för de arbetslösa och för samhället.

Anledningen till den stora återföringen av pengar till statskassan beror på att regelverket stramats åt år för år.

– Det borde vara möjligt att hitta lokala lösningar, säger Claes Wennberg, valkretsombudsman, Socialdemokraterna i Göteborg. Man borde kunna ta reda på vad det lokala arbetslivet behöver.

– Det är viktigt med en dialog med det lokala näringslivet och man borde kunna rikta utbildningar efter efterfrågan, säger Claes Wennberg.

Mattias Jonsson kommer att fråga Hillevi Engström hur det kan komma sig att trots en extremt stor budget så går så mycket pengar tillbaka?

– Jag vill ha ett utvecklande svar, säger Mattias Jonsson med eftertryck.