Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Starkt år för Västsvensk film – trots pandemin

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.
Foto: FILM I VÄST
”Vår tid är nu” har under samtliga säsonger delvis spelats in i Västra Götaland.
Foto: SVT

Trots pandemin var år 2020 ett bra filmår för Film i Väst. 

Bland annat spelades det in film och tv-drama i totalt 19 av Västra Götalands kommuner. 

– Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen i gång under säkra former, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst i ett pressmeddelande. 

År 2020 var ett tungt år för många branscher, däribland filmindustrin. Svårigheter med att hålla i gång inspelningar, kunna resa och stängda biografer har varit och är fortfarande några av problemen.

Men trots det har det gått bra för Västsvensk film. Film i Väst som till största del finansieras av Västra Götalandsregionen gjorde ett bra 2020. 

– Vi ska vara stolta över att vi som en av få regioner i världen lyckats hålla produktionen i gång under säkra former. Samtidigt har vi lagt grunden till nya tittarupplevelser och festivalbidrag, säger Mikael Fellenius, i ett pressmeddelande. 

15 långfilmer och tv-dramas spelades in, vilket var ungefär samma nivå som de två föregående åren. Totalt spelades det in film i 19 kommuner i regionen under 448 dagar, meddelar Film i Väst.  

Oscarsnomineringar inspelade i Västsverige 

Dessutom har Film i Västs olika samproduktioner visats på en rad olika filmfestivaler, även om dessa i stor utsträckning varit digitala. 

Thomas Vinterbergs ”En runda till” och Kaouther Ben Hanias ”The Man Who Sold His Skin” är två filmer som är Oscarsnominerade och som båda är samarbeten med Film i Väst. 

Bland tv-dramas som hade premiär 2020 återfinns bland annat sista säsongen av serien ”Vår tid är nu” och andra säsongen av ”Bröllop, begravning och dop” som också är samarbeten med Film i Väst. 

Se också: