Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så slår ovädret mot Västsverige

Hårda vindar och vädervarningar – Norska ovädret i Sverige.
Ett kraftigt oväder har under söndagen dragit in över Västsverige – SMHI varnar för mycket hårda vindbyar. Så här såg det ut vid Tjuvkils huvud. Foto: Läsarbild
Det är mycket blåsigt längs västkusten på söndagen. Foto: Läsarbild
Det är mycket blåsigt längs västkusten på söndagen. Foto: Läsarbild

Starka vindar och höga vattenflöden, nedfallna träd och inställda färjor – samt en lamslagen tågtrafik:

Det kraftiga ovädret har slagit hårt mot Västsverige under söndagen och skapat kaos i trafiken.

– Det blåser rejält nu, det är nog 20 meter per sekund i medelvind, säger Mikael Hake, som är strandsatt på den avlägsna ön Nidingen.

Enligt SVT är det ett norskt oväder som drog in över västra Sverige under söndagen. Grannlandet i väst har under natten till söndagen drabbats av stora snömassor, jordskred och översvämningar. 

Nu har SMHI gått ut med en klass 1-varning för ”mycket hårda vindbyar” över Vänern och i hela Västra Götalands län förutom Sjuhäradsbygden och Göta älv.

På sin hemsida skriver SMHI:

”Vi får en blåsig söndag då ett djupt lågtryck närmar sig Skandinavien västerifrån. Kulingvarning är utfärdad på samtliga av våra farvatten och mycket hårda vindbyar väntas i nordvästra Götaland”.

– Det är ett ordentligt lågtryck som drog in regn redan under lördagskvällen västerifrån. Sedan börjar det klarna upp och börjar blåsa, säger meteorologen Lasse Rydqvist.

Han fortsätter:

– Det kan vara mycket hårda vindbyar. Framför allt nära Bohuskusten, men också kring Vänern och in mot Skaraborg kan det vara tal om mycket hårda vindbyar.

Blir det stormstyrka i byarna?

– Det finns risk för det. Men det ser ut som att det hamnar längre ut i havet, utanför Bohuskusten.

Meteorologen uppmanar trädgårdsägare att surra fast utemöbler och parasoll som fortfarande sitter uppe innan blåsten kommer.

Meteorologen varnar: ”Plocka in lösa föremål”.

Under natten till måndag kommer vindbyarna kommer klinga av, men det kommer att fortsätta vara blåsigt, framför allt i Götaland och Östersjölandskapen, lägger han till.

Inför morgondagen har Lasse Rydqvist både bra och dåliga nyheter.

– Det kommer i varje fall inte regna så speciellt mycket i morgon, men man kommer få räkna med att det kan bli lite byvindar. Det är inget som borde ställa till med problem i morgontrafiken.

Inställda tåg och färjeavgångar

Vindarna snuddar vid stormstyrka och Stena Line har ställt in avgångarna för Vinga, klockan 17.30 och 22.45. Det skriver bolaget på sin hemsida.

Även tågtrafiken är hårt drabbad på flera sträckor. Tidigt på söndagsmorgonen meddelande Trafikverket att tågen mellan Uddevalla och Strömstad är inställda på grund av kraftigt oväder. Senare uppdaterades meddelandet med information om att flera träd kan ha fallit över spåret på sträckan.

På sin hemsida skriver myndigheten:

”Det är stopp i tågtrafiken på sträckan Uddevalla-Strömstad. Det beror på rådande väderlek som innebär mycket starka vindar och höga vattenflöden. Bussar ersätter tågen”.

Stationer som kan påverkas är bland annat Göteborg, Mariestad och Lidköping.

– Så fort vi får reda på att ett träd har fallit så skickar vi personal till platsen. Vi har ju en del fallna träd på några mindre vägar, men även problem med misstänkt nedfallna träd eller risk för att träd ska fall på sträckan mellan Uddevalla och Strömstad. Där är vi på plats och söker av området, säger Camilla Hult, vid Trafikverkets pressjour. 

Hur påverkas du av ovädret?

Anja Skoglund, 49, fönsterbyggare, Lysekil: ”Det man har i trädgården fick inte vara kvar där. Saker och blommor flögi väg, grannens begonior hamnade hos mig tidigare i dag.” Foto: Mikael Berglund
Paola Alfredsson, 57, pensionär, Lysekil: ”Jag påverkas fysiskt då jag får huvudvärk när det blåser, sedan är det ingen idé att fixa frisyren en sådan här dag innan man går ut.” Foto: Mikael Berglund
Adam Arvidsson, 21, student, Orust: ”Jag hade tänkt åka ut och fiska, men det blir inget med det. Men detär rätt skönt när det blåser också på hösten, man kan vara inne och kolla på film i stället.” Foto: Mikael Berglund

Vid 14.30-tiden meddelade Trafikverket att tågstoppet gäller dygnet ut. 

En tågresenär som GT talat med satt fast på ett tåg i trakten av Vara:

– Det ligger ett träd över rälsen och vi har suttit här i drygt 20 minuter. Man har vetat redan innan att vi inte kommer så långt, men det är oklart om vi ska invänta att man tar bort trädet eller om de kör fram en ersättningsbuss.

Vid 13.45-tiden meddelade Trafikverket att det är stopp i tågtrafiken mellan Varberg och Borås, också det på grund av att ett träd fallit ned över en kontaktledning. Stoppet gäller till och med klockan 10.00 söndag.

Sedan 12.42 är det också stopp i tågtrafiken mellan Vargön och Grästorp efter att ett träd fallit över en kontaktledning. 

Strax efter 17-tiden meddelade Trafikverket att det blivit stopp i tågtrafiken i höjd med Stenkullen på sträckan Göteborg-Alingsås. Stoppet påverkar tågen till och från Göteborg samt mot Skövde och Stockholm. I nuläget finns det ingen prognos för när stoppet kan vara uppklarat.

Stationer som kan beröras

Uddevalla, Dingle, Hällevadsholm, Munkedal, Rabbalshede, Skee, Tanum, Överby, Strömstad, Göteborg, Kode, Ljungskile, Stenungsund, Stora Höga, Svenshögen, Uddevalla Ö, Ytterby, Håkantorp, Blomberg, Framnäs city, Forshem, Filsbäck, Hällekis, Hova, Hasslerör, Järpås, Källby, Lidköping, Lugnås, Lovene, Lyrestad, Mariestad, Råbäck, Stora Levene, Trolmen, Torved, Äskekärr, Österäng, Gårdsjö

Källa: Trafikverket

Trafikverket varnar också för hårda vindar på Svinesundsbron och strax innan lunch stängdes Uddevallabron av för tung trafik på grund av blåsten. Trafikverkets meddelande gör gällande att bron ska vara avstängd fram till klockan 16.

Trafikolyckor och nedfallna träd

Också i biltrafiken ställde väderförhållandena till problem på söndagsmorgonen.

På E6 söder om Onsalamotet voltade en bil av vägen och på E6 vid Kärramotet i Göteborg skedde en olycka till följd av vattenplaning vid 08-tiden. Enligt P4 Göteborg så uppmanar räddningstjänsten bilister att ta det försiktigt i trafiken.

På flera olika platser runtom i Västra Götaland har nedfallna träd också orsakat stopp i trafiken.  

Vid lunchtid föll tunga grenar från ett större träd över ett antal bilar på en parkeringsplats på Tjörn.

Josephine Tennborns bil klarade sig precis från att träffas:

– Inga av bilarna fick bucklor eller så, men en av dem blev rejält repig. Det blåser väldigt mycket. Jag åker över Tjörnbron till jobbet och fick hålla hårt i ratten i morse.  Än så länge är bron öppen, så det verkar som att jag kommer hem igen i alla fall, säger hon.

På Tjörn blåste ett träd ned över ett antal bilar på en parkering. Foto: Mikael Berglund

I Lerum har ett träd fallit över ett garage tillhörande ett bostadshus. Och på Björkö har en elstolpe fallit till följd av blåsten.

Trafikproblemen har fortsatt under eftermiddagen. I Göteborg är räddningstjänsten på plats längs Nya Allén vid 15-tiden efter att en byggnadsställning riskerar att rasa ihop.

– Vi är på plats tillsammans med byggnadsfirman. Ställningen hotar att rasa, säger Johan Eklund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Två körfält har stängts av på grund av räddningsarbetet. Byggnadsställningen står i riktning mot Ullevi.

En byggnadsställning vid Nya Allén riskerade att rasa på grund av blåsten. Foto: NYHETER STO/NIKLAS GÖRANSSON

Strömlöst på sina håll

Borås har också haft sin beskärda del av nedfallna träd, berättar räddningstjänsten. Bland annat blåste en skylt ned från Boråshallen.

– Vi har nedfallna träd lite överallt. Det kommer in hela tiden, säger Niklas Ignell, inre befäl vid räddningstjänsten.

Strax före klockan 14 blåste en flaggstång ned vid Knalleland.

– Det är en flaggstång som hänger över några vägskyltar. Vi håller på och plockar ner den, säger Niklas Ignell.

Peter Gränström, 72, har strömavbrott efter att ett träd fallit ned över en elledning. Foto: PRIVAT

De nedfallna träden har också lagt sig över elledningarna, vilket gjort områden strömlösa. Peter Gränström, 72, från Hindås i Härryda kommun kom hem strax efter 14-tiden på söndagen när han upptäckte att han hade strömavbrott.

– Jag kom hem för tio minuter sedan och upptäckte att det var helt svart, berättar Peter Gränström vid 14.30-tiden, och fortsätter:

– Det är ett träd som har fallit ned i närheten. Jag är på väg dit nu av ren nyfikenhet för att titta.

Vid samma tidpunkt meddelade Ellevio att knappt 300 hushåll i Västra Götaland, varav merparten i Töreboda, är utan ström.

På den avlägsna och öde ön Nidingen, är delar av personalen på fågelstationen strandsatta. De kan inte lämna ön som planerat på grund av den hårda vinden, rapporterar SVT Halland.

Mikael Hake är stationschef:

– Vi kom ut hit förra lördagen och skulle egentligen åkt hem i går, men det blåste för mycket redan då. Det blåser rejält nu, det är nog 20 meter per sekund i medelvind, säger han.

Någon avfärd under måndagen blir det inte heller.

– Nej, och inte på tisdag heller. Tidigast på onsdag kommer vi härifrån. Men det går ingen nöd på oss, säger Mikael Hake och fortsätter:

– Vi bor i en gammal fyrvaktarbostad och tror att maten räcker. Annars finns det nödproviant här som vi kan nalla av. Stämningen är god och vi har underhållning hela tiden – när det blåser hårda västvindar så kommer det in fåglar som annars är längre ut till havs, stormfåglar och labbar.

Mikael Hake är fast på ön Nidingen. Foto: Privat / Privat
Tidigast på onsdag räknar Mikael Hake och hans kolleger med att kunna lämna ön. Foto: Privat / Privat

Problem i flera delar av landet

På Västkusten väntas under söndagen vindbyar på 21-24 meter per sekund.

Även i Stockholm, där vindbyarna uppmätts till 19 meter per sekund, har vinden orsakat problem. 

På Södermalm i Stockholm har en byggnadsställning fallit på grund av hårda vindarna. Samtidigt har en bil träffats av ett nedfallande träd vid Gudöbroleden i Haninge.

SMHI har även gått ut med en klass 1-varning i norra Lapplandsfjällen under söndagsmorgonen. Där väntas både hårda vindar och snö. 

– Det är också kopplat till lågtrycket över norska havet. Men klass 1-varningen där är främst för att det är i samband med snödrev, säger meteorolog Emilie Hörnqvist till SVT. 

Kanalen uppger vidare att Tjustbanan mellan Linköping och Västervik har stängts på grund av hårda vindbyar. Ersättningsbussar har satts in.

Vid 15.20-tiden har räddningstjänsten även ryckt ut till Linköping med anledning av ett plåttak som håller på att blåsa i väg från en uteservering på Hospitaltorget.

I Katrineholm i Södermanlands län jobbar räddningstjänsten samtidigt med att ta bort ett träd som fallit över en telefonledning och en elledning. Där har Tekniska verken kontaktats för att bistå i arbetet.

Mikael Berglund: ”När som helst kan det ligga ett träd på marken”.