Utrikesminister Margot Wallström, S, säger att judethatet är oacceptabelt. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅNUtrikesminister Margot Wallström, S, säger att judethatet är oacceptabelt. Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström, S, säger att judethatet är oacceptabelt.  Foto: TINA MAGNERGÅRD-BJERS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund, L, fördömer attacken. Foto: PETER KRÜGER/TTJan Björklund, L, fördömer attacken. Foto: PETER KRÜGER/TT
Jan Björklund, L, fördömer attacken. Foto: PETER KRÜGER/TT
"Vi kan inte acceptera att judar blir måltavla", säger Roger Haddad (L). Foto: MAGNUS FRÖDERBERG"Vi kan inte acceptera att judar blir måltavla", säger Roger Haddad (L). Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
"Vi kan inte acceptera att judar blir måltavla", säger Roger Haddad (L). Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver å Twitter att den vålsamma extremismen måste bekämpas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENVästerpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver å Twitter att den vålsamma extremismen måste bekämpas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Västerpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver å Twitter att den vålsamma extremismen måste bekämpas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt", säger C-ledaren Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN"Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt", säger C-ledaren Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
"Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt", säger C-ledaren Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TTFoto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
 Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Starka reaktioner på attacken mot synagogan

Publicerad

Ledande politiker fördömer attacken mot synagogan i Göteborg.

Statsminister Stefan Löfven kräver i en kommentar att förövarna ska ställas till svars.

Samtidigt säger rikspolischef Dan Eliasson att hotbilden mot judar i Sverige ökat efter Donald Trumps utspel om Jerusalem. Därför har olika säkerhetsåtgärder vidtagits.

– Att polisen så snabbt kunde gripa några av personerna i Göteborg visar väl att vi är på tårna, säger Dan Eliasson till Expressen.

Attacken mot synagogan i Göteborg där maskerade män kastade brandbomber samtidigt som en ungdomsfest pågick inne i byggnaden, har fått många att reagera.

"Säkerheten höjd efter Trumps besked"

Rikspolischef Dan Eliasson uppger att hotbilden mot judiska intressen i Sverige har ökat efter president Trumps utspel om att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

 

Rikspolischef Dan Eliasson säger att säkerhetsåtgärder vidtagits för att skydda judiska intressen i Sverige, på grund av de upprörda känslor som uppstått kring Jerusalem-situationen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Därför har åtgärder vidtagits för att höja säkerheten, enligt Eliasson.

– Vi vet att frågan om att flytta ambassaden till Jerusalem väcker mycket känslor, det ser vi runtom i  världen och även här i Sverige, säger Dan Eliasson och fortsätter:

– Det vi gjort är att vi gradvis sedan beslutet annonserades i mitten av veckan har vidtagit säkerhetshöjande åtgärder.

Vilken typ av åtgärder är det?

– Det handlar om saker som permanent platsbevakning. Det kan vara rondering på en del ställen, vi åker förbi med polisbilar med jämna mellanrum för att kolla att allt är lugnt. Det kan vara tekniska åtgärder, och så pratar vi med de skyddsorganisationer som finns för att företräda de judiska intressena här i Sverige, förklarar Dan Eliasson.

 

Brandattentatet stor nyhet även i utländska medier

Branddådet i Göteborg blev också  en toppnyhet i flera stora internationella medier. Bland annat CNN som rapporterar om att molotovcocktails kastades mot synagogan.

 

https://twitter.com/cnnbrk/status/939645695346257920

Även brittiska Daily Mail skriver om maskerade män i attack mot synagogan, och i israeliska medier slås nyheten upp stort på söndagsmorgonen.

 

https://twitter.com/Jerusalem_Post/status/939732926408753153

"Kan inte acceptera att judarna blir måltavla"

I Sverige har attacken fördömts av ledande politiker. Statsminister Stefan Löfven kommenterar dådet i uttalande via TT:

"Jag blir fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan i Göteborg i går, och att det uppmanades till våld mot judar på en demonstration i Malmö. Det finns ingen plats för antisemitismen i vårt svenska samhälle. Förövarna ska ställas till svars. Alla demokratiska krafter måste nu arbeta tillsammans för ett tolerant och öppet samhälle där alla känner sig trygga".

Utrikesminister Margot Wallström, S, kommenterar på söndagsförmiddagen händelsen i ett inlägg på Twitter.

"Attacken mot synagogan i Göteborg och uppmaningen till våld mot judar i Malmö är bedrövlig och helt oacceptabelt. Antisemitism, hot och våld har ingen plats i vårt samhälle", skriver utrikesministern.

 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/939770527945764864

Ulf Kristersson: "Detta måste stoppas"

Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, kommenterar attacken på Facebook:

"Efter Malmö kom så attack mot judar också i Göteborg. Vidrig antisemitism får nytt fäste i Sverige. Detta måste stoppas. Rättsstaten måste nu bevisa för dem som begår hatbrott att vi kommer göra allt - precis allt - för att judar ska vara trygga i Sverige.”

 

https://www.facebook.com/UlfKristerssonM/posts/2051847111717635

 

Centerpartiets ledare Annie Lööf twittrar att vi nu måste stå upp för anständigheten:

"Att judar inte känner sig säkra i Sverige är ett underbetyg till vårt arbete mot extremism, oavsett var extremismen kommer ifrån. Att judar inte våga bära kippa eller sin Davidsstjärna, att säkerheten måste höjas vid synagogor och andra judiska platser är djupt tragiskt."

 

https://twitter.com/annieloof/status/939769381764124672

 

Liberalernas partiledare Jan Björklund var tidigt ute och kommenterade dådet på sitt Twitterkonto.

"Fullständigt oacceptabelt. Rättsstaten måste reagera beslutsamt", skriver Björklund.

 

https://twitter.com/bjorklundjan/status/939638898560561152

Även Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad säger i ett uttalande att han vill se en reaktion "med full kraft".

"Vi kan inte acceptera att judar som bor i Sverige blir ett slagträ och måltavla för den kritik vissa har kring politiken i Mellanöstern", säger han enligt TT.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, ger en skriftlig kommentar till Expressen:

"Det vänder sig i magen när jag hör om detta. Den antisemitiska attacken mot ungdomarna i synagogan i går var avskyvärd".

 

Polisen får beröm av ministern

Justitieminister Morgan Johansson, S, berömmer polisen för ett snabbt ingripande.

"Bra av polisen att man handlat snabbt och resolut under natten", twittrar Johansson.

 

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/939780663942795264

 

Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg skriver om händelsen både på Twitter och på sin blogg.

"Min förhoppning är nu att polisen snabbt kan få tag i förövarna. Tre personer ska nu ha anhållits. Det är mycket viktigt att de ansvariga lagförs. Hatbrott av det här slaget är ett vedervärdigt gift som ger effekter både för stunden och över tid. Jag kan knappt föreställa mig hur de judiska ungdomarna upplevde det i går kväll – eller hur de och deras familjer nu behöver kämpa för att trots hatet leva ett normalt liv", skriver Hermansson på bloggen.

 

https://twitter.com/soffangbg/status/939743777715097600

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uppmanar till solidaritet när judar terroriseras i Sverige.

"Den våldsamma extremismen måste bekämpas med fast hand av samhället", skriver Sjöstedt på Twitter.

 

https://twitter.com/jsjostedt/status/939746783541985281

Även Jonas Ransgård, M, kommunstyrelsens andre vice ordförande och oppositionsledare i Göteborg fördömer det som hänt.

"Judiska församlingen ska få och känna stöd från samhället. Hot, trakasserier och våldsdåd är helt oacceptabla."

Terrorforskaren Magnus Ranstorp twittrar att han är förbannad och saknar ord.

"Nu måste regeringen ta krafttag mot växande våld och antisemitism", skriver han.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER