Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stans coolaste funkisdass utsett

Rebecka Karlsson: "Vi har fått fram flera landslagsspelare så visst är man stolt".
Bengt Linde, ägare till vinnande Tavolo, och Anders Westgerd, vd på GIL.
Foto: Caroline Bräutigam / GIL

Göteborgskooperativet för Independent Living (GIL) delade under torsdagen ut ”Det stora toalettpriset”, för att uppmärksamma och hylla stadens coolaste funkistoalett.

Vinnare blev restaurang Tavolo på Magasinsgatan.

– För oss som sitter i rullstol är tillgången till toalett oftast en viktigare fråga än vad som finns på menyn, säger Anders Westgerd, vd på GIL.

I dag är ingen vanlig dag, för i dag är det FN:s världstoalettdag. 

Dagen instiftades för att uppmärksamma att 2,5 miljarder människor saknar tillgång till fungerande toaletter, samt de problem och hälsorisker som detta faktum medför. 

Men även i Sverige finns det människor som inte alltid kan räkna med att kunna gå på toaletten när de lämnar hemmet. Det säger Anders Westgerd, vd på GIL och själv rullstolsburen.

– De flesta jag känner behöver inte ringa till restaurangen, biografen eller konsertlokalen för att kolla om de har en toalett de kan använda innan de bokar biljetter eller bord. Det behöver jag och många med mig. 

– För oss som sitter i rullstol är tillgången till toalett oftast en viktigare fråga än vad som finns på menyn, fortsätter han.

”Ramp värdig Taj Mahal”

För att öka medvetenheten bland restaurangägare och allmänheten, har GIL instiftat ”Det stora toalettpriset.” 

Priset delas ut till den restaurang som ”insett att inkludering är en självklarhet, och att det snarare än att hindra kan berika utformningen av en lokal.”

Årets – och världens första – pristagare är restaurang Tavolo i Göteborg, vars toalett enligt GIL är ”inkluderande, snygg och dessutom har en ramp värdig Taj Mahal”.

– Genom att dela ut det här priset vill vi inspirera fler att jobba med tillgänglighet för alla, säger Anders Westgerd.